Colecistita acuta

Colecistita acuta este inflamatia veziculei biliare care apare in cateva ore, de obicei ca rezultat al obstructiei canalului cistic de catre un calcul.

Medici specialiști - Chirurgie Generala

Ghenea Adrian
Ghenea Adrian
Medic Primar
Ghenea Adrian
Ghenea Adrian
Medic Primar

Proctologie , Camera De Garda și Chirurgie Generala

Lepadatu Liana
Lepadatu Liana
Medic Primar
Lepadatu Liana
Lepadatu Liana
Medic Primar

Chirurgie Generala și Proctologie

REN
Rebrisorean Emilia Nicoleta
Medic Primar
REN
Rebrisorean Emilia Nicoleta
Medic Primar

Chirurgie Generala

NAR
Noditi Aniela Roxana
Medic Specialist
NAR
Noditi Aniela Roxana
Medic Specialist

Chirurgie Generala

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Aproximativ 95% dintre pacienti cu colecistita acuta au si litiaza veziculara. Atunci cand calculul se fixeaza in canalul cistic si produce obstructie persistenta, apare inflamatia acuta. Staza biliara determina eliberarea de enzime inflamatorii. Mucoasa afectata secreta mai mult lichid in vezicula biliara. Distensia produsa elibereaza mai multi mediatori ai inflamatiei, agravand lezarea mucoasei si cauzand ischemie, care perturbeaza inflamatia. Se poate dezvolta infectia bacteriana, putand aparea necroza si perforatie. 

Daca apare vindecarea, vezicula biliara devine fibrozata si contractata, fiind perturbata concentrarea bilei si golirea veziculei.

Simptome

Durerea din colecistita are aceleasi caracteristici ca cea din colica biliara, dar o durata mai lunga (mai mult de 6 ore) si o severitate mai mare. Varsaturile sunt frecvente, ca si sensibilitatea subcostala dreapta. In cateva ore, apare semnul Murphy (inspirul profund creste durerea in timpul palparii hipocondrului drept) la nivelul muschilor abdominali de pe partea dreapta. 

La inceput, febra este scazuta. Febra cu valori inalte, accentuarea durerii abdominale, frisoanele, semne de sensibilitate la decompresie sau ileusul, sugereaza empiemul (puroi in vezicula biliara), gangrena sau perforatia.  

Cand colecistita acuta este insotita de icter sau colestaza, este prezenta obstructia partiala a coledocului, prin calculi sau inflamatie.

Tratament

Diagnosticarea colecistitei acute

Diagnosticul se bazeaza pe ecografie, care poate evidentia calculii, ca si sensibilitatea focala subiacenta veziculei (semnul Murphy ecografic). Lichidul pericolecistic sau ingrosarea peretelui veziculei biliare indica o inflamatie acuta.

CT abdominala poate evidentia colecistita, ca si perforatia veziculei biliare sau pancreatita. Colangiografia cu rezonanta magnetica este eficace, dar mai costisitoare ca ecografia. 

Se pot efectua hemograma, teste functionale hepatice, amilaza si lipaza dar nu sunt diagnostice. 

Tratamentul colecistitei acute

Tratamentul include internarea in spital, administrarea de lichide intravenos si opioide. Nu se alimenteaza bolnavul per os si se monteaza o sonda nazogastrica daca sunt prezente varsaturile. Se administreaza antibiotice parenteral pentru a trata o posibila infectie, dar beneficiul nu este evident. 

Colecistectomia produce vindecarea colecistitei acute si amelioreaza durerea biliara. Cand diagnosticul este clar si pacientul este la risc chirurgical standard, operatia este efectuata in primele 24-48 ore. 

Empiemul, gangrena, perforatia si colecistita nelitiazica necesita interventie chirurgicala de urgenta. La pacientii cu risc chirurgical foarte crescut, colecistectomia percutana poate fi o alternativa la colecistectomie.

Coduri de diagnostic asociate
  • Colecistita Acuta
Specialități asociate
  • Chirurgie Generala

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.