Publicat la: 
6/08/2012

Cercetarile recente sustin capacitatea unor agenti pe baza de plante, administrati pe cale orala sau aplicati local, de a preveni arsurile solare şi de a limita daunele cauzate de expunerea excesiva la ultraviolete (UV). Produsele naturale cu proprietati protective sunt descrise în articolul publicat în revista Terapii Alternative şi Complementare de Mary Ann Liebert. Articolul este disponibil gratuit pe site-ul  http://www.liebertpub.com/act.

Articolul identifica în mod specific o anumita specie de feriga (Phlebodium aureum sau Polypodium leucatomos) si ginsengul (Panax ginseng) ca produse pe baza de plante care, atunci când sunt luate pe cale orala, pot reduce efectele negative ale expunerii la UV - cancer de piele şi afectarea functiei sistemului imunitar. Doze orale suficient de mari si aplicarea locala de ceai verde (Camellia sinensis) pot oferi deasemenea protectie.

Ce este mult mai puţin demonstrat este potenţialul unei ciuperci, Cordyceps sinensis, de a avea aceasta capacitate protectiva Astfel, propolisul şi proanthocyanidins (din Pinus maritima sau Vitis vinifera) au capacitatea, atunci cand sunt administrate local, de a preveni arsurile solare si toxicitatea legata de UV.

In studiu s-a descoperit ca aplicarea locala a unei creme care contine 10% ceai verde, combinata cu extract de ceai verde de 300 mg de doua ori pe zi, imbunatateste elasticitatea pielii.

Este nevoie de mai multe cercetari, dar se pare ca produsele naturale au capacitati promitatoare de protectie solara.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Categorie Medlife: 

Comentarii

Si licopenul din rosii (de fapt, mai degraba, cel din suc/pasta de rosii, este mai eficient pentru ca se asimileaza mai bine) ofera protectie solara din interior. Consumul zilnic al unei cantitati suficiente de suc de rosii pentru cateva luni (o cana) inainte de expunerea la soare, poate scadea efectul de "ardere" al razelor solare cu cateva zeci de procente.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Pentru cine nu a apucat sa citeasca prima parte a ghidului o sa va fac un scurt rezumat: nodulul tiroidian al pacientului a fost diagnosticat drept cancer tiroidian si tiroida a fost scoasa....
Bananele sunt printre cele mai consumate fructe din lume si unii oameni de stiinta cred ca banana ar fi fost chiar primul fruct din lume. Bananele sunt crescute în cel putin 107 de tari si sunt pe...