Publicat la: 
22/12/2011

vitMATINA Sunetul de alarma care ne trezeste dimineata poate cauza stres. Cum alegem sa facem ochi?
Sunetul care ne trezeste trebuie sa fie bland / Foto: Dreamstime.com

Cui nu i-a venit sa arunce pe geam telefonul sau ceasul cand alarma a inceput sa tipe? De cate ori n-ati simtit ca nici un sunet, melodie sau mesaj n-ar putea sa imblanzeasca brutalitatea trezirii in momentul in care somnul e mai dulce?

Nimic nu e mai potrivit pentru sanatate si buna dispozitie decat o trezire naturala, blanda, fara sunetul strident al alarmei care face inima sa-ti sara din piept. Ziua poate incepe cu un nivel ridicat de stres, cand tipatul enervant al telefonului ne rupe cu brutalitate din taramul viselor, sau calm, daca sunetul pe care l-am ales pentru alarma este unul placut. Ce e de facut asadar?

  • Cea mai buna metoda de trezire este calea naturala. Insa cati dintre noi isi permit acest lux? Cand acest lucru nu este posibil, putem folosi o metoda cu vibratii linistitoare, care sa ne dea senzatia ca ne-am trezit singuri. In felul acesta, evitam accelerarea batailor inimii sau a presiunii sangelui si, implicit, a hormonilor de stres.
  • Melodiile clasice pot fi o cale mult mai blanda decat sunetul dusmanos al alarmei sau decat stirile negative ale unui post de radio
  • Muzica ambientala, relaxanta poate evita pomparea adrenalinei si a stresului
  • Ceasul cu alarma Zen, cu diferite sunete tibetane, care se aud la anumite intervale de timp este o o optiune care evita panica trezirii bruste.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Comentarii

Pentru smartphone-uri se poate instala o aplicatie de genul "Sleep Cycle" ( sleepcycle.com ) care monitorizeaza ciclurile somnului si gaseste momentul ideal pentru a te trezi. E fara stress, ca si cum te-ai trezi natural.

Sunt chiar curios daca merge. Am vazut ca exista o gramada de astfel de aplicatii si pentru android. A folosit cineva vreuna din ele?

Pe mine ma trezeste Metalica cu Nothing Else Mathers, si in felul asta incep ziua fara sa-mi pese daca urla cineva :)

Android-ul meu are default in alarma ceasului modul "smart alarm" pentru trezire:

selectez o melodie clasica (personal am Balada lui Porumbescu) care sa fie lansaa la ora Z.
smart alarm va lansa insa cu 5/10/15 minute inainte o "melodie" selectata din cateva preset-uri (Morning, Breeze, Mist, Forest, Light, Rain) ce contine sunete "zen" din natura, pentru a induce o trezire mai lina.

http://i44.tinypic.com/2qjbu5d.png

Alte articoleVezi toate articolele

Uleiul de cocos digerat este capabil sa atace bacteriile care cauzeaza aparitia cariilor dentare. Este un antibiotic natural care ar putea fi incorporat in produsele comerciale stomatologice, spun...
Copilul trebuie incurajat sa se uite pe geam / Foto: Photoxpress Raul de masina este o afectiune deloc grava, insa care poate provoca destula neplacere, mai ales celor mici. Din fericire, exista...