Publicat la: 
4/11/2011

Young Health Programme sau cum vor invata liceenii despre preventia bolilor cardiovasculare

Lansare Young Health Programme / Foto: MedLive.ro

A venit vremea strategiilor pe termen lung pentru preventia bolilor cardiovasculare. Romania se situeaza pe locul trei in lume in ceea ce priveste rata mortalitatii prin bolile de inima. Peste 150.000 de romani mor in fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare. In acelasi timp, hipertensiunea arteriala este intalnita, mai nou, la copii si tineri. Pentru atenuarea acestor probleme a fost lansat programul Young Health Programme, ale carui rezultate vor fi vizibile peste 15-20 de ani, sustin specialistii.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

In Romania, programul Young Health are ca obiectiv preventia primara a bolilor cardiovasculare in randul adolescentilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani si propune un program national de educare in licee, in contextul lipsei de informare cu privire la sanatate. Statisticile plaseaza Romania pe locul 3 in lume in ceea ce priveste rata mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare, principala cauza de mortalitate la nivel local. De asemenea, in tara noastra se inregistreaza un numar din ce in ce mai mare de accidente cardiovasculare ce apar la varste timpurii (mai devreme de 45 de ani).

Bolile netransmibile cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul genereaza anual 36 milioane de decese la nivel global. Jumatate dintre aceste decese sunt asociate comportamentelor care debuteaza si sunt dezvoltate in timpul adolescentei, incluzand consumul de tutun si alcool, obiceiurile alimentare nesanatoase si lipsa activitatilor fizice, aspecte deseori neglijate de tineri.

"Datele arata ca 2 din 3 romani mor din cauza bolilor cardiovasculare. Mai mult decat atat, 1 din 3 romani sufera de hipertensiune. Infarctul este de asemenea foarte comun, iar aproximativ 7.000,000 de romani sufera de boli cardiovasculare. Ne bucuram ca prin acest program avem ocazia de a contribui la imbunatatirea starii de sanatate a unei generatiia declarat Radu Rasinar, presedintele Astra Zeneca Romania.

Programul implementat de AstraZeneca in parteneriat cu Junior Achievement Romania si Fundatia Romana a Inimii vizeaza informarea si educarea tinerilor in privinta principalilor factori modificabili care duc la aparitia bolilor cardiovasculare si reducerea riscului aparitiei acestor boli prin derularea unui program educational de sanatate si promovarea activitatilor sportive. Pana in anul 2015, 500.000 de tineri cu varste cuprinse intre 10 si 24 de ani vor beneficia de acest program.

In urmatorii 3 ani, programul desfasurat sub denumirea "I heart sport" isi propune sa implice 50.000 de elevi de liceu prin dezvoltarea unei campanii de informare despre sanatate si sustinerea activitatilor sportive care conduc la un stil de viata sanatos.

"Pentru noi, adultii, sportul inseamna viata! Pentru ca am inteles ca buna functionare si echilibrul psiho-emotional se afla in stransa legatura cu activitatile fizice. Mai mult decat atat, este demonstrat ca cei care practica sport zilnic isi imbunatatesc stilul de viata - de la adoptarea alimentatiei sanatoase pana la renuntarea la fumat. Pentru tineri, sportul este un mod de viata. De aceea, Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie initiaza, dezvolta si sustine educarea tinerilor prin sport", declara Prof. Dr. Dan Gaita, Presedinte al Fundatiei Romane a Inimii.

Rezultatele acestui program vor putea fi evaluate in 15-20 de ani, sustin specialistii.

Pentru ca preventia a fost intotdeauna mai ieftina decat tratarea bolilor cardiovasculare,

David Brennan, CEO AstraZeneca, conchide: Obiectivul de a reduce cazurile de boli netransmisibile, prin schimbarea comportamentului inca din anii adolescentei, raspunde solicitarilor Natiunilor Unite de a gasi solutii adecvate pentru preventia si controlul acestor boli.

Autor: Redactia MedLive.ro

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Gui Tor Romina Anca
Medic Specialist
Marchis Cristina Karina,Medic Specialist
Medic Specialist
Dorobat Bogdan,Medic Primar radiologie interventionala
Medic Primar...
  •  
  • 1 of 23

Articole similare

Hipertensiunea arteriala poate ramane asimptomatica pana la aparitia complicatiilor si este cea mai frecventa afectiune cardiovasculara si un important factor de risc cardiovascular. Dr. Estera Stan, specialist cardiolog la Hyperclinica MedLife Iasi, explica cum se masoara corect tensiunea arteriala si cum putem practic sa ne schimbam stilul de...
O alaptare intre trei si 12 luni ar reduce considerabil riscul dezvoltarii unor inflamatii cronice, asociate cu boli cardiovasculare la varsta adulta, se arata intr-un studiu preluat de AFP. Studiind circa 7.000 de persoane, cercetatorii americani au descoperit o legatura "semnificativa" intre alaptarea de scurta durata sau greutatea mica la...
Adolescentii care sufera de tulburarea obsesiv-compuslvia au probleme cu memoria, potrivit un studiu publicat recent in jurnalul "Psychological Medicine". Constatarile sunt deosebit de importante pentru revizuirea sistemului de invatare pentru a ii sprijini pe tineri sa isi continue studiile, scrie cam.ac.uk. Probleme asociate tulburarii obsesiv-...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general. Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol alimentar din randul alimentelor care sunt consumate in...
Lansare Young Health Programme / Foto: MedLive.ro A venit vremea strategiilor pe termen lung pentru preventia bolilor cardiovasculare. Romania se situeaza pe locul trei in lume in ceea ce priveste rata mortalitatii prin bolile de inima. Peste 150.000 de romani mor in fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare. In acelasi timp,...