MEDICINA GENERALA

04 Aprilie 2011

vitMATINA Pericolul din bucatarie. Ce presupune gatitul la cuptorul cu microunde?

vitMATINA Pericolul din bucatarie. Ce presupune gatitul la cuptorul cu microunde?

Utilizarea cuptorului cu microunde poate favoriza aparitia unor boli / Foto: Captura YouTube

Putine bucatarii mai sunt lipsite, in zilele noastre, de cuptorul cu microunde. Desi este un instrument usor de folosit si din ce in ce mai ieftin, romanii inca nu sunt constienti de riscurile la care se expun atunci cand incalzesc mancarea sau cand gatesc la microunde. Cum functioneaza si ce boli poate provoca utilizarea acestei aparaturi?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Potrivit Guvernului American, utilizarea cuptorului cu microunde pentru decongelarea, incalzirea mancarii sau pentru gatit poate duce la aparitia unor boli periculoase precum salmonella. Alimentele care, in urma folosiri microundelor, ajung la temperaturi foarte ridicate pot favoriza aparitia unor bacterii precum E coli, salmonella sau listeria, din cauza faptului ca aceste aparate nu incalzesc mancarea in mod uniform. Pe langa subnutritie, compusii toxici produsi de radiatia microundelor reprezinta un risc serios de cancer. Consumarea frecventa a alimentelor preparate la microunde este asociata si cu problemele de digestie, cu alterarea sistemului imunitar si a secretiei hormonale.

Iata ce consecinte are utilizarea cuptorului cu microunde asupra starii noastre de sanatate:

  • cresterea numarului de celule canceroase din sange,
  • alterarea substantelor nutritive elementare, fapt care genereaza boli digestive,
  • pierderea energiei vitale a alimentelor in proportie de 60-90%,
  • accelerarea proceselor de dezintegrare structurala,
  • scaderea capacitatii organismului de a metaboliza si de a utiliza vitaminele din complexul B, C, E,
  • aparitia unor disfunctionalitati ale sistemului limfatic,
  • scaderea capacitatii organismului de a lupta impotriva proceselor canceroase.

Procesul de functionare a cuptorului cu microunde presupune cresterea rapida a temperaturii apei, grasimilor si a altor catorva substante pe care mancarea le obtine. Acest proces poarta numele de incalzire dielectrica. Caldura obtinuta de aceste aparate rezulta in urma rotirii extrem de rapide a moleculelor de apa, care se lovesc de alte molecule apropiate. Ceea ce este cu adevarat grav este faptul ca o incalzire generata la nivel molecular afecteaza lichidele si alimentele.

Autor: C.B.



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.