Despre colecistita acută
Colecistita acută reprezintă inflamația acută a vezicii biliare și este una dintre complicațiile majore ale litiazei biliare (prezența calculilor în vezica biliară).
Afecțiunea se dezvoltă la aproximativ 10% dintre pacienții simptomatici cu calculi biliari și în 90% din cazuri este declanșată de obstrucția completă a canalului cistic (deschiderea principală a vezicii biliare), de obicei din cauza unui calcul biliar, ceea ce duce la inflamație în peretele vezicii. Calculii biliari sunt pietre mici, de obicei formate din colesterol, care apar în vezica biliară.
Principalul simptom al colecistitei acute este durerea bruscă, ascuțită, ce apare în partea dreapta-sus a abdomenului și care se extinde către umărul drept. Spre deosebire de alte tipuri de dureri abdominale, cea asociată colecistitei acute este, de obicei, persistentă și nu dispare în câteva ore.
Este important ca afecțiunea să fie diagnosticată cât mai curând posibil, deoarece există riscul de apariție a unor complicații grave.
Există două tipuri de colecistită acută:
- litiazică: este cel mai frecvent tip; se dezvoltă atunci când un calcul biliar sau nămolul biliar blochează canalul cistic;
- alitiazică: este un tip mai puțin frecvent de colecistită acută, dar mai sever; de obicei, se dezvoltă ca o complicație a unei boli grave, infecții sau răni.
Cauze
Calculii biliari care blochează căile biliare sunt cea mai frecventă cauză de colecistită, atât acută, cât și cronică. Aceștia sunt bucăți de reziduri biliare întărite care se formează, de obicei, în partea inferioară a vezicii biliare, dar se pot deplasa și, uneori, pot rămâne blocați într-un canal biliar sau în orificiul vezicii biliare. Acest lucru face ca bila să revină în vezică și, totodată, poate favoriza infecțiile.
Un calcul biliar care obstrucționează fluxul de bilă din vezica biliară va provoca colecistită acută, care se va agrava în mod constant, pe măsură ce vezica biliară se umflă. Un calcul biliar în derivă poate obstrucționa parțial vezica biliară, cu intermitențe; aceasta poate provoca colecistită cronică.
Deși un calcul biliar care cauzează un blocaj este cel mai frecvent motiv pentru care fluxul biliar poate încetini și poate reveni în vezica biliară, există și alte cauze, cum ar fi:
- strictură biliară: bolile căilor biliare care provoacă inflamație cronică pot duce la formarea de țesut cicatricial, care îngustează canalele biliare, blocând fluxul bilei;
- dischinezie biliară: este o boală funcțională a vezicii biliare care afectează motilitatea sau activitatea musculară a acesteia, ceea ce înseamnă că vezica biliară nu se contractă destul pentru a elimina suficientă bilă;
- stază biliară: fluxul biliar se poate bloca din cauza bolii hepatice cronice sau a nutriției parenterale (aport nutritiv pe cale intravenoasă) pe termen lung;
- cancer: în cazuri rare, o tumoare în vezica biliară sau în căile biliare poate obstrucționa fluxul bilei.
Factori de risc
Printre factorii de risc în apariția calculilor biliari se numără:
- sexul feminin;
- sarcina;
- terapia hormonală;
- vârsta mai înaintată;
- obezitatea;
- scăderea sau creșterea rapidă în greutate;
- diabetul;
- hipercolesterolemie.
Simptome
Principalul simptom al colecistitei acute este durerea bruscă și ascuțită în partea superioară dreaptă a abdomenului. Zona afectată este, de obicei, foarte sensibilă, iar respirația profundă poate agrava durerea.
Spre deosebire de alte tipuri de dureri abdominale, cea specifică colecistitei acute este, de obicei, persistentă și nu dispare timp de câteva ore.
Unii pacienți pot avea simptome suplimentare, cum ar fi:
- temperatură mare;
- stare de rău;
- grețuri, vărsături;
- transpirație;
- pierderea poftei de mâncare;
- îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter);
- umflătură în abdomen.
Pacienții cu colecistită alitiazică pot prezenta doar febră și sepsis, fără să acuze durere.
Diagnosticare
Pentru a pune diagnosticul de colecistită acută, medicul gastroenterolog va examina, în primă fază, abdomenul. Este posibil să facă un test simplu, numit „manevra lui Murphy”, în care îi cere pacientului să inspire profund, în timp ce el apasă cu mâna pe abdomen, chiar sub cutia toracică. Vezica biliară se va deplasa în jos pe inspir, iar pacientul va simți brusc durere în momentul în care aceasta ajunge în dreptul mâinii medicului.
Examenul fizic mai poate evidenția următoarele semne:
- febră, tahicardie și semne de iritație peritoneală;
- vezică biliară palpabilă, sensibilă sau senzație de plenitudine;
- icter.
Dacă simptomele indică o colecistită acută, medicul poate recomanda teste suplimentare:
Analize de sânge:
- amilază și lipază;
- bilirubină;
- hemoleucogramă completă;
- testele funcției hepatice-transaminaze.
Teste imagistice: pot arăta calculi biliari sau inflamații:
- ecografie abdominală - este cea mai importantă și cea mai la îndemână metodă de diagnostic;
- scanare CT abdominală sau RMN;
- radiografie abdominală;
- colecistogramă orală;
- scanare cu radionuclizi ai vezicii biliare.
Tratament
Tratamentul inițial al colecistitei acute va implica, de obicei:
- post, pentru eliminarea tensiunii din vezica biliară;
- hidratare intravenoasă;
- medicamente pentru calmarea durerii;
- antibiotice, dacă medicul suspectează existența unei infecții.
Cu acest tratament inițial, orice calculi biliari care ar fi cauzat afecțiunea ar trebui să ajungă înapoi în vezica biliară iar inflamația să se retragă.
Pentru a preveni recidiva și a reduce riscul de apariție a unor complicații potențial grave, medicul va recomanda adesea, după tratamentul inițial, îndepărtarea vezicii (colecistectomie).
Deși mai puțin frecventă, există o procedură alternativă, numită colecistectomie laparoscopică, ce poate fi recomandată pacienților care nu pot suporta o intervenție chirugicală clasică; metoda constă în introducerea în abdomen a unui ac, prin care este eliminat lichidul acumulat în vezica biliară.
Deși unii pacienți cărora li s-a extirpat vezica biliară au raportat simptome de balonare și diaree după ce au consumat anumite alimente, se poate duce o viață perfect normală fără vezică biliară. Organul este util, dar nu esențial, deoarece ficatul produce în continuare bilă pentru a digera alimentele.
Complicații
Fără un tratament adecvat, colecistita acută poate duce uneori la complicații grave, care pun viața în pericol:
- empiem (puroi în vezica biliară);
- cangrenă;
- leziuni ale căilor biliare care drenează ficatul;
- pancreatită;
- perforare;
- peritonită (inflamația mucoasei abdomenului).
În aproximativ unu din cinci cazuri de colecistită acută este necesară o intervenție chirurgicală de urgență pentru îndepărtarea vezicii biliare și pentru a rezolva aceste complicații.
Prevenție
Nu este întotdeauna posibil să preveniți colecistita acută dar puteți reduce riscul de a dezvolta această afecțiune prin reducerea șanselor de formare a calculilor biliari.
Unul dintre primii pași pe care îi puteți urma în acest sens este adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, precum și evitarea alimentelor bogate în colesterol, implicat în formarea calculilor biliari.
Excesul de greutate, în special obezitatea, crește riscul de a dezvolta calculi biliari. Prin urmare, ar trebui să vă controlați greutatea, adoptând un regim alimentar sănătos și făcând exerciții fizice regulat.
Cu toate acestea, dietele cu un conținut scăzut de calorii și cele pentru slăbire rapidă ar trebui evitate, deoarece există dovezi că pot perturba echilibrul biliar și pot crește riscul de a dezvolta calculi biliari. Se recomandă un plan gradual de pierdere în greutate.
Bibliografie
- “Acute Cholecystitis.” NHS Inform, 28 Aug. 2023, www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/acute-cholecystitis.
- NHS Choices. Acute Cholecystitis. 2023, www.nhs.uk/conditions/acute-cholecystitis/.
- “Cholecystitis - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholecystitis/symptoms-causes/syc-20364867.
- “Acute Cholecystitis: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2021, medlineplus.gov/ency/article/000264.htm.
- Kapoor, K. “Acute Cholecystitis: Practice Essentials, Background, Pathophysiology.” Medscape.com, Medscape, 20 Oct. 2023, emedicine.medscape.com/article/ 171886-overview?form=fpf.
- Clinic, Cleveland. “Cholecystitis (Gallbladder Inflammation): Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/ diseases/15265-gallbladder-swelling--inflammation-cholecystitis.
- “Acute Cholecystitis - Symptoms, Diagnosis and Treatment | BMJ Best Practice.” Bmj.com, 2023, bestpractice.bmj.com/topics/ en-gb/3000084.
- Yedidya Saiman. “Acute Cholecystitis.” MSD Manual Professional Edition, MSD Manuals, 2 Aug. 2023, www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/gallbladder-and-bile-duct-disorders/acute-cholecystitis.
- “Acute Cholecystitis.” HSE.ie, 2021, www2.hse.ie/conditions/acute-cholecystitis/.
Alte afecțiuni similare
Coarctaţia de aortă
Coarctația de aortă este un defect cardiac congenital, caracterizat printr-o îngustare a aortei, care este principala arteră care transportă sângele bogat în oxigen de...
Vezi detalii
Coccidinia
Coccidinia este termenul medical folosit pentru a descrie durerea intensă și persistentă resimțită la nivelul osului coccis, în special în poziția așezat. Coccisul...
Vezi detalii
Colecistită
Colecistita reprezintă inflamația vezicii biliare, un organ mic, în formă de pară, situat pe partea dreaptă a abdomenului, sub ficat. Vezica biliară are un lichid...
Vezi detalii
Colestaza de sarcină
Colestaza de sarcină este o afecțiune hepatică ce apare în trimestrul trei de sarcină. Aceasta determină prurit (mâncărime), în special la nivelul palmelor și plantelor...
Vezi detalii
Colicile la bebeluşi
Colicile reprezintă plânsul frecvent, prelungit și intens, ori agitația unui copil aparent sănătos. Colicile pot fi deosebit de frustrante pentru părinți, deoarece...
Vezi detalii
Colon iritabil
Colonul iritabil sau sindromul de intestin iritabil (SII) este reprezentat de perturbarea cronică a funcției intestinale caracterizată de durere sau disconfort...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.