MedLife investește în cercetare și desfășoară studii în context COVID

Încă din prima lună de pandemie, MedLife a investit în dezvoltarea unui centru local de cercetare, menit să sprijine eforturile autorităților în lupta cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, compania s-a implicat activ în monitorizarea pandemiei la nivel național, desfășurând până în prezent 8 studii, exclusiv cu resursele și fondurile proprii. Investițiile companiei în cercetare depășesc la acest moment 1 milion de euro.
De ce sunt importante aceste studii?
Pentru că vizează răspunsuri la întrebări legate de imunizarea românilor la COVID-19, răspândirea virusului pe teritoriul României, eficiența metodelor de testare, evaluarea răspunsului imun post-vaccinare ș.a. Astfel, informațiile validate științific referitoare la evoluția virusului și la răspunsul imun al organismului pot fi folosite la limitarea răspândirii bolii și ajută sistemul de sănătate.
Monitorizare continuă a pandemiei prin demersurile de cercetare
MedLife a demerat prima cercetare în aprilie 2020, fiind primul și cel mai amplu studiu din Europa Centrală și de Est cu privire la gradul de imunizare naturală a populației României la COVID-19. Ulterior, compania a desfășurat un studiu pentru a identifica rata de imunizare la noul coronavirus în rândul populației din Suceava, oraș considerat epicentrul epidemiei din România în primăvara anului 2020.
De asemenea, MedLife a fost singura companie care a inițiat un studiu în parteneriat cu Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș și Spitalul Clinic Colentina pentru a urmări evoluția titrului de anticopi la persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19 prin testare RT-PCR.
Divizia de cercetare MedLife a fost singura care a studiat orginea virusului SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul României, modalitatea sa de transmitere, dar și prezența tulpinilor care determină îngrijorare, urmârind evoluția tulpinii britanice (Alpha), identificând primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană din România și monitorizând evoluția în dinamică a tulpinii Omicron în urma proceselor de secvențiere și evaluare pre-screening.
Alte studii desfășurate de MedLife au vizat evaluarea gradului de imunizare dobândită natural sau în urma vaccinării, în România, la nivel urban, dar și evaluarea răspunsului imun post-vaccinare, prin urmărirea în dinamica a titrului de anticorpi la 14 zile, 3 luni și respectiv, 6 luni după rapel. Demersurile de cercetare au continuat pentru a monitoriza evoluția gradului de imunitate și după administrarea dozei booster. Totodată, înainte de izbucnirea valului generat de tulpina Delta, MedLife a realizat un sondaj privind intenția de vaccinare a românilor împotriva COVID-19.
Cercetarea, obiectiv strategic
Odată cu demersurile derulate consecvent și la o scară amplă, MedLife a devenit primul operator de servicii medicale private care a făcut din cercetare un obiectiv strategic. Compania continuă să se concentreze pe zona de cerecetare, în acest sens, luând decizia de a investi între 3 și 5 milioane de euro pentru amenajarea unui nou laborator de biosecuritate grad III, o premieră în regiune, în cadrul căruia se va lucra cu virusuri vii.