MEDICINA GENERALA

19 Iulie 2022

Dieta recomandată în colecistita acută și cronică

Dieta recomandată în colecistita acută și cronică

Studiile în domeniu arată că dieta este un factor de risc major în ceea ce privește colecistita acută și/ sau cronică (popular: criză de fiere). Riscul de a dezvolta un calcul biliar a fost asociat cu aportul crescut de carne grasă în special, grăsimi saturate, alimente de tip fast-food, procesate și foarte rafinate. Riscul de a dezvolta în timp colecistita acută/cronică este mai scăzut atunci când alimentația este bogată în legume, fructe, carne slabă, cereale și derivate de cereale integrale. Persoanele care consumă în mod frecvent carne roșie (ex. carne de vită), dar și carne grasă (ex. carne de porc ) sunt mai predispuse la dezvoltarea de afecțiuni ale bilei (criză de fiere). Dieta joacă un rol esențial în prevenția afecțiunilor de acest tip, dar și în ameliorarea simptomelor și în vindecare atunci când crizele de fiere deja au apărut. În cazul în care colecistita acută nu este tratată, aceasta se poate transforma în colecistită cronică.

Ce este și cum se manifestă colecistita acută

Colecistita acută (criza de fiere) se definește prin inflamația vezicii biliare, care de multe ori se poate asocia și cu litiaza biliară (pietre la fiere) și reprezintă o afecțiune digestivă ce se poate agrava. În cele mai multe cazuri, această evoluție a bolii necesită spitalizarea pacientului. Simptomul principal care va atrage atenția pacientului este o durere ascuțită în zona abdominală, localizată mai exact în partea dreapta, durere care poate migra și spre umărul drept. Durerea se asociază de cele mai multe ori cu disconfort sau dificultate la respirația profundă. Partea afectată a abdomenului este mai sensibilă, iar durerea este în cele mai multe cazuri persistentă și nu dispare ore în șir.

Alte simptome ale colecistitei acute sunt:

  • stare subfebrilă/ febră;
  • greață și vărsături;
  • frisoane/ transpiraţie;
  • pierderea poftei de mâncare, până la anorexie;
  • îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter) - icterul este neobișnuit la debutul colecistitei acute, dar poate surveni odată cu evoluția afecțiunii.

Alimente recomandate în cazul colecistitei acute

Pacienții diagnosticați cu colecistită acută trebuie să urmeze un regim alimentar pentru colecist, în așa fel încât să ajute organismul în procesul de recuperare. Regimul alimentar trebuie să fie diversificat, cu mese mici și regulate și eventuale gustări între mese. O masă trebuie să fie ușor digerabilă și să se evite alimentele care pot favoriza agravarea afecțiunii.

Regimul alimentar pentru colecistită acută trebuie să includă următoarele alimente:

  • lactate și derivate de lactate, degresate;
  • carne slabă de pasăre – pui/curcan fără piele;
  • cereale integrale și derivate, paste integrale, orez integral;
  • fructe;
  • legume de sezon;
  • leguminoase – fasole verde, mazăre proaspătă;
  • ouă – între 3-4 ouă pe săptămână.

O dietă sănătoasă, bine echilibrată, plină de fructe și legume, este cea mai bună modalitate de a îmbunătăți și de a proteja sănătatea vezicii biliare. Fructele și legumele sunt pline de nutrienți și fibre care ajută la funcționarea normală a organismului. De asemenea, fructele sunt recomandate și contribuie la prevenirea afecțiunilor precum colecistita acută. Vezica biliară are nevoie de alimente bogate în vitamina C, calciu și vitamina B pentru a funcționa corespunzător. Acestea din urmă sunt esențiale pentru o vezică biliară sănătoasă.

Alimentele precum fasolea, nucile, lintea, tofu sunt alternative excelente la carnea roșie și sunt alimente permise și chiar indicate.

Pentru a ști ce să mănânci după o criză de fiere este important să discuți cu medicul specialist.

Alimente de evitat în cazul colecistitei acute

Următoarele alimente trebuie evitate în cazul colecistitei acute:

  • alimente din făină albă (pâine, paste etc.);
  • alimente bogate în grăsimi saturate;
  • alimente prăjite;
  • alimentația procesată/ tip fast-food;
  • lactate și derivate foarte grase;
  • dulciuri;
  • carne grasă/ prăjită/ roșie;
  • alcool / fumat.

Alimentele cu grăsimi trans, cum ar fi cele din produsele procesate sau coapte în comerț, pot fi, de asemenea, dăunătoare sănătății vezicii biliare.

Ce este și cum se manifestă colecistita cronică

Ce este și cum se manifestă colecistita cronică

Colecistita cronică reprezintă inflamația și iritația vezicii biliare, afecțiune care continuă în timp și care provoacă disconfort major pacientului.

Colecistita acută este o afecțiune dureroasă care duce la colecistită cronică atunci când nu este tratată la timp. Nu este clar dacă colecistita cronică provoacă vreun simptom, însă această afecțiune înglobează simptomele specifice colecistitei acute.

Alimente recomandate în cazul colecistitei cronice

Colecistita cronică presupune schimbarea stilului de viață atunci când ești în proces de vindecare. Astfel, se recomandă consumul de cinci până la șase mese mai mici pe zi pentru normalizarea bilei din tractul digestiv. Dieta trebuie să fie formată din alimente cu conținut scăzut de grăsimi, cu proteine slabe, cum ar fi carnea de pasăre sau carnea de pește.

Alimente de evitat în cazul colecistitei cronice

  • carnea grasă;
  • alimentele prăjite;
  • alimentele bogate în grăsimi;
  • produsele din lapte integral.

Prevenția joacă un rol esențial în ceea ce privește afecțiunile vezicii biliare și a evitării crizelor de fiere, iar o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos sunt recomandate pentru o calitate a vieții cât mai ridicată. Totuși, de foarte multe ori, anumite alimente pe care le consumi pe termen lung pot să aibă un impact negativ asupra sănătății, iar în cadrul MedLife asigurăm tratamente personalizate pentru a-ți reda starea de bine, imediat după diagnosticarea exactă a afecțiunii.

 

Bibliografie

  1. Taskin, Orhun C., et al. “Non-Neoplastic Polyps of the Gallbladder.” American Journal of Surgical Pathology, vol. 44, no. 4, 12 Nov. 2019, pp. 467–476, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1097/pas.000000000000140
  2. Theise ND. „Liver and gallbladder. Pathologic Basis of Disease”. 9th ed. Philadelphia. 2015.
  3. “Acute Cholecystitis Symptoms and Treatments.” Nhsinform.scot, 2020, www.nhsinform.scot
  4. Leicestershire Nutrition and Dietetic Service Dietary Advice for People with Gallstones or Cholecystitis Who Are Struggling to Eat.
  5. Yoo, Eun-Hyung, and Soo-Youn Lee. “The Prevalence and Risk Factors for Gallstone Disease.” Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, vol. 47, no. 7, 1 Jan. 2009, www.degruyter.com, 10.1515/cclm.2009.194
  6. Shin, Yongju, et al. “Association between Dietary Intake and Postlaparoscopic Cholecystectomic Symptoms in Patients with Gallbladder Disease.” The Korean Journal of Internal Medicine, vol. 33, no. 4, 1 July 2018, pp. 829–836, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3904/kjim.2016.223



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.