Publicat la: 
16/05/2012

Acest fapt depinde de gust, conform unui nou studiu realizat de Dr. Gary Pickering si colegii sai de la Universitatea Brock din Canada. Studiul arata ca schimbarile de temperatura ale alimentelor si bauturilor au un efect asupra intensitatii gusturilor de acru, amar si astringent (de exemplu, sucul de afine), dar nu si asupra alimentelor dulci.

Suntem cu totii familiarizati cu efectul temperaturii asupra gustului - Gândeste-te cand incepi sa mananci sau sa bei un aliment cand acesta este cald si il termini cand acesta s-a racit, sau invers. Aceeasi mâncare sau bautura poate avea gusturi diferite în functie de temperatura.

74 de participanti recrutati de la Brock University si din comunitatea locala au participate la 3 sesiuni de degustare. Acestia au testat alimente dulci, acre, amare si astringente la 5 ° C si 35 ° C. Ei au fost apoi rugati sa noteze intensitatea gusturilor pe o perioada de timp.

Pentru toate cele trei tipuri de degustatori (sensibili la gust, sensibili la temperatura si degustatori obisnuiti), temperatura a influentat intensitatea maxima perceputa la astringent, amar si acru, dar nu si la dulce.

  • Astringenta a fost mai intensa atunci când alimentul a fost cald, iar intensitatea aromei a durat mai mult cand alimentul a fost cald, decat atunci cand a fost rece.
  • Gustul de amar a fost mai intens la alimentul rece si intensitatea aromei a scazut mai rapid cu alimentul rece decat cu cel cald.
  • Gustul de acru a fost mai intens cand alimentul a fost cald si intensitatea aromei a durat mai mult la alimentul cald decat la cel rece
  • Surprinzator, nu a existat nici o diferenta pentru gustul de dulce, indiferent daca alimentul a fost cald sau rece, dar a durat mai mult la alimentul rece sa ajunga la intensitatea maxima a aromei.

Autorii au concluzionat: "Pentru unele persoane, temperatura in sine poate provoca senzatii gustative. Aceste persoane par a fi mai sensibile la gusturi în general. Munca noastra arata ca, în plus, temperatura unui anumit aliment poate afecta intensitatea aromei sale."

Cercetarea este publicata online in Springer's Chemosensory Perception journal.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
Neacsu Valentina,Medic specialist
Medic specialist
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...

Articole similare

Elkeles Thomas si colegii sai de la Universitatea de Stiinte Aplicate Neubrandenburg au analizat comunitatile rurale din nord-estul Germaniei pentru a raspunde la aceasta intrebare. Caracteristica speciala a acestui studiu consta in faptul ca ancheta din 2008 este corelata cu cercetari anterioare efectuate in 1973 si 1994 in 14 comunitati rurale...
Rezistenţa crescută a bacteriilor la antibiotice este o problemă globală. Antibioticele sunt din ce în ce mai puţin eficiente. Microbiologul Dr. John Hays de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam trage un semnal de alarmă: „Problema este atât de cumplită încât, în decursul a câteva decenii, antibioticele nu vor mai avea absolut niciun efect”....
Placebo sunt in mod traditional considerate a fi pastile 'inerte' care actioneaza ca o constanta prin care se masoara efectele unor noi pastile 'active', cunoscute in studiile clinice ca "tratamentul tinta". Cu toate acestea, medicamentele placebo s-au dovedit a crea schimbari substantiale de sanatate la pacienti. O cercetare efectuata la...
Bebelusii nascuti prematur au un risc mai mare de complicatii grave. Cercetatorii de la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg, Suedia, au dezvoltat o metoda care pezice daca femeile insarcinate cu contractii premature vor naste in termen de sapte zile. Metoda ofera noi posibilitati de a intârzia nasterea si de a pregati ingrijiri...
Contrar credintei populare, nu este periculos sa trezesti un somnambul, dar nici prea distractiv. Un somnambul trezit brusc poate fi dezorientat si confuz, de aceea trebuie sa actionezi cu prudenta si calm si sa conduci persoana in pat. De ce se recomanda sa fie trezit? Pentru ca, uneori, angajandu-se in activitati automate, se poate rani....