Publicat la: 
30/01/2012

vitMATINA Pateu din carne, pateu vegetal, foie gras. Ce spun etichetele?

Foie gras se obtine din ficat de gasca sau rata/ Foto: Dreamstime.com

Pregatit dupa retete diferite in functie de zona geografica si de imaginatia bucatarului, pateul se obtine din diverse produse, de la carnea de porc la ficatul de gasca sau rata, la care se adauga diferite condimente si ingrediente, unele benefice si cu valoare nutritiva, altele mai putin sanatoase. Cum sa interpretam etichetele?

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Multe dintre pateurile care se comercializeaza in magazinele romanesti au in compozitie de la ficat de pasare, porc (in proportii variate: 15%, 20%, 25%, 40%), carne, amidon din porumb, amidon din grau, ulei vegetal nehidrogenat, proteina vegetala din soia la condimente, apa, arome, stabilizatori, emulgatori, agenti de ingrosare, antioxidanti, potentiator de aroma (monoglutamat de sodiu E621), colorant (E 120), conservant (nitrit de sodiu E250), polifosfati.

La nivelul anului 2005, preferintele consumatorilor romani se indreptau spre pateurile de porc.

Conceput ca o alternativa a pateului din ficat, pateul de post sau cel vegetal este imbogatit cu apa, stabilizatori (polifosfati - E452), agenti de ingrosare (guma guar E412, caragenan E407), amidon din grau si porumb, potentiator de aroma (monoglutamat de sodium sau glutamat monosodic E621), emulgatori (E470), faina de roscova (E410), antioxidant (E300), coloranti (E150, E120).

Uneori, eticheta mentioneaza ingrediente care nu sunt de post (lactoza, coloranti, albumina, hidrolizate proteice etc.).

Foie gras

Se obtine din ficat de gasca sau de rata. Metoda este una speciala, pasarile fiind supuse unui proces de indopare constanta pana ce ficatul este hipertrofiat si inflitrat cu grasime. Pasta rezultata este amestecata cu unt, lapte, uneori cu trufe (ciuperci) si alte ingrediente.

Organizatiile mondiale de protectia animalelor au militat pentru interzicerea hranirii fortate a ratelor si gastelor. Ca urmare, exista state in lume care nu mai produc sau comercializeaza pateu foie gras.

Cum interpretam etichetele

  • Persoanele care sufera de diabet, boli cardiovasculare si hepato-renale, persoanele obeze sau supraponderale trebuie sa aiba grija la grasimea, sarea, zaharurile (amidon, glucoza) continute de pateuri;
  • E-urile adaugate pentru a da gust si culoare produselor pot genera greata, slabiciune, dureri de cap, modificari de ritm cardiac (in cazul persoanelor sensibile);
  • Fosfatii impiedica fixarea calciului in oase;
  • Glutamatul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate, batranilor, persoanelor care sufera de afectiuni ale inimii, de Alzheimer sau Parkinson
  • Glutenul nu este tolerat de persoanele care sufera de celiachie (intoleranta la gluten).

Pateul de casa

Preparat de dumneavostra, compozitia si calitatea ingredientelor pot fi controlate. Puteti folosi unt (in loc de margarina), ulei de masline si condimente pentru a obtine o pasta sanatoasa din ficatei.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Comentarii

In primul rind ar trebui sa maergeti in firmele din ind alimentara si apoi sa scrieti.
Aiurea , cea ce scrie pe eticheta nu se regaseste in produsele descrise decit in mica masura .
Ex exista brinza mozarella pe piata facuta din ....???? Nu o sa va vina sa credeti dintr-un praf si apa la o anumita temperatura .Deci acea brinza a vazut laptele doar in poza
FAceti un mic calcul de cost al produselor mai ales ieftine si veti vedea ca nu au cum sa respecte cea ce scrie pe eticheta .Nu mai dezinformati

Alte articoleVezi toate articolele

Inversarea efectelor diabetului de tip 1 ar putea fi posibila  prin antrenarea sistemului imunitar in asa fel incat acesta sa inceteze in a mai ataca corpul pacientului, arata un studiu. Sistemul...
Verificati calitatea aerului din zonele in care urmeaza sa va deplasati / Foto: MedLive.ro. Vara este anotimpul cu cea mai slaba calitate a aerului. Combinatia dintre temperaturi ridicate, vanturi...