Publicat la: 
8/01/2018

Zahar obezitate diabet

Ideea conform careia consumul de zahar ar putea fi factorul declansator al epidemiei de obezitate si diabet ce are loc la nivel mondial a intrat din nou in atentia specialistilor din domeniul sanatatii publice.

Sunt necesare eforturi suplimentare - altele decat descurajarea consumului de alimente ce contin calorii goale - pentru a intelege rolul pe care il joaca zaharul in declansarea problemelor de sanatate, scrie bmj.com.

In ultima vreme, cadrele medicale si specialistii din domeniul sanatatii sunt de parere ca zaharul nu este doar o sursa de calorii in exces, ci o cauza fundamentala a aparitiei obezitatii si diabetului zaharat de tip II. Pana de curand, insa, problema consumului de alimente bogate in grasimi si indicele de grasime corporala au fost subiectele principale abordate in literatura de specialitate in cadrul cercetarilor efectuate pe tema obezitatii si a alimentatiei sanatoase.

Declaratiile oficialilor din domeniul sanatatii mentioneaza ca una din 11 persoane din SUA si una din 16 persoane din UK sufera de diabet zaharat, iar cele mai recente estimari sugereaza ca obezitatea si diabetul consuma aproape 1 miliard de dolari pe zi din bugetul sistemelor de asistenta medicala.

"De ce, in ciuda tuturor eforturilor noastre, diabetul si obezitatea raman problema principala din domeniul sanatatii la nivel global? O explicatie simpla ar fi faptul ca intelegerea noastra cu privire la cauza acestor boli este, in mod fundamental, eronata," declara Gary Taubes, autorul lucrarii "The Case Against Sugar, Why We Get Fat and Good Calories, Bad Calories".

Cu toate acestea, in ultimul deceniu a crescut interesul pentru problema indulcitorilor calorici - in special zaharul si siropul cu un continut ridicat de fructoza - si a rolului pe care acestia il au in declansarea obezitatii si a diabetului zaharat, iar organizatiile din domeniul sanatatii publice recomanda acum consumul restrictionat al produselor alimentare ce contin zaharuri libere.

Problema este ca aceste recomandari vizeaza zaharul ca daunator mai degraba pentru continutul sau caloric, decat ca un potential agent cauzator al bolii. "Dar daca problema este zaharul in sine si nu continutul sau caloric?", intreaba Gary Taubes.

Zaharul este metabolizat intr-un mod total diferit de alte alimente bogate in carbohidrati si ar putea avea efecte daunatoare asupra organismului uman, independent de continutul sau caloric.

Dovezile stiintifice care arata ca zaharul are efecte nocive sunt, in continuare, ambigue, insa daca lucrurile stau asa, va trebui sa schimbam modul in care comunicam pericolele consumului de zahar pentru sanatatea populatiei.

"Stabilirea limitelor de consum pentru o alimentatie sanatoasa este un pas, insa nu exista un standard care sa fie valabil pentru toti oamenii. Spre exemplu, pentru persoanele care sufera de obezitate, diabet sau de ambele, chiar si putin zahar este deja prea mult pentru organism, iar faptul ca majoritatea produselor de pe piata contin zahar face si mai dificila restrictionarea consumului de zahar," adauga Taubes.

Avand in vederea amploarea problemei obezitatii si a diabetului la nivel modial, instituirea unui program dedicat de cercetare a limitelor acestui subiect ar trebui sa fie printre prioritatile cele mai importante. Pana atunci trebuie sa admitem incertitudinile si sa sfatuim populatia sa limiteze consumul, conchide autorul.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Neacsu Valentina,Medic specialist
Medic specialist
As. Universitar...
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

O cercetare comuna a Universitatii din Michigan si a Consiliului National de Stiinta si Tehnologie (CONICET) a incercat sa dezvaluie unul dintre misterele cele mai frustrante ale scaderii in greutate - de ce kilogramele revin inevitabil. Un nou model arata ca, cu cat soarecii sunt supraponderali mai mult timp, cu atat obezitatea devine "...
Specialistii din Asociatia Europeana de Cardiologie Preventiva recomanda tuturor oamenilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip II sa faca activitati fizice zilnic pentru a-si controla glicemia si pentru a-si imbunatati sanatatea inimii, potrivit eurekalert.org. ”Sedentarismul si alimentatia nesanatoasa sunt factorii care determina cel mai...
Siropul de porumb, un indulcitor des utilizat/ Foto: Dreamstime.com E peste tot: in anumite tipuri de paine, in paste, in bomboane, in sucuri, in hrana copiilor. Producatorii stiu de ce. Mancam si bem, dar nu ne simtim satui. Nu noi ne-am schimbat in ultimele decenii, si nici pofta noastra alimentara. De ce il adauga producatorii si de...
Ce mancam azi? / Foto: Reuters In urma articolului Meniu de gradinita cu carnati, varza si crenvursti, zeci de cititori MedLive.ro au discutat despre ce este si ce nu este recomandat in alimentatia prescolarilor. Acasa, parintii le ofera, ocazional, alimente cu un continut mai ridicat de grasimi, sau alimente cu e-uri, conservanti. Pe de alta...
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul cavitatii abdominale, adica tesutul visceral adipos,...