Publicat la: 
15/07/2011

vitMATINA Verde vs. negru. Ce tip de ceai ajuta mai mult inima?

Ceaiurile au numeroase efecte benefice asupra organismului / Foto: Photoxpress.com

Folosite de putin timp in Europa, atat ceaiul verde, cat si cel negru, isi castiga, treptat, recunoasterea. In afara Romaniei, ceaiul este cel mai consumat lichid, dupa apa. In ceea ce ii priveste pe romani, acestia nu beau decat 3-4 litri de ceai pe an. Ce legatura exista intre ceaiurile verzi/negre si bolile cardiovasculare? De data aceasta cercetatorii au gasit raspunsul. Unul dintre acestea are capacitatea de a preveni bolile coronariene.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Dezvoltarea conceptului de medicina bazata pe dovezi a condus inclusiv la cercetarea ceaiurilor, a produselor din plante si a procedeelor de medicina alternativa. O meta-analiza publicata in American Journal Of Clinical Nutrition cuprinde 13 studii referitoare la ceaiul negru si 5 legate de ceaiul verde. Rezultatele cercetatorilor demonstreaza ca ceaiul verde presupune un risc cardiovascular mai mic, avand rol protector in fata bolilor coronariene. Potrivit unor studii anterioare, ceaiul verde reduce mortalitatea prin boli cardiovasculare, in timp ce, despre ceaiul negru, in schimb, nu pot fi spuse aceleasi lucruri.

Beneficiile pe care ceaiul verde le prezinta in prevenirea bolilor cardiovasculare sunt explicate de prezenta catechinelor, care inhiba oxidarea, inflamatia vasculara, aterogeneza si trombogeneza. De asemenea ceaiul verde contine putina cofeina, potrivit myMED.

Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare se mai recomanda si consumul de cacao, ceaiul de hibiscus si ciocolata neagra.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Comentarii

Stim ca intre ceaiul verde si ceaiul negru nu este decat intervalul de 48 ore.
Ceaiul se recolteaza si daca este prelucrat (uscat) in 48 ore rezulta ceai verde, iar daca este lasat la macerat rezulta ceai negru. Cum pretindeti ca sunt diferente calitatative. De gust DA.

Ai perfecta dreptate, dar putina lume cunoaste chestiile astea. Multi cred ca ceaiul verde este neprelucrat iar ceaiul negru prelucrat. In realitate e exact invers. Ceiul cules si uscat natural devine negru, ceaiul cules si supus imediat la temperatura (abur, afumare, prajire, etc) ramane verde pentru ca i se distrug enzimele. De-aia englezilor le place ceaiul negru, pentru ca pe corabie de la Ceylon pana in Londra ceaiul devenea negru.
A spune ca ceaiul verde contine mai putina cafeina decat cel negru e perfect echivalent cu a spune ca boabele de cafea contin mai multa cafeina dupa prajire decat inainte. Aberant. Diferente exista, dar se datoreaza timpului de retentie in organism datorita scaderii hidrosolubilitatii, cafeina se gaseste libera in ceaiul negru si sub forma glicozidica in ceaiul verde. Un pic cam tehnic. Acelasi lucru si cu catechinele.
Cat despre studii "stiintifice", trebuie citite cu rezerve. Ceiul de orice fel la unii le face bine la altii rau, daca ii pui pe toti in aceasi oala o sa iasa ca nu ajuta deloc pentru ca rezultatele se vor compensa. Daca cuiva ii place ceaiul sau un anumit tip de ceai, e cel mai probabil ca acel ceai ii face bine, chiar daca a spune ca ce simte un om e mai important decat parerea "specialistilor" e considerat inca o erezie.
Ca regula empirica, din traditia chineza, "necatechinica", ceaiul verde e recomandat vara iar ceaiul negru iarna

Ceaiul verde baut in cantitati mari (4 plicuri /zi) poate da tulburari menstruale?Nu am avut pana acum tulburari menstruale iar dupa ce am consumat timp de 1 luna ceai verde m-am trezit cu intarzieri ale menstruatiei.A mai patit cineva asa/Astept raspuns .

ce fac daca am tensiune mai beau ceai verde sau negru ,am vazut la super mrchet si ceaiuri la preturi f. mari dece ce , ce are In plus ca cel dela farmcie.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Anestezie, Cardiologie

Lazar Ovidiu,Medic Primar
Medic Primar
Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Specialist
Lector...
Cotet Bianca,Medic specialist
Medic specialist
  •  
  • 1 of 29

Articole similare

Bolile cardiovasculare duc la moartea a 17 milioane de oameni in fiecare an / Foto: Reuters Zilele trecute am avut o durere in zona inimii, ca si cum m-ar fi strans un cleste... am ameteli, nu ma simt bine... Ce-i de facut? Boala cardiovasculara este principala cauza de deces si dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabila de 17 milioane...
Vinul, mai putin benefic decat se credea / Foto: Photoxpress.com Vinul rosu, consumat in cantitati moderate, si sanatatea inimii au fost multa vreme interconectate. Numeroase studii confirmau ideea ca un pahar sau doua de vin rosu pe zi scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Beneficiile asupra inimii se datoreaza antioxidantilor...
Femeile care si-au alaptat copiii au un risc mai scazut de a dezvolta boli de inima de-a lungul vietii, iar efectul protector creste pe masura ce perioada de alaptare se prelungeste. Aceste constatari furnizeaza dovezi suplimentare ale beneficiilor pe termen lung ale alaptarii. Alaptarea este incurajata si recomandata de specialisti, daca este...
Cafeaua de dimineata / Foto: Photoxpress.com Cafeaua este o sursa de antioxidanti, substante care au o influenta pozitiva asupra organismului reducand riscul de a dezvolta unele afectiuni si prevenind imbatranirea timpurie. Laptele este un aliment minune cu un continut bogat de calciu si proteine. Conform unei simple operatiuni logice,...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele cu nivel scazut de PDIA1, o enzima din plasma sanguina, pot avea un risc ridicat de tromboza. Masurarea concentratiilor plasmatice ale enzimei PDIA1 ar putea deveni o metoda de diagnosticare a predispozitiei unei persoane la bolile cardiovasculare, chiar daca in momentul...