Publicat la: 
16/05/2012

Acest fapt depinde de gust, conform unui nou studiu realizat de Dr. Gary Pickering si colegii sai de la Universitatea Brock din Canada. Studiul arata ca schimbarile de temperatura ale alimentelor si bauturilor au un efect asupra intensitatii gusturilor de acru, amar si astringent (de exemplu, sucul de afine), dar nu si asupra alimentelor dulci.

Suntem cu totii familiarizati cu efectul temperaturii asupra gustului - Gândeste-te cand incepi sa mananci sau sa bei un aliment cand acesta este cald si il termini cand acesta s-a racit, sau invers. Aceeasi mâncare sau bautura poate avea gusturi diferite în functie de temperatura.

74 de participanti recrutati de la Brock University si din comunitatea locala au participate la 3 sesiuni de degustare. Acestia au testat alimente dulci, acre, amare si astringente la 5 ° C si 35 ° C. Ei au fost apoi rugati sa noteze intensitatea gusturilor pe o perioada de timp.

Pentru toate cele trei tipuri de degustatori (sensibili la gust, sensibili la temperatura si degustatori obisnuiti), temperatura a influentat intensitatea maxima perceputa la astringent, amar si acru, dar nu si la dulce.

  • Astringenta a fost mai intensa atunci când alimentul a fost cald, iar intensitatea aromei a durat mai mult cand alimentul a fost cald, decat atunci cand a fost rece.
  • Gustul de amar a fost mai intens la alimentul rece si intensitatea aromei a scazut mai rapid cu alimentul rece decat cu cel cald.
  • Gustul de acru a fost mai intens cand alimentul a fost cald si intensitatea aromei a durat mai mult la alimentul cald decat la cel rece
  • Surprinzator, nu a existat nici o diferenta pentru gustul de dulce, indiferent daca alimentul a fost cald sau rece, dar a durat mai mult la alimentul rece sa ajunga la intensitatea maxima a aromei.

Autorii au concluzionat: "Pentru unele persoane, temperatura in sine poate provoca senzatii gustative. Aceste persoane par a fi mai sensibile la gusturi în general. Munca noastra arata ca, în plus, temperatura unui anumit aliment poate afecta intensitatea aromei sale."

Cercetarea este publicata online in Springer's Chemosensory Perception journal.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Sebestyen Lucia-Luana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...

Articole similare

In doua studii publicate intr-un numar special al revistei Early Child Development and Care dedicat "Influentei parentale asupra obezitatii copiilor", cercetatorii examineaza modul in care stilul parental - daca un parinte este iubitor, dar strict sau mai putin implicat si mai permisiv - a fost asociat cu un comportament sedentar. In general, au...
Discutiile despre sex trebuie sa fie sincere/ Foto: Dreamstime.com Adesea jenati de intrebarile directe ale celor mici legate de sexualitate, unii parinti amana sau refuza comunicarea. Psihologii spun ca de raspunsurile adultilor depinde libertatea si deschiderea de mai tarziu a copilului. Exista un moment anume in care discutiile despre sex...
Ce sanse sunt ca ceapa sa fie magnet pentru bacterii? / Foto: Photoxpress Se stie ca ceapa are o serie de caracteristici care ajuta substantial in cazul racelilor, al astmului bronsic, al infectiilor bacteriene, al problemelor respiratorii, al anginei pectorale si a tusei. Insa se poate transforma ceapa peste noapte intr-un pericol pentru...
Invazia celulelor canceroase in vasele limfatice care conecteaza sanul la ganglionii limfatici este primul pas care duce la metastaza sau raspandirea cancerului in corp. Metastaza este cauza principala a deceselor provocate de cancerul de san. Se stie putin despre controlul acestui proces si modul în care acesta ar putea fi întrerupt pentru a...
Chimistii de la Universitatea din Warwick au luat o mare parte din untul de cacao si grasimile din ciocolata, inlocuindu-le cu mici picaturi de suc care masoara sub 30 de microni in diametru si se pare ca procesul chimic nu schimba senzatia pe care o simti cand mananaci ciocolata. Acestia au infiltrat suc de portocale si afine in ciocolata cu...