Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Spitalele MedLife
București
Sibiu
Arad
Brașov
Ploiesti
Cluj-Napoca
Timișoara
Craiova
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
TESTARE RT-PCR COVID-19
Alege prevenția! Află mai multe informații despre testul Real Time PCR.
LABORATOARE CENTRALE
LABORATOARE COVID
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
CENTRE IMAGISTICĂ
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Constanța
Iași
Neamț
Târgoviște
Mureș
Abonamente individuale
Abonamente Corporate
Pachete prevenție post COVID-19
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedLife
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RoMaine
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
INVESTIM ÎN CERCETARE
La MedLife, binele se face prin cunoaștere, iar cunoașterea înseamnă știință, tehnologie, cercetare. Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife, creat pentru nevoi și soluții autohtone.
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
Colecistita reprezintă inflamația vezicii biliare, un organ mic, în formă de pară, situat pe partea dreaptă a abdomenului, sub ficat. Vezica biliară are un lichid digestiv care se eliberează în intestinul subțire (bilă) printr-un orificiu numit sfincter Oddi. În cele mai multe cazuri, calculii biliari, în cadrul unei crize, pot determina inflamarea infecția organului, determinând instalarea colecistitei.
Blocarea cu calculi a unuia dintre ductele care duc bila în afara vezicii biliare duce la instalarea icterului mecanic. Acest lucru are ca rezultat o acumulare de bilă care poate provoca inclusiv suferința ficatului, iar blocarea calculului în sfincter poate duce la pancreatită acută.
Alte cauze ale colecistitei includ tulburări ale ductului biliar, tumori, afecțiuni grave și unele infecții. La pacienții vârstnici, cu imunitate mult scăzută, colecistita acută poate apărea și fără calculi.
Colecistita este așadar o inflamație a vezicii biliare. Dacă inflamația durează mai mult timp (luni de zile) sau dacă se repetă, vorbim deja despre colecistită cronică. Simptomele colecistitei nu trec de la sine, trebuie identificată cauza și urmat tratamentul recomandat de medicul specialist. Dacă este lăsată netratată sau dacă este tratată necorespunzător, colecistita poate duce la complicații grave care pot pune în pericol viața pacientului (ruptura vezicii biliare, hepatite, pancreatite). Tratamentul pentru colecistită implică adesea îndepărtarea vezicii biliare.
Colecistita apare atunci când vezica biliară se inflamează. Inflamația vezicii biliare poate fi cauzată de:
Principalul factor de risc pentru apariția colecistitei îl reprezintă așadar prezența calculilor biliari.
Paleta simptomatologică a colecistitei poate include:
Simptomele de colecistită se produc adesea după o masă copioasă, în special una bogată în grăsimi.
Există mai multe teste și modalități pentru diagnosticarea colecistitei:
Tratamentul pentru colecistită implică, de obicei, internarea în spital pentru a controla inflamația vezicii biliare. În cazurile mai grave, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală. Pe durata tratamentului recomandat de medicii gastroenterologi este important ca la început să nu se consume alimente sau lichide. Pacientului i se administrează intravenos fluide pentru a nu se deshidrata.
Dacă vezica biliară este infectată, pacientului trebuie să i se administreze antibiotice și medicamente pentru durere și inflamație, până când inflamarea vezicii biliare se vă reduce.
În unele situații, pietrele care blochează conductele biliare sau ductul cistic sunt eliminate chirurgical. Operația se numește colecistectomie și, de obicei, este o procedură minim invazivă care implică câteva incizii minuscule în abdomen (colecistectomie laparoscopică). O procedură deschisă, în care se face o incizie lungă în abdomen, este rareori necesară. Odată ce vezica biliară este îndepărtată, bila curge direct în intestinul subțire, în loc să fie depozitată în vezica biliară.
Complicațiile pentru colecistită pot fi foarte grave, în sensul că pot pune viața pacientului în pericol dacă nu se intervine la timp. Poate fi vorba despre:
Litiaza biliară poate fi prevenită prin menținerea unei greutăți normale, adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase.
Colecistita litiazică poate fi prevenită printr-o dietă de prevenție a crizelor și indicarea intervenției chirurgicale la timp.
Medicul este în măsură să analizeze raportul risc-beneficiu și să recomande fie strategia medicamentoasă, fie intervenția chirurgicală.
Scoaterea calculilor din vezicula biliară este posibilă, dar la un interval de 6-18 luni ele reapar, cu simptome mai grave.
Nu. Doar o minoritate a calculilor mici cu anumită compoziție pot reacționa la anumite tipuri de tratamente, pentru o perioadă limitată. Tratamentul acesta este rezervat cazurilor în care intervenția chirurgicală pune în pericol viața pacientului, iar la întreruperea tratamentului pietrele se refac.
Cel mai important beneficiu al intervenției chirurgicale este faptul că pacientul scapă de afecțiunea pe care o are și de crizele dureroase. În plus, prin intervenția chirurgicală se evită apariția complicațiilor. Colecistul (vezica biliară) este afectat, el este cel care produce pietre, uneori de structură diferită (colesterol, calciu, pigmenți biliari).
Cele mai frecvente simptome ale litiazei veziculare sunt: durerile abdominale de intensitate diferită, greață, vărsături. Manifestările se ameliorează, dar de obicei revin, fie și la intervale mari de timp (luni, ani). În alte cazuri, litiaza biliară nu se manifestă deloc, este descoperită la o investigație ecografică.
Pacienții care nu prezintă simptome majore trebuie să se opereze uneori pentru că există complicații grave ale litiazei biliare care vor duce la intervenția chirurgicală, dar cu cât aceasta este făcută mai târziu, cu atât recuperarea este mai dificilă. În plus, pot apărea riscuri suplimentare pentru pacient.
Cele mai dificile complicații ale litiazei veziculare sunt cele care impun intervenție chirurgicală. Acestea sunt: migrarea pietrelor din colecist, complicațiile infecțioase, complicațiile degenerative.
Avantajele unei intervenții laparoscopice sunt numeroase:
Pe de altă parte, trebuie reținut că există riscuri în toate intervențiile chirurgicale, dar acestea nu sunt importante.
Gastroenterologie
Call Center - (025) 9960
Call Center - (025) 6960
Ecografie 2D , Gastroenterologie , Medicina interna și Endoscopie - Gastroenterologie
Call Center - 0364140260
Call Center - (025) 7960
Ecografie 3D , Endoscopie - Gastroenterologie , Camera de garda și Gastroenterologie
Call Center - (021) 9646
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.
©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.