Publicat la: 
12/09/2012

Uitare, lipsa de orientare, declin cognitiv - aproximativ 700.000 de germani sufera de boala Alzheimer (AD). Cercetatorii de la Universitatea din Ulm, printre care epidemiologul Gabriele Nagel si neurologul Christine von Arnim, au descoperit ca concentratia serica de antioxidanti vitamina C si beta-caroten este semnificativ mai mica la pacientii cu dementa usoara decât în grupul de control. Ar putea fi posibil astfel ca patogeneza AD sa fie influentata de dieta unei persoane. 74  de pacienti cu AD si 158 de pacienti sanatosi au fost examinati pentru studiu, care a fost publicat în “Journal of Alzheimer’s Disease” (JAD).

AD este o boala neurodegenerativa. Modificarile in creier cauzate de placile beta-amiloid, degenerescenta neurofibrilara si pierderea de sinapse sunt responsabile pentru simptomele caracteristice. Stresul oxidativ, care limiteaza exploatarea de oxigen în corpul uman, este suspectat ca duce la dezvoltarea AD. Antioxidantii ar putea proteja impotriva neurodegenerarii. In studiul lor cercetatorii au investigat daca nivelurile serice de vitamina-C, vitamina E, beta-caroten, precum si licopen si coenzima Q10 sunt semnificativ mai mici la pacientii cu AD.

"În scopul de a influenta, eventual, debutul si dezvoltarea bolii Alzheimer, trebuie sa fim constienti de potentialii factori de risc", spune Gabriele Nagel.

Pentru acest studiu cercetatorii au comparat 74 de pacienti cu dementa usoara (varsta medie de 78.9 ani) cu un grup de control format din 158 de persoane sanatoase. Rezultatele sunt destul de interesante: concentratia de vitamina C si beta-caroten la pacientii cu AD a fost semnificativ mai mica decât la subiectii de control. Pentru vitamina E, licopen, coenzima Q10 nu a fost gasita nicio diferenta. Alti potentiali factori, cum ar fi educatia, starea civila, IMC, consumul de alcool si tutun au fost luati în considerare în analiza statistica. Cu toate acestea, parametrii suplimentari, cum ar fi depozitarea si prepararea alimentelor, precum si factorii de stres din viata participantilor ar putea sa fi influentat rezultatele. De aceea, rezultatele trebuie sa fie confirmate în anchete prospective. "Studii longitudinale cu mai multi participanti sunt necesare pentru a confirma rezultatul ca vitamina C si beta-caroten ar putea preveni aparitia si dezvoltarea bolii Alzheimer", spune Gabriele Nagel.

Vitamina C se gaseste în citrice iar beta-carotenul in morcovi, spanac sau caise.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

Ce pericole ascunde mestecatul gumei? / Foto: Photoxpress.com Guma de mestecat este consumata anual in cantitati de sute de mii de tone. Adultii o considera un aliment util, in timp ce pentru...
Oamenii care sunt sub stres constant sunt mai vulnerabili la orice, de la raceli la hipertensiune arteriala si boli de inima. Desi exista multe moduri de a face fata, o strategie este alegerea unei...