Publicat la: 
8/01/2018

Zahar obezitate diabet

Ideea conform careia consumul de zahar ar putea fi factorul declansator al epidemiei de obezitate si diabet ce are loc la nivel mondial a intrat din nou in atentia specialistilor din domeniul sanatatii publice.

Sunt necesare eforturi suplimentare - altele decat descurajarea consumului de alimente ce contin calorii goale - pentru a intelege rolul pe care il joaca zaharul in declansarea problemelor de sanatate, scrie bmj.com.

In ultima vreme, cadrele medicale si specialistii din domeniul sanatatii sunt de parere ca zaharul nu este doar o sursa de calorii in exces, ci o cauza fundamentala a aparitiei obezitatii si diabetului zaharat de tip II. Pana de curand, insa, problema consumului de alimente bogate in grasimi si indicele de grasime corporala au fost subiectele principale abordate in literatura de specialitate in cadrul cercetarilor efectuate pe tema obezitatii si a alimentatiei sanatoase.

Declaratiile oficialilor din domeniul sanatatii mentioneaza ca una din 11 persoane din SUA si una din 16 persoane din UK sufera de diabet zaharat, iar cele mai recente estimari sugereaza ca obezitatea si diabetul consuma aproape 1 miliard de dolari pe zi din bugetul sistemelor de asistenta medicala.

"De ce, in ciuda tuturor eforturilor noastre, diabetul si obezitatea raman problema principala din domeniul sanatatii la nivel global? O explicatie simpla ar fi faptul ca intelegerea noastra cu privire la cauza acestor boli este, in mod fundamental, eronata," declara Gary Taubes, autorul lucrarii "The Case Against Sugar, Why We Get Fat and Good Calories, Bad Calories".

Cu toate acestea, in ultimul deceniu a crescut interesul pentru problema indulcitorilor calorici - in special zaharul si siropul cu un continut ridicat de fructoza - si a rolului pe care acestia il au in declansarea obezitatii si a diabetului zaharat, iar organizatiile din domeniul sanatatii publice recomanda acum consumul restrictionat al produselor alimentare ce contin zaharuri libere.

Problema este ca aceste recomandari vizeaza zaharul ca daunator mai degraba pentru continutul sau caloric, decat ca un potential agent cauzator al bolii. "Dar daca problema este zaharul in sine si nu continutul sau caloric?", intreaba Gary Taubes.

Zaharul este metabolizat intr-un mod total diferit de alte alimente bogate in carbohidrati si ar putea avea efecte daunatoare asupra organismului uman, independent de continutul sau caloric.

Dovezile stiintifice care arata ca zaharul are efecte nocive sunt, in continuare, ambigue, insa daca lucrurile stau asa, va trebui sa schimbam modul in care comunicam pericolele consumului de zahar pentru sanatatea populatiei.

"Stabilirea limitelor de consum pentru o alimentatie sanatoasa este un pas, insa nu exista un standard care sa fie valabil pentru toti oamenii. Spre exemplu, pentru persoanele care sufera de obezitate, diabet sau de ambele, chiar si putin zahar este deja prea mult pentru organism, iar faptul ca majoritatea produselor de pe piata contin zahar face si mai dificila restrictionarea consumului de zahar," adauga Taubes.

Avand in vederea amploarea problemei obezitatii si a diabetului la nivel modial, instituirea unui program dedicat de cercetare a limitelor acestui subiect ar trebui sa fie printre prioritatile cele mai importante. Pana atunci trebuie sa admitem incertitudinile si sa sfatuim populatia sa limiteze consumul, conchide autorul.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

Simptomele diabetului zaharat de tip 2 nu sunt in toate cazurile evidente. Este posibil ca unele persoane sa nu aiba senzatia constanta de sete, sa aiba mainile si picioarele amortite sau sa simta...
Femeie gravida / Foto: Photoxpress Diabetul care apare in timpul sarcinii (cunoscut sub numele de diabet gestational) poate provoca o serie de probleme pentru copil si mama deopotriva, inclusiv...