Despre colecistită
Colecistita reprezintă inflamația vezicii biliare, un organ mic, în formă de pară, situat pe partea dreaptă a abdomenului, sub ficat. Vezica biliară are un lichid digestiv care se eliberează în intestinul subțire (bilă) printr-un orificiu numit sfincter Oddi. În cele mai multe cazuri, calculii biliari, în cadrul unei crize, pot determina inflamarea infecția organului, determinând instalarea colecistitei.
Blocarea cu calculi a unuia dintre ductele care duc bila în afara vezicii biliare duce la instalarea icterului mecanic. Acest lucru are ca rezultat o acumulare de bilă care poate provoca inclusiv suferința ficatului, iar blocarea calculului în sfincter poate duce la pancreatită acută.
Alte cauze ale colecistitei includ tulburări ale ductului biliar, tumori, afecțiuni grave și unele infecții. La pacienții vârstnici, cu imunitate mult scăzută, colecistita acută poate apărea și fără calculi.
Colecistita este așadar o inflamație a vezicii biliare. Dacă inflamația durează mai mult timp (luni de zile) sau dacă se repetă, vorbim deja despre colecistită cronică. Simptomele colecistitei nu trec de la sine, trebuie identificată cauza și urmat tratamentul recomandat de medicul specialist. Dacă este lăsată netratată sau dacă este tratată necorespunzător, colecistita poate duce la complicații grave care pot pune în pericol viața pacientului (ruptura vezicii biliare, hepatite, pancreatite). Tratamentul pentru colecistită implică adesea îndepărtarea vezicii biliare.
Cauze
Colecistita apare atunci când vezica biliară se inflamează. Inflamația vezicii biliare poate fi cauzată de:
- calculi biliari: cel mai adesea, colecistita este consecința unor particule dure care se dezvoltă în vezica biliare. Pietrele biliare pot bloca canalele prin care curge bila, iar acest lucru duce la inflamații care pot deveni periculoase;
- tumori: o tumoră poate împiedica evacuarea bilei din vezica biliară în mod natural, generând acumularea de bilă, ceea ce va duce, în final, la instalarea colecistitei;
- blocarea conductelor biliare: prăbușirea sau cicatrizarea conductelor biliare poate provoca blocaje care duc la colecistită;
- infecţie: infecțiile virale pot declanșa inflamarea vezicii biliare;
- probleme ale vaselor de sânge: o afecțiune foarte severă poate deteriora vasele sanguine și poate scădea fluxul de sânge către vezica biliara, ceea ce duce, în final, la apariția colecistitei.
Factori de risc
Principalul factor de risc pentru apariția colecistitei îl reprezintă așadar prezența calculilor biliari.
Simptome
Paleta simptomatologică a colecistitei poate include:
- durere severă la nivelul abdomenului din dreapta sus sau central;
- durerea care se răspândește pe umărul drept sau în spate;
- durere la nivelul abdomenului atunci când este atins;
- greață și vărsături;
- febră.
Simptomele de colecistită se produc adesea după o masă copioasă, în special una bogată în grăsimi.
Diagnosticare
Există mai multe teste și modalități pentru diagnosticarea colecistitei:
- analize de sânge: medicul vrea să vadă dacă există semne de infecție sau alte complicații.
- investigații imagistice: ecografia abdominală este suficientă pentru diagnosticul boliii și/sau al complicațiilor. În rare cazuri, cu calculi foarte mici, nu se poate preciza cauza. Procedurile endoscopice sunt indicate în cazul migrării calculilor pe canalele biliare, pentru a monta diverse proteze care să ajute la decongestionarea lor în cazul tumorilor sau pentru a recolta biopsii.
- alimentație: dieta este foarte importantă în patologia biliară, pentru că alimentele ajută în digestie. Sunt indicate alimente precum: pește, cereale integrale, legume, fructe. De asemenea, mesele regulate, fără pauze lungi între mese, consumul micului dejun sunt factori protectivi.
Tratament
Tratamentul pentru colecistită implică, de obicei, internarea în spital pentru a controla inflamația vezicii biliare. În cazurile mai grave, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală. Pe durata tratamentului recomandat de medicii gastroenterologi este important ca la început să nu se consume alimente sau lichide. Pacientului i se administrează intravenos fluide pentru a nu se deshidrata.
Dacă vezica biliară este infectată, pacientului trebuie să i se administreze antibiotice și medicamente pentru durere și inflamație, până când inflamarea vezicii biliare se vă reduce.
În unele situații, pietrele care blochează conductele biliare sau ductul cistic sunt eliminate chirurgical. Operația se numește colecistectomie și, de obicei, este o procedură minim invazivă care implică câteva incizii minuscule în abdomen (colecistectomie laparoscopică). O procedură deschisă, în care se face o incizie lungă în abdomen, este rareori necesară. Odată ce vezica biliară este îndepărtată, bila curge direct în intestinul subțire, în loc să fie depozitată în vezica biliară.
Complicații
Complicațiile pentru colecistită pot fi foarte grave, în sensul că pot pune viața pacientului în pericol dacă nu se intervine la timp. Poate fi vorba despre:
- puroi;
- gangrenă la nivelul vezicii biliare;
- perforație;
- peritonită cu sepsis (răspândirea infecției în întreg organismul);
- pancreatită acută;
- abces hepatic.
Prevenție
Litiaza biliară poate fi prevenită prin menținerea unei greutăți normale, adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase.
Colecistita litiazică poate fi prevenită printr-o dietă de prevenție a crizelor și indicarea intervenției chirurgicale la timp.
Întrebări frecvente
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
