Publicat la: 
29/09/2014

Ziua Internationala a Cafelei: Care sunt beneficiile consumului de cafea

Astazi, 29 septembrie, de Ziua Internationala a Cafelei, ne reamintim de beneficiile acestei bauturi asupra sanatatii. V-ati intrebat vreodata daca exista un moment al zilei in care este cel mai bine sa va beti cafeaua? Sau cum este indicat sa o consumati: cu lapte sau fara lapte? Care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de cafea asupra sanatatii?

  • Cafeina are multe beneficii pentru sanatate, acest lucru fiind sustinut de numeroasele studii efectuate pana acum.O noua cercetare, publicata in revista Nature Neuroscience, arata ca o doza de cafeina, dupa o sesiune lunga de invatat, poate ajuta la stimularea memoriei pe termen lung.
  • Cateva cesti de cafea sau ceai baute pe zi protejeaza organismul impotriva bolilor de inima, arata un studiu realizat pe o perioada de 13 ani de oamenii de stiinta olandezi, la care au participat 40.000 de voluntari.
  • Cafeaua neagra, consumata cu moderatie, poate avea o serie de beneficii pentru sanatate. Cafeaua contine antioxidanti care lupta cu radicalii liberi si scad riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. In plus poate reduce riscul aparitiei diabetului si a bolilor de inima. In acelasi timp, cafeina este ideala pentru stimularea metabolismului. Daca vreti sa slabiti consumand cafea, este esential sa o beti neagra, fara lapte sau zahar.
  • Cand este momentul optim pentru a obtine efectul scontat de la o cafea? Undeva intre 9:30 11:30. Daca iti planifici cu atentie momentul in care bei cafeaua, acest fapt te va impiedica sa dobandesti o toleranta la ea, in acelasi mod in care folosirea analgezicelor sau antibioticelor doar atunci cand este nevoie de ele previne aparitia rezistentei la efectele acestor medicamente. Cu exceptia faptului ca atunci cand bei cofeina nu doresti sa schimbi perceptia durerii pe care o resimte corpul, te joci cu vigilenta sa. Daca bei cafeaua intre 8 si 9 dimineata, cand corpul este in alerta maxima in mod natural, nu are efecte. Nivelurile de cortizol ating un varf intre 8 si 9 dimineata, apoi cortizolul are un nivel mediu la pranz pana la 13, si intre 17:30 18:30
  • Cafea cu lapte sau fara lapte? Cafeaua este o sursa de antioxidanti, substante care au o influenta pozitiva asupra organismului reducand riscul de a dezvolta unele afectiuni si prevenind imbatranirea timpurie. Laptele este un aliment minune cu un continut bogat de calciu si proteine. Conform unei simple operatiuni logice, cafeaua cu lapte ar trebui sa combine efectele pozitive ale celor doua bauturi fiind de un real ajutor mentinerii sanatatii. Studiile arata ca laptele amestecat cu ceaiul neagru dezactiveaza unele substante din ceai diminuandu-i efectele benefice. Totusi, cand vine vorba de cafea, laptele nu pare sa aiba vreun efect asupra antioxidantilor. Conform unui studiu publicat anul trecut in Jurnalul de Nutritie, organismul absoarbe antioxidantii chiar si atunci cand cafeaua este amestecata cu lapte. Cand vine vorba insa de lapte si de beneficiile acestuia, asocierea dintre cele doua bauturi nu este una dintre cele mai fericite. Cafeaua impiedica absorbtia calciului din lapte de catre organism. Prin urmare, laptele isi pierde valoarea nutritiva in combinatie cu cafea. Problema poate fi insa oricand rezolvata cu un pahar de lapte in plus pe zi, insa unul care sa nu contina si cafea.

A.C.

Comentarii

Ce alternativa la cafea propuneti pentru stimularea memoriei pe termen lung (pentru cei care nu vor sa consume cafea din diverse motive)?

Alte articoleVezi toate articolele

Nuca de cocos a atins statutul de mai mic desuperalimentmai mare de. Consumatorii cauta uleiul de nuca de cocos, apa de nuca de cocos, laptele, dar si cocktai-uri cu nuca de cocos. Multe persoane...
De la rosu si alb la violet, de la varianta fara seminte la jeleu, gem, suc, vin si stafide, strugurii pot fi consumati intr-o varietate de modalitati si au multiple beneficii pentru sanatate....