Publicat la: 
9/10/2012

vitMATINA Laptele poate avea proprietati anticancerigene - studiuConsumul de lapte a fost legat de imbunatatirea sanatatii, riscuri scazute de diabet zaharat, sindrom metabolic si cancer de colon. Un grup de oameni de stiinta din Suedia a descoperit ca lactoferricin4-14 (Lfcin4-14), o proteina din lapte, cu efecte cunoscute asupra sanatatii, reduce semnificativ rata de crestere a celulelor cancerului de colon de-a lungul timpului. Rezultatele lor sunt publicate in numarul din octombrie al Journal of Dairy Science.

"Anterior am emis ipoteza ca prelungirea ciclului celular in celulele de cancer de colon, ca urmare a tratamentului cu Lfcin4-14 poate da celulelor timp suplimentar pentru repararea ADN-ului", spune unul dintre cercetatori, profesorul Stina Oredsson, de la Departamentul de Biologie al Universitatii din Lund, Suedia. "Intr-adevar, daunele induse de razele UV au fost reduse in celulele cancerului de colon tratate cu Lfcin4-14 comparativ cu grupul de control. Diferentele au fost mici, dar semnificative. "

Cercetatorii au expus celulele de cancer de colon la raze UV, care au provocat deteriorarea ADN-ului si apoi au dezvoltat celule in absenta sau prezenta Lfcin4-14. Ei evaluat deteriorarea ADN-ului folosind o tehnica sensibila cunoscuta sub numele de testul cometei. Dupa ce aceste celule sunt prelucrate, celulele cu ADN-ul deteriorat seamana cu coada unei cometa. Expunerea la raze UV a dus la o crestere a numarului de comete in timp ce tratamentul cu Lfcin4-14 a redus numarul de comete la celulele expuse la raze UV.

Pentru a intelege mecanismul prin care Lfcin4-14 reduce deteriorarea ADN-ului, cercetatorii au evaluat nivelurile mai multor proteine implicate in progresia ciclului celular, repararea ADN-ului, si moartea celulelor.

Dr. Oredsson spune ca celulele canceroase, in general, au defecte in mecanismele de reparare a ADN-ului. Astfel, Lfcin4-14 poate avea un efect mai mare asupra celulelor normale decat asupra celulele canceroase. "Datele noastre sugereaza ca efectele Lfcin4-14 in prelungirea ciclului celular pot contribui la efectul preventiv al laptelui asupra cancerului. Acest lucru trebuie sa fie investigat in continuare in sisteme diferite", a concluzionat dr. Oredsson.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Taguri Medlife: 

Comentarii

Yep, la chinezi nu se consuma lapte dupa primii ani de viata si asta era indicat ca diferit fata de populatia europeana/americana ceea ce poate duce la aparitia cancerului (rata de cancer e foarte scazuta in China).

Mai intelege cineva ceva? :) Ma gandesc la ciobanii nostri, oare erau ei plini de cancer si nu stiau de ce mor ? :)

China Study sustine exact contrarul.

Alte articoleVezi toate articolele

Jonathan Metz / Foto: CNN Spiritul uman este o forta nebanuita si cel mai bun mod de a realiza acest lucru este modul in care actionam in situatii limita. Un barbat din Connecticut, SUA, care a...
Amigdalele au rol in apararea locala si generala a organismului / Foto: Captura Youtube Ne confruntam frecvent dureri in gat sau amigdale inflamate, insa ne e teama de o eventuala operatie. E bine...