Publicat la: 
8/01/2018

Zahar obezitate diabet

Ideea conform careia consumul de zahar ar putea fi factorul declansator al epidemiei de obezitate si diabet ce are loc la nivel mondial a intrat din nou in atentia specialistilor din domeniul sanatatii publice.

Sunt necesare eforturi suplimentare - altele decat descurajarea consumului de alimente ce contin calorii goale - pentru a intelege rolul pe care il joaca zaharul in declansarea problemelor de sanatate, scrie bmj.com.

In ultima vreme, cadrele medicale si specialistii din domeniul sanatatii sunt de parere ca zaharul nu este doar o sursa de calorii in exces, ci o cauza fundamentala a aparitiei obezitatii si diabetului zaharat de tip II. Pana de curand, insa, problema consumului de alimente bogate in grasimi si indicele de grasime corporala au fost subiectele principale abordate in literatura de specialitate in cadrul cercetarilor efectuate pe tema obezitatii si a alimentatiei sanatoase.

Declaratiile oficialilor din domeniul sanatatii mentioneaza ca una din 11 persoane din SUA si una din 16 persoane din UK sufera de diabet zaharat, iar cele mai recente estimari sugereaza ca obezitatea si diabetul consuma aproape 1 miliard de dolari pe zi din bugetul sistemelor de asistenta medicala.

"De ce, in ciuda tuturor eforturilor noastre, diabetul si obezitatea raman problema principala din domeniul sanatatii la nivel global? O explicatie simpla ar fi faptul ca intelegerea noastra cu privire la cauza acestor boli este, in mod fundamental, eronata," declara Gary Taubes, autorul lucrarii "The Case Against Sugar, Why We Get Fat and Good Calories, Bad Calories".

Cu toate acestea, in ultimul deceniu a crescut interesul pentru problema indulcitorilor calorici - in special zaharul si siropul cu un continut ridicat de fructoza - si a rolului pe care acestia il au in declansarea obezitatii si a diabetului zaharat, iar organizatiile din domeniul sanatatii publice recomanda acum consumul restrictionat al produselor alimentare ce contin zaharuri libere.

Problema este ca aceste recomandari vizeaza zaharul ca daunator mai degraba pentru continutul sau caloric, decat ca un potential agent cauzator al bolii. "Dar daca problema este zaharul in sine si nu continutul sau caloric?", intreaba Gary Taubes.

Zaharul este metabolizat intr-un mod total diferit de alte alimente bogate in carbohidrati si ar putea avea efecte daunatoare asupra organismului uman, independent de continutul sau caloric.

Dovezile stiintifice care arata ca zaharul are efecte nocive sunt, in continuare, ambigue, insa daca lucrurile stau asa, va trebui sa schimbam modul in care comunicam pericolele consumului de zahar pentru sanatatea populatiei.

"Stabilirea limitelor de consum pentru o alimentatie sanatoasa este un pas, insa nu exista un standard care sa fie valabil pentru toti oamenii. Spre exemplu, pentru persoanele care sufera de obezitate, diabet sau de ambele, chiar si putin zahar este deja prea mult pentru organism, iar faptul ca majoritatea produselor de pe piata contin zahar face si mai dificila restrictionarea consumului de zahar," adauga Taubes.

Avand in vederea amploarea problemei obezitatii si a diabetului la nivel modial, instituirea unui program dedicat de cercetare a limitelor acestui subiect ar trebui sa fie printre prioritatile cele mai importante. Pana atunci trebuie sa admitem incertitudinile si sa sfatuim populatia sa limiteze consumul, conchide autorul.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
Sebestyen Lucia-Luana,Medic Specialist
Medic Specialist
Neacsu Valentina,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist

Articole similare

Sex pentru prevenirea hipertensiunii arteriale / Foto: MorgueFile.com Brazilienii sunt indemnati de ministrul sanatatii sa previna bolile cronice prin exercitii fizice si sex. Oamenii trebuie sa fie activi. Un meci de fotbal la sfarsitul saptamanii nu ar trebui sa fie singura activitate fizica a brazilienilor. Adultii au nevoie de miscare:...
Femeile nefumatoare, predispuse la obezitate / Foto:Photoxpress.com Femeile nefumatoare sunt mai predispuse la obezitate si la riscul de a muri din cauze unei boli asociate acestei afectiuni, in comparatie cu femeile fumatoare, potrivit unui studiu citat de BBC. Totusi cercetatorii sustin ca fumatul este un factor de risc mult mai periculos...
Cercetatorii britanici au descoperit un mecanism cerebral despre care cred ca ar controla dorinta de alimente bogate in glucoza si spun ca reusita ar putea duce, in viitor, la un tratament mai bun contra obezitatii, scrie Mediafax. Intr-o serie de experimente pe sobolani, cercetatorii de la Imperial College din Londra au descoperit un mecanism...
Medicul Alin Știrban, membru fondator al Societății de Neuropatie Diabetică - Neurodiab, a devenit primul român căruia i-a fost acordat premiul de cercetare Fritz-Worwag, distincție care se înmânează medicilor diabetologi care au o contribuție științifică importantă în utilizarea preventivă și terapeutică a biofactorilor în cazul complicațiilor...
Exista o legatura intre obezitate si 40% din toate tipurile de cancer diagnosticate in Statele Unite ale Americii, anunta oficialii Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA. Mai mult de 630 de mii de americani supraponderali sau obezi sufera in prezent de 13 tipuri de cancer. Desi nu este vorba despre o legatura de tip cauzal,...