Publicat la: 
30/01/2012

vitMATINA Pateu din carne, pateu vegetal, foie gras. Ce spun etichetele?

Foie gras se obtine din ficat de gasca sau rata/ Foto: Dreamstime.com

Pregatit dupa retete diferite in functie de zona geografica si de imaginatia bucatarului, pateul se obtine din diverse produse, de la carnea de porc la ficatul de gasca sau rata, la care se adauga diferite condimente si ingrediente, unele benefice si cu valoare nutritiva, altele mai putin sanatoase. Cum sa interpretam etichetele?

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Multe dintre pateurile care se comercializeaza in magazinele romanesti au in compozitie de la ficat de pasare, porc (in proportii variate: 15%, 20%, 25%, 40%), carne, amidon din porumb, amidon din grau, ulei vegetal nehidrogenat, proteina vegetala din soia la condimente, apa, arome, stabilizatori, emulgatori, agenti de ingrosare, antioxidanti, potentiator de aroma (monoglutamat de sodiu E621), colorant (E 120), conservant (nitrit de sodiu E250), polifosfati.

La nivelul anului 2005, preferintele consumatorilor romani se indreptau spre pateurile de porc.

Conceput ca o alternativa a pateului din ficat, pateul de post sau cel vegetal este imbogatit cu apa, stabilizatori (polifosfati - E452), agenti de ingrosare (guma guar E412, caragenan E407), amidon din grau si porumb, potentiator de aroma (monoglutamat de sodium sau glutamat monosodic E621), emulgatori (E470), faina de roscova (E410), antioxidant (E300), coloranti (E150, E120).

Uneori, eticheta mentioneaza ingrediente care nu sunt de post (lactoza, coloranti, albumina, hidrolizate proteice etc.).

Foie gras

Se obtine din ficat de gasca sau de rata. Metoda este una speciala, pasarile fiind supuse unui proces de indopare constanta pana ce ficatul este hipertrofiat si inflitrat cu grasime. Pasta rezultata este amestecata cu unt, lapte, uneori cu trufe (ciuperci) si alte ingrediente.

Organizatiile mondiale de protectia animalelor au militat pentru interzicerea hranirii fortate a ratelor si gastelor. Ca urmare, exista state in lume care nu mai produc sau comercializeaza pateu foie gras.

Cum interpretam etichetele

  • Persoanele care sufera de diabet, boli cardiovasculare si hepato-renale, persoanele obeze sau supraponderale trebuie sa aiba grija la grasimea, sarea, zaharurile (amidon, glucoza) continute de pateuri;
  • E-urile adaugate pentru a da gust si culoare produselor pot genera greata, slabiciune, dureri de cap, modificari de ritm cardiac (in cazul persoanelor sensibile);
  • Fosfatii impiedica fixarea calciului in oase;
  • Glutamatul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate, batranilor, persoanelor care sufera de afectiuni ale inimii, de Alzheimer sau Parkinson
  • Glutenul nu este tolerat de persoanele care sufera de celiachie (intoleranta la gluten).

Pateul de casa

Preparat de dumneavostra, compozitia si calitatea ingredientelor pot fi controlate. Puteti folosi unt (in loc de margarina), ulei de masline si condimente pentru a obtine o pasta sanatoasa din ficatei.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 
Comentarii

In primul rind ar trebui sa maergeti in firmele din ind alimentara si apoi sa scrieti.
Aiurea , cea ce scrie pe eticheta nu se regaseste in produsele descrise decit in mica masura .
Ex exista brinza mozarella pe piata facuta din ....???? Nu o sa va vina sa credeti dintr-un praf si apa la o anumita temperatura .Deci acea brinza a vazut laptele doar in poza
FAceti un mic calcul de cost al produselor mai ales ieftine si veti vedea ca nu au cum sa respecte cea ce scrie pe eticheta .Nu mai dezinformati

Articole similare

Cum se diagnosticheaza cancerul de san, care sunt pasii pe care pacienta trebuie sa ii urmeze si ce solutii chirurgicale exista? Echipa de medici specialisti in chirurgie generala, chirurgie mamara si ecografie interventionala a discutat online cu cititorii MedLive.
Renuntarea la fumat aduce kilograme in plus / Foto: Photoxpress Oamenii de stiinta spun ca au descoperit in cele din urma de ce fumatorii au tendinta de a lua in greutate, atunci cand renunta la obicei, anunta MSNBC. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Este foarte cunoscut obiceiul celor care se lasa de fumat de a manca mai mult sau...
Tinerete fara batranete / Foto: Sxc.hu Persoanele care se simt cu 3-4 ani mai tinere decat varsta lor reala prezinta un risc de mortalitate mai scazut in comparatie cu cele care se simt mai batrane decat varsta lor adevarata, afirma autorii unui studiu realizat in Marea Britanie. Oamenii de stiinta au analizat date provenind dintr-un studiu...
Programele web de slabire nu sunt intotdeauna eficiente / Foto: Photoxpress.com Oamenii au tendinta de a slabi mai mult cu ajutorul instrumentelor online decat prin programele traditionale de scadere in greutate, potrivit unui nou studiu efectuat in Japonia. Odata cu cresterea numarului de persoane obeze, au existat numeroase incercari de a...
Alcoolul este principala cauza de declansare a cirozei hepatice si a decesului pe acest fond, la nivel global, iar consumul de alcool in randul adolescentilor reprezinta primul pas catre aparitia problemelor hepatice la varsta adulta. Se impune revizuirea recomandarilor specialistilor in ceea ce priveste limitele consumului de alcool pentru a...