Publicat la: 
9/05/2014

Cand vine vorba de depozitarea produselor alimentare in mod corespunzator, exista multe conventii care sunt litera de lege pentru unele persoane, in timp ce altii le contrazic cu tarie. Unde este indicat sa punem painea? In frigider, in congelator sau in dulap? Ar trebui sa puneti rosiile in frigier sau pe blatul de bucutarie? Care sunt cele mai "sensibile" alimente si unde ar trebui acestea depozitate pentru a-si pastra proprietatile nutritive si savoarea?

  • Rosiile

In frigider, rosiile isi vor pierde toata aroma. Aerul ree din frigider stopeaza procesul de coacere a rosiilor, care le ofera savoare. Frigiderul va altera si textura rosiei. Temperatura rece descompune membranele din interiorul legumei, facand-o fainoasa, spune Harlod McGee, autorul cartii "On Food and Cooking". Pastrati rosiile intr-un castron sau un cos pe blatul de bucatarie.

  • Busuiocul

Busuiocul se ofileste mai repede daca este lasat in frigider si absoarbe toate mirosurile alimentelor din jurul lui. Este de preferat sa il tineti afara, intr-o cana cu apa proaspata, precum florile decorative. Daca vreti sa depozitati busuiocul pentru a perioada mai lunga de timp, Martha Stewart recomanda sa il fierbeti si apoi sa il congelati.

  • Cartofii

Temperatura rece a frigiderului va transforma amidonul in zahar mult mai repede. Puneti cartofii intr-o punga din hartie intr-un loc racoros si intunecat. Pungile de hartie sunt mai bune decat cele de plastic pentru ca impiedica putrezirea.

  • Ceapa

Ceapa tinuta in frigider va deveni moale si apoi mucegaita. Pastrati ceapa intr-un loc uscat, racoros. Nu tineti ceapa si cartofii impreuna pentru ca, in acest caz, ambele se altereaza mai repede.

  • Avocado

Daca doriti ca fructele de avocado sa se coaca, cu siguranta nu trebuie sa le puneti in frigider. Cu toate acestea, daca ati cumparat un avocado copt pe care nu il consumati imediat, puteti sa il depozitati in frigider.

  • Usturoiul

In frigider, usturoiul va incepe sa inmugureasca, sa mucegaiasca si sa capete o textura de cauciuc. Usturoiul, la fel ca ceapa, trebuie tinut intr-un loc racoros, uscat.

  • Painea

In frigider, painea se va usca foarte repede. Exceptie de la aceasta regula face painea feliata pe care intentionati sa o folositi in cateva zile. In restul cazurilor, puneti painea pe blatul de la bucatarie. Painea pe care o tineti in congelator ar trebui sa fie infasurata pentru a retine umezeala.

  • Uleiul de masline

Tineti uleiul de masline intr-un loc racoros, intunecat, dar nu in frigider, unde va face condens si isi va transforma consistenta, aceasta devenind similara cu cea a untului.

  • Cafeaua

Daca lasati cafeaua in frigider, isi va pierde aroma si va absorbi mirosurile din frigider. Ar trebui sa puneti cafeaua intr-un loc racoros, intunecat, unde isi va pastra aroma si prospetimea. Cantitatile mari de cafea le puteti depozita in congelator.

  • Mierea

Nu este nevoie sa tineti mierea in frigider- aceasta va ramane buna mereu, daca este intr-un borcan inchis ermetic. Pastrarea mierii in frigider poate duce la cristalizarea acesteia.

Sursa: Huffington Post

A.C.

Comentarii

Daca tii cafeaua in cutii metalice inchise cvasi-ermetic - cutii ca cele de ceai - cafeaua poate sta si afara.

Problema cu pungile de plastic e ca desi nu se vede cu ochiul liber, sunt poroase. Asa ca si daca ai impresia ca ele sunt inchise ermetic, de fapt substantele volatile (care dau aroma cafelei) , mai ales daca au cu molecula mica , circula prin peretii pungilor. Containerele de sticla sau de metal n-au problema asta.

Uitati de stiam eu despre paine:
http://lifehacker.com/5832516/store-bread-at-room-temperature-not-in-the...

De ceva vreme nu mai mananc paine, dar cand mancam nu o tineam niciodata la frigider. Poate ca un experiement simplu, cu doua paini cumparate in aceeasi zi si depozitate diferit ar putea sa dea un raspuns pt fiecare. Pana una alta, personal inclins sa cred partea mai stiintifica, cea in care se spune ca se usuca mai repede prin intarirea amidonului. Dar fiecare face cum i se pare mai bine :-)

Nu tineam oricum niciun aliment dintre cele enumerate in frigider...

Eu nu am frigider.
Iarna tin totul pe balcon, inclusiv pisica.
Tigarile le tin pe masa in bucatarie, langa pliciul de muste.
Cafeaua o tin in borcanele de castraveti.
Painea o tin in ziare....
Cred ca mai am paine de la revelionul trecut si inca este buna.
Banii ii tin in sertarul de la bucatarie.
Uneori mai dispar.

Eu tin painea feliata in congelator de ani de zile si isi pastreaza perfect gustul si prospetimea.
De rosii n-am stiut ca nu trebuie tinute in frigider, nu contest insa totusi lasate afara se strica rapid, in special vara.
Cu cafeaua nu sunt de acord: consum cafea la pungi inchise in vid si dupa deschidere, isi pastreaza aroma si gustul numai daca sta in frigider inchisa ermetic cu un clips plus o punguta de plastic inchisa si ea. Verificat de mine. Tinuta in dulap isi pierde gustul mai rapid.

Subscriu la cele spuse de Florin: tinerea painii in frigider ii "lungeste" viata. In conditiile unui climat umed, de exemplu, nu vei gasi in casa un loc mai uscat decat... frigiderul. Uneori, ii mai dau o "improspatura" lasand-o 5 minute in cuptor, dupa ce am scos-o din frigider.

Ceapa, usturoi, cartofi - de acord, nu au ce cauta acolo.

Pâinea - tinuta in frigider NU se va usca foarte repede, mai ales daca este intr-o folie sau punga de plastic.
Exemplul personal: azi dimineata am luat din frigider o pâine cu data fabricatiei 27 aprilie (si care expira a doua zi...) si nu era nici uscata, nici umeda: era tocmai buna de mâncat :-)
Am primit "pontul" cu tinerea pâinii in frigider de la o vânzatoare de... pâine si apoi i-am multumit mereu pentru sfat !

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Dr. Stefanita Dima, medic primar radiologie si imagistica medicala a discutat in cadrul unui interviu despre anvrismele cerebrale, simptomatologie si metodele de interventie minim invazive. In plus...
Dr. Irina Popa/ Foto: HotNews.ro Ce simptome are otita? Cum ne putem feri? Care sunt principalii factori favorizanti? Cum se trateaza corect? Ce este otita cronica? Dr. Irina Popa, medic specialist...