Publicat la: 
4/04/2011
vitMATINA Pericolul din bucatarie. Ce presupune gatitul la cuptorul cu microunde?

Utilizarea cuptorului cu microunde poate favoriza aparitia unor boli / Foto: Captura YouTube

Putine bucatarii mai sunt lipsite, in zilele noastre, de cuptorul cu microunde. Desi este un instrument usor de folosit si din ce in ce mai ieftin, romanii inca nu sunt constienti de riscurile la care se expun atunci cand incalzesc mancarea sau cand gatesc la microunde. Cum functioneaza si ce boli poate provoca utilizarea acestei aparaturi?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Potrivit Guvernului American, utilizarea cuptorului cu microunde pentru decongelarea, incalzirea mancarii sau pentru gatit poate duce la aparitia unor boli periculoase precum salmonella. Alimentele care, in urma folosiri microundelor, ajung la temperaturi foarte ridicate pot favoriza aparitia unor bacterii precum E coli, salmonella sau listeria, din cauza faptului ca aceste aparate nu incalzesc mancarea in mod uniform. Pe langa subnutritie, compusii toxici produsi de radiatia microundelor reprezinta un risc serios de cancer. Consumarea frecventa a alimentelor preparate la microunde este asociata si cu problemele de digestie, cu alterarea sistemului imunitar si a secretiei hormonale.

Iata ce consecinte are utilizarea cuptorului cu microunde asupra starii noastre de sanatate:

  • cresterea numarului de celule canceroase din sange,
  • alterarea substantelor nutritive elementare, fapt care genereaza boli digestive,
  • pierderea energiei vitale a alimentelor in proportie de 60-90%,
  • accelerarea proceselor de dezintegrare structurala,
  • scaderea capacitatii organismului de a metaboliza si de a utiliza vitaminele din complexul B, C, E,
  • aparitia unor disfunctionalitati ale sistemului limfatic,
  • scaderea capacitatii organismului de a lupta impotriva proceselor canceroase.

Procesul de functionare a cuptorului cu microunde presupune cresterea rapida a temperaturii apei, grasimilor si a altor catorva substante pe care mancarea le obtine. Acest proces poarta numele de incalzire dielectrica. Caldura obtinuta de aceste aparate rezulta in urma rotirii extrem de rapide a moleculelor de apa, care se lovesc de alte molecule apropiate. Ceea ce este cu adevarat grav este faptul ca o incalzire generata la nivel molecular afecteaza lichidele si alimentele.

Autor: C.B.

Comentarii

Hmm... Textul acesta sună a compunere de şcolar din clasele primare, nu a articol pe un site medical, scris de şi eventual pentru oameni care se presupune că au mai multă şcoală decât media. Deşi sunt de acord cu ideile generale exprimate, nu pot fi de acord cu forma. De exemplu:
- "...pot favoriza aparitia unor bacterii precum...". Cum apar aceste bacterii? Până acum ştiam că nu se poate face viaţă artificială, la comandă. Aici însă aflu că prin apăsarea unui buton obţin bacterii. Chiar aşa? Aş înţelege că se activează bacterii, că se înmulţesc accelerat în condiţiile prielnice create, dar nu că în cuptorul cu microunde apar aşa brusc bacterii acolo unde ele nu existau la introducerea în el.
- propoziţia următoare: "Pe langa subnutritie, acesti compusi toxici..." Care compuşi toxici? Pănă acum nu s-a scris nimic despre aşa ceva, doar de "apariţia" bacteriilor...
Cred că am arătat ideea, nu-i nevoie să iau la rând fiecare propoziţie.

Încă o remarcă: paragrafe complete din text sunt copiate din alte articole, ca de ex. de aici: http://sanatate.ele.ro/Bolile-Secolului/Cuptorul-cu-microunde-dauneaza-s...

Cred că singura "contribuţie" proprie este introducerea cu "Potrivit Guvernului American...". De când face Guvernul American declaraţii despre cuptoare???

Mai sunt şi alte aspecte haioase, fraza "Potrivit Guvernului American, ...". Eu mă îndoiesc că tot guvernul american se ocupă de cuptorul de microunde. Un link către sursa informării ar fi fost util. Dar probabil documentarea a fost făcută pe pravda :)

E clar că articolul este o clonă de pe vremea cînd era la modă isteria cuptorului cu microunde. Între timp mulţi oamni au învăţat pe la şcoală despre efectul radiaţiilor elecromagnetice asupra corpurilor vii. Autorii articolului au lipsit.

In urma cu poate 15 ani am fost la cineva in vizita. Aveau cuptor cu microunde. I-au dat drumul pentru a-mi arata cum functioneaza si in acel moment am simtit ceva la nivelul globului ocular. Ani mai incoace , aproape 2, eram tot in vizita la cineva si printre altele le povestisem chestia cu cuptorul. La un moment dat, fara sa fiu atent la ce facea gazda, am intrebat : "ai dat drumul la microunde ?" , simtisem acelasi lucru. Vara trecuta am schimbat bucataria. Din totdeauna am fost total de acord ca cel mai bun cuptor este cuptorul electric. Am achizitionat unul la 1350 de lei si ma ducea usor gandul sa cumpar si un cuptor cu microunde. Nu l-am cumparat si acum dupa ce scrie mai sus nici acel gand nu i-l mai am. Multumesc.

Am simtit si eu ceva la nevel mental, cand am deschis televizorul dat pe OTV. Mi-a trecut imediat ce am inchis si am desc his o carte.

genial :))

Va recomad sa va explicatii in mod stiintific afirmatiile in loc sa speriat lumea. Cuptoarele cu microunde nu produc radiatii ionizante, speriati lumea cu boli incurabile!

Singura treaba explicata in acest articol, care o sustin, e legata de ne-incalizrea uniforma si riscul apartitiei unor infectii bacteriene.

Daca are vre-un efect negativ major asupra sanatatii, e cu mult in urma altor factori precum fumat, alimentatie ne-echilibrata, stres, lipsa controalelor periodice etc.

Autorule! tu ai trecut pe la un curs de fizica in viata ta? Probabil ca nu!
Scrii cu nonsalanta: "din cauza faptului ca aceste aparate nu incalzesc mancarea in mod uniform" can de fapt, tocmai microundele incalzesc uniform. Incalzirea se face in orice tesut care contine apa, simultan, in toata masa de substanta introdusa in cuptor.

Si persisti: "acesti compusi toxici produsi de radiatia microundelor"
Microundele nu produc compusi! Doar ii elibereaza!

Iar afirmatia ca "ajung la temperaturi foarte ridicate pot favoriza aparitia unor bacterii precum E coli" e cea mai gogonata dintre ele. Tocmai temperaturile foarte ridicate distrug bacteriile.///

[Comentariu editat de Redactia MedLive.ro]

Din pacate, din ce in ce mai des auzi sau citesti idiotenii despre cuptorul cu microunde, spuse/scrise de personaje care nu au habar despre subiect. Pentru ei si pentru altii, voi relua pe scurt principiul de functionare. Aparatul are un generator de microunde (unde radio) care este reglat pe frecventa de rezonanta a moleculei de apa. Odata pornit, acesta face sa vibreze moleculele de apa, miscarea acestora generand caldura. Asadar incalzirea se face uniform (nu cum sustine autorul articolului). Lucrurile care nu contin apa nu se incalzesc la microunde. Orice este viu (contine apa) va fi incalzit, asadar aparatul poate distruge nu "creeaza" bacterii sau virusi. In paranteza fie spus, incalzirea la aragaz se face tot prin cresterea agitatiei moleculare. Ma opresc aici deoarece am ceva mai bun de facut decat sa combat traduceri agramate al unor articole idioate din strainatate. P.S. Rog nu mai raspanditi informatii nedocumentate. Kata.

Fara referinte exacte textul de mai sus nu e decit o birfa.
Un nivel minim de tinuta jurnalistica ar cere indicarea surselor (nu ca ne asteptam la asa ceva de la Hotnews).
Un link, ceva?

Daca eram in sua compania care detine acest site era data in judecata pt 5 - 15 milioane de dolari pt acuzatii false si atac asupra vanzarilor de cuptoare cu microunde.

Compania ar fi batut in retragere, te-ar fi dat pe tine in judecata pt toti banii ceruti in primul proces si l-ar fi dat afara si pe supervizorul tau.

apoi ar face totul disparut si si-ar cere scuze public pt angajatul impertinent care nu reprezinta opinia companiei si a fost deja concediat.

dar suntem in tara otv-ului asa ca totul e ok.

Daca faci asemenea afirmatii, incearca sa ti le si asumi.Cum te numesti?C.B.?

Articolul e alarmist dupa parerea mea. Poate ca se produc mai multe celule canceroase in cazul folosirii cuptorului cu microunde dar asta nu e neaparat sa fie o problema.

Le-as propune acestor cercetatori sa realizeze un studiu despre relatia dintre cancer, imunitate scazuta, stres, o viata plina de temeri si restrictii, a face ce "e bine", in loc de ce simtim.

Subtire articol. N-am vazut niciodata un studiu cit de cit stiintific din care sa rezulte ca utilizarea cuptorului cu microude afecteaza sanatatea. Tinind cont ca aceasta modalitate de inclazire a mincarii se foloseste de peste 30 de ani ar fi trebuit sa apara studii in acest sens.

Inceputul "romanii inca nu sunt constienti" arata un grad bun de cultura al compatriotilor. Asta pentru ca articolul este nedocumentat si panicard. Actiunea unui cuptor cu microunde asupra alimenteleor este absolut la fel cu cea a incalzirii la plita: moleculele isi cresc mobilitatea sub actiunea energiei externe, care o fi ea. La fel se invartesc si se ciocnesc moleculele si pe aragaz. Bacterii pot aparea, la fel cum apar la orice ciorba reincalzita de 3 ori. Si afirmatia ca "radiatia microundelor reprezinta un risc serios de cancer" - poate doar la cuptoarele Fukushima :-). Nimeni nu a putut demonstra o astfel de afirmatie, insa stiind ca intern procesul este la fel ca pe plita (numai ca ceva mai rapid), mai bina mananc ciorba rece...

Ma bucur sa observ cititori documentati. Articolul pare luat din Formula AS.

Articolul e stupid de-a binelea, lucrez in domeniul microundelor de 20 de ani. Iar explicatiile privind "incalzirea" sunt copilaresti. Primele cuptoare cu microunde au aparut acum mai bine de 60 de ani, abia acum se fac legaturi cu viata cotidiana? Mai bine ar lega disfunctionalitatile pomenite in articol de discursul politic....

si ce anume faci? esti agent de vanzari ? unul din profesorii care preda microunde la facultatea de fizica din bucuresti (magurele) spunea ca trebuie sa fii tampit sa mananci mancarea incalzita la microunde (e adevarat ca exagera si el, pt efect teatral, dar ideea este ca efectul microundelor NU ESTE IDENTIC cu efectul incalzirii mancarii pe foc)

ai dreptate, esti un gigel.
sunt chiar unul dintre profesorii aia...

@gigel de luxembourg: tu chiar il crezi pe Marinescu? Halucinant!

Într-adevăr, cuptorul cu microunde este foarte periculos. De aceea, românii care deja sunt conştienţi, precum şi cei care încă nu sunt conştienţi, trebuie să ştie că există un leac împotriva efectelor devastatoare ale cuptorului cu microunde radioactive cancerigene. Acest leac a fost descoperit chiar înaintea cuptorului malefic şi se numeşte homeopatie. Se ia o bucăţică de cuptor cu microunde, se amestecă bine în apă până când se observă că moleculele de apă se ciocnesc repede-repede. Apoi o picătură din acea apă se toarnă în alt vas de apă şi se amestecă. Se diluează aşa de cât mai multe ori, până uităm ce facem. Apoi se bea o picătură pe stomacul gol, încălzită la microunde.

Sfatul meu este să vă încălziţi mâncarea cu bioenergie, aşa cum fac eu. De fapt, eu mă hrănesc doar cu bioenergie.

P.S.: La fel de periculos este şi aragazul. Am fost o dată în vizită la cineva şi a pornit aragazul. Am simţit atunci ceva înţepător la nivelul nasului, înainte să fie aprins focul. Atunci mi-am dat seama că aragazul este o invenţie malefică a oamenilor de ştiinţă care vor să ne dea cancer şi să ne controleze minţile prin gaze, pentru instaurarea Noii Ordini Mondiale şi pentru a distruge armonia dintre oameni, Gaia şi energiile cosmice. De câte ori cineva porneşte aragazul, nasul meu simte fără să fie nevoie să mă uit. Mulţi cred că am puteri paranormale şi că sunt în armonie cu natura.

Observ ca autorului nu i-a placut cartea prea mult. Sau, de fapt, cartea din domeniile stiintifice. Asta e, multa succes in presa.

Rautăcioase mici ce sunteți! Chiar nu vă impresionează chestia cu „guvernul american”? Pînă acum era cu „un grup de oameni de știință”. Cică mîncarea încălzită la țigare e cea mai sănătoasă.

Nu patesti nimic daca mananci mancare incalzita la microunde in mod ocazional. Daca insa zilnic mananci/incalzesti/decongelezi mancarea folosind cuptorul de microunde se pot resimti anumite efecte negative.
In aceeasi idee, teoretic nu patesti nimic daca lucrezi la un centru de distributie al energiei electrice. Practic, cei care lucreaza acolo 20-30 de ani nu prea ajung sa ia pensie, cei mai multi murind de cancer.

oricum, in zilele noastre nu cuptorul cu microunde este cel mai nociv element in langul alimentatiei noastre cat calitatea ingredientelor, sunt pline de conservanti si alte prostii chimice.

http://www.health-science.com/microwave_hazards.html

http://www.mindfully.org/Food/Irradiate-Microwave-Effects-FoodMay96.htm

se fac produse de loc eficiente si mai mult in pierdere pentru ca chipurile se demodeaza adevarul este nu sint bune decit sa te duca la sapa de lemn in primul rind consuma curent electric si pentru mine cu venit mic este enorm fac economie pentru televizor si calculator telefon am calorifer electric sint tot felul de produse electrice ce risipesc de ce nu folosesc picatura pentru a o inmulti mult din nimic sa iasa mult scopul de a produce pentru bani si nu pentru cit mai mic consum mincarea la foc produs cu gaz este mult mai economic desi nimeni nu s-a gindit la o solutie eficienta caci emurdar intii iti trebuie o persoana calificata sa ti-l curete sau cumperi alt produs iar apoi este periculos pentru scurgere de gaz nu stim prea multe dar sfredelim pamintul si cu avioanele mai ales in loc sa asigur zborul se maninca este televizor scaune pentru bogati si scaune pentru saraci cita aroganta si cite vieti pierdute platim cu totii inutil pentru ca vrem scara pina la luna si nu ma mira caci eu insumi inteleg acum grozavia vietii in care traiesc nu este adevarat ca stim totul sintem mai mult prosti caci problemele vietii s-au inmultit nu-mi doresc decit corectitudine siguranta eficienta cindva se obisnuia atunci cind venea iarna se cobora in zonele calde dar felul in care se traieste acum nu se poate schimba era bine cind se adunau familiile inrudite sa-si asigure viata acum familia mea este imprastiata si stau cu frica in spate sa nu dau foc la casa si alte probleme am folosit la baiatul meu cuptorul cu microunde el era foarte incintat este elegant dar greu de curatat dupa mine cel mai un este resoul nu se murdareste asa tare cuptor poate fi orola care se asambleaza si care dupa folosinta se poate curata sau pentru incalzit o rola cu nisip infierb[ntat am vazut asta dar e tare greu ar fi poate solutii dar sint novice in meserii asa ca stau in banca mea

Wow, comentariul Doinei Costea mi-a facut mai mult rau decat cuptorul cu microunde.M-am chinuit sa citesc tot comentul dar nu am reusit.Pe la jumatate a inceput sa ma doara capul! Si totusi Doinitza ce ai vrut sa spui?

Cat ma bucur sa vad asemenea articol.
Cu cativa ani buni in urma, am ajuns in posesia unor DVD cu conferinta unui medic japonez care locuieste in America, are clinica si vindeca persoane de boli cum s-ar spune "incurabile" numai pe cale naturala.
Am ramas surprinsa de cea ce spunea, spunea in felul urmator: mamelor daca vreti ca copii si sotul sa moara, hranitii cu hrana pregatita la microunde.
Spunea ca in momentul cand introducem o farfurie cu mancare in microune, undele care incalzesc mancarea distrug propietatile din mancare si dezvolta agenti cancerigeni.
Eu imediat am si aruncat microunda.

Cea ce ma surprinde este ca ai avut curajul sa spui cu gura mare acest adevar, nu-mi ramane decat sa te felicit. MAi ales vazand deja reactia persoanelor...
Pe curand.

L-ai cumparat de la teleshoping de pe OTV r what?

Alte articoleVezi toate articolele

Conform unor studii recent efectuate de oamenii de stiinta de la Harvard si publicate in jurnalul stiintific Neurology, ametelile care apar dupa statul in picioare pentru cateva minute ar putea fi...
Utilizarea cuptorului cu microunde poate favoriza aparitia unor boli / Foto: Captura YouTube Putine bucatarii mai sunt lipsite, in zilele noastre, de cuptorul cu microunde. Desi este un instrument...