Publicat la: 
15/06/2011

Clasamentul spitalelor din Romania a fost finalizat. Vezi care sunt cele mai bune spitale din Romania

Spitalul de Urgenta Floreasca / Foto: Agerpres

Ministerul Sanatatii a finalizat ieri clasificarea spitalelor din Romania, in functie de competentele lor. 461 de spitale au fost supuse evaluarii Ministerului, dintre care 58% se incadreaza in cele mai slabe categorii: patru si cinci. Impartirea institutiilor sanitare s-a realizat avand in vedere cinci categorii de competente, dintre care categoria intai reprezinta maximul de competenta. Aceasta clasificare va fi utilizata pentru elaborarea propunerilor de modelare a finantarii suplimentare a spitalelor, pe nivele de performanta si pentru planificarea achizitiilor de aparatura medicala. Salariile medicilor nu vor fi afectate de aceasta clasificare.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Dintre spitalele din Bucuresti, doar 19 au fost incadrate in cea mai inalta clasa de performanta. Acestea cuprind 34 de sectii, avand toate specializarile acoperite, linii de garda si cabinete in ambulatoriu pentru toate sectiile, medici specialisti aferenti fiecarei sectii in parte si aparatura medicala performanta.

Spitalele bucurestene incadrate in clasa intai de performanta:

1. Institutul Oncologic "Prof.Dr. Al. Trestioreanu"
2. Institutul Nat. de Endocrino. "CI Parhon"
3. Institutul Nat. de Geriatrie si Geront. "Ana Aslan"
4. Instit.Nat. de Boli Infectioase "Prof.Dr.Matei Bals"
5. Instit. de Fonoaudio. si Ch. Functionala ORL B
6. Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta"
7. Inst. Nat. de Neurologie si Boli Neurovasculare
8. Instit. Nat.de Diabet, N si Boli M"Prof.Dr.N. Paulescu"
9. Instit. National de Rec. Med. Fizica si Balneclimat.
10. Institutul Clinic Fundeni
11. Instit. De Urg.pt. Boli Cardiovasc. "Prof.Dr.CC Iliescu
12. Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti I plan conf.
13. Spitalul Clinic de Urgenta pt.Copii "Gr.Alex."
14. Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice
15. Sp. Cl. de Urg.de Chirurgie Plastica Rep. si Arsuri
16. Spitalul Clinic de Psihiatrie "Al. Obregia"
17. Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni"
18. Spitalul Universitar de Urgenta I plan conf.
19. Spitalul Militar Central

Dintre spitalele din tara, la clasa intai de performanta au fost inscrise:

  • Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca
  • Instit. Cl. de Urologie si TranspL. Renal Cluj-Napoca
  • Instit. Inimii de urg.pt.Boli Cv "N. Stancioiu"Cluj-Napoca
  • Institutul Oncologic "Prof.Dr.I. Chiricuta" Cluj-Napoca
  • Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta
  • Instit. de B Cardiovasc. "Prof.Dr.G.I.M. Georgescu"
  • Sp. Clinic Judetean de Urgenta "Sf.Spiridon" Iasi
  • Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg.Mures
  • Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara
  • Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara

Vezi aici clasamentul integral intocmit de Ministerul Sanatatii

Autor: Cristina Bobe

Comentarii

Si diferentele se vor mari substantial, pentru ca cele din categoriile superioare vor fi dotate corespunzator categoriei. Brava Basescu, conform teoriei lui egoiste cine moare sa moara cine poate sa traiasca, sa traiasca si sa aibe grija de el.

asa e frate..si eu raman comunist pana la moarte indiferent de consecinte... ///
[Comentariu editat de MedLive.ro]

Asa e cum zici, dar oare acele orase nu produc si cel mai mult ??Cat produce ploiestiul tau si cat produce Timisoara, Cluj, C-ta ??Tot niste comunisti am ramas , s-a luam de la cei care produc si sa dam la cei care le place sa o frece.

Asa se vede de la Ploiesti solutia: sa dam la toti la fel astfel incat si cei ce pot si stiu si cei ce nu pot si nu stiu sa primeasca la fel astfel ca nimeni sa nu aiba ce trebuie. In consecinta sa incurajam ca cei ce isi bat joc de pacienti sa fie ajutati financiar la fel ca cei ce fac eforturi pentru bolnavi. Sa ramanem cu spitale fara dotari si fara medicamente - nicaieri in lume nu se poate da la fel la toti (nici macar la comunisti!!!). Clasificarea e un prim pas bun in sanatate. Evident cu exceptia Ploiesti.

asa e @Marius !!!
in afara de faptul ca "spiridonul" mai are nitel si pica peste cei internati, modul de tratare al bolnavilor de catre personalul medical din camera de garda de la Spiridon versus aceeasi categorie de la Spitalul Parhon e execrabil . O spun din experienta proprie (nefericita).....
Speram doar ca prof.Covic sa nu o lase moarta si daca se mai poate rezolva ceva.....

Reforma este strict necesara altfel cheltuim banii aiurea, spitalele raman cu dotari precare iar medicii cu salarii mici. Nu are sens sa finantezi spitalul de la Furculesti cand acolo poti sa ai un dispensar, mai bine trimiti toti banii in spitale de elita care pot face medicina moderna.

Nu sunt surprins de afirmatia lui dl ady pentru ca, ca el gindesc aproximativ 80% din poulatia tarii, vorba lui Nenea Iancu (daca este guvern sa ni se dea, ca de aceia este guven)nu venit in occident sa vedeti ce spitale sunt. ITI ESTE TEMA SA INTRI CUM ARATA SI CE CURATENIE SI AMBIANT EXISTA!!!
Oare tot asa vom gindi si ne vom comporta acesta natie romana !!???

cam degeaba ..
daca nu spuneti si care e diferenta intre
- III
- III plan conf.
- IIM
??

/// pai traduceti fratilor sa inteleaga tot romanu' ce inseamna categoriile astea, concret care e diferenta dintre ele, daca clasificarea este doar d.p.d.v. medical sau conteaza si acoperisul lui Marius de la Iasi, ca sa invatam ceva din informatiile astea, ///
[Comentariu editat de MedLive.ro]

Ati observat ca nu exista nici o maternitate in top 19 in Bucuresti la clasa 1 de performanta? Asta spune mult despre calitatea serviciilor din maternitatile noastre..

Universitarul din Bucuresti, de pilda - si este in categoria I.

in plus, categoria I sunt cele ultra, hiper etc. - evident ca ai nevoie de asa ceva mai degraba in cazul bolilor (oncologie, cardiologie...). e mai putin probabil sa ai de-a face cu grade foarte mari de dificultate in cazul maternitatilor. vad maternitati din Bucuresti in categoria a II-a - care este, iarasi, o categorie cat se poate de buna.

pai nu prea se intelege care au fost criteriile de clasificare. vad spitale private, de exemplu, Polisano din Sibiu, clasificate rau, desi la prima vedere arata mai bine, personalul se comporta mai bine, par si mai dotate...care au fost criteriile?

se pare...

categoria IV inseamna "spitale de categoria IV: nivel de competenţă bazal – spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate"

nu cunosc spitalul. insa am mentionat mai jos un spital cu care am avut personal de-a face - incadrat, pe drept, in categoria II - adica de competenta inalta, servicii medicale bune, personal si servicii ireprosabile. nu doar ce-i in categoria I e bun, cum aiurea dau de inteles autorii articolului.

ce-i nasol e ca in provincie apar foarte multe categorii IV si V - si, cum observati si dvs, unele-s complet aiurea, in timp ce altele probabil ca-s prea ingaduitoare :D - de pilda, spitalul de ortopedie din Azuga este un spital renumit pentru nivelul inalt de performanta si, cel putin in judetul Prahova, decat sa te lasi pe mana vreunui felcer local,mai bine te carabanesti pana la Azuga... asa ca nu prea pricep ce cauta in categoria V...

dar in fine, aici nu se discuta, se pare, asa ceva. aici conteaza cine s-a clasat primul. pariuri, ceva, draga redactie? :D

Interesant CAPITALA are un numar dublu de spitale de calitate COMPARATIV CU INTREAGA TARA !!

si II intra acolo cu siguranta, mai departe habar n-am.

in plus, Bucurestiul, Clujul, Iasiul sunt orase cu facultati de medicina - evident ca spitalele din aceste centre universitare beneficiaza de doctori foarte buni - profesori, multi dintre ei, la aceste facultati... iar Bucurestiul este, din cate stiu, un oras mult mai mare decat oricare din tara - sau ma insel? :D

"vezi care sunt cele mai bune" - da' ce-s. domne, fotomodele?

nu merge nimeni in vacanta la spital...

specificati frumusel ce inseamna "categoria I" - adica "nivel de competenţă foarte înalt"

iata ce presupune "categoria II (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil) : nivel de competenţă înalt – spitale care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate"

eu (si copilul meu) am beneficiat, din pacate, in mai multe randuri de serviciile unui spital de categoria a II-a, nevrednic sa fie mentionat aici ca, probabil, nu da bine - si chiar este un spital cu nivel inalt de competenta, cu o calitate foarte buna a serviciilor medicale etc.
e vorba despre spitalul clinic pentru copii din Cluj, un spital ireprosabil, dupa parerea mea. asa ca formularea "Dintre spitalele din Bucuresti, doar 19 au fost incadrate in cea mai inalta clasa de performanta" este complet inepta.

problema sunt spitalele proaste, cu dotari minime, cu doctori spagari, cu conditii precare, cu lipsa fonduri si asa mai departe. probabil, spitale care intra prin categoriile IV sau V... dar mai bine faci un articol de scandal, ca doar pe profilul "medical" nici ziarele nu mai castiga nimic. atunci de ce mai invinovatiti doctorii???

Daca vorbim despre spitale si despre calitaea serviciilor, trebuie sa vorbim mai intai despre managementul acestora. Daca vom pune tot timpul manager un profesor universitar care are doar inerese economice si nu are nimic cu managementl in sine atunci nu vom ajunge de cat sa avem spitale de gradul 0 la propriu chiar cu toate clasificarile facute de MS. Punem manageri de spitale medici sau tehnicieni, dam mai multa putere directorului medical si vom avea spitale bune si cu oameni buni. Daca vorbim de finantare trebuie stiut un aspect banii nu se cheltuie in scopul tratarii ci doar in sensul de avea pacienti. Daca vorbim de aprovizionarea cu materiale si medicamente sunt multe de spus asa ca trebuie sa ne mutumim cu ce avem ca nimeni nu a comentat aceste clasificari.

Tabelul cu Spitalele de categoria "I plan conf." (adica cea mai buna clasificare) din Bucuresti are numai 3 (trei) spitale care se incadreaza acestor cerinte : Cf. Listei puse la dispozitie de Ministerul Sanatatii - poz. 134 Spitalul de Urgenta (Floreasca), poz. 146 Spitalul Clinic de Urgenta (cel Universitar) si poz. 158 Spitalul Militat Central (care este si de Urgenta). Fiti mai atenti cand copiati date puse la dispozitie de indivizi care se dau mari jurnalisti (alias Mediafax.ro) !

Daca e cat 1 plan conf, inseamna ca de fapt e de categoria 2 dar doreste la 1.
Sigur ca Spitalul Militar Central e un spital bun, dar nu are maternitate , asa ca nu apoate fi de grad 1 , asta ca exemplu !
Daca ei vor asta , probabil ca vor deschide o maternitate in viitorul apropiat ! :)

Spitalul de Psihiatrie Obregia ar trebui sa fie internat la o clinica de psihiatrie. In intregime. Oamenii sunt inca agresati aiurea acolo. Jaaaaaale

Nu are nimic de a face competenta medicilor dintr-un spital cu clasificarea lor. Clasificarea s-a facut in urma unor autoevaluari date de manageri in urma cu doua luni. Cele cu plan de conformare (pl.conf.) sunt de fapt din categorie inferioara dar care se doresc a se conforma categorieii superioare.
De exemplu un spital de grad 4 vrea sa devina de grad 3, cu plan de conformare, respectiv in sase luni sa faca modificarile ce se impun ca dotare si incadrare pentru a fin confrm cu categoria. Cel de grad 4 care vrea sa devina de grad 3 trebuie sa angajeze , daca nu are, cardiolog, infectionist, neurolog, psihiatru, etc Trebuie sa asigure linii de garda pe toate aceste specialitati. Multe spitale de grad 4 au una sau doua linii de garda, dar daca vor la grad trei trebuie sa aiba garda pe laborator, imagistica, neuro, infectioase, etc
Nu mai spun de cerintele de aparatura , etc
Implicit se va ajunge si la diferentiere de salarii, pentru ca una vei cere de la un medic la un spital de grad 1 si alta de la unul de grad 5...

Poezie scrisa de mama mea in timp ce astepta deznadajduita pe holurile unui spital bucurestean.

Sali de spitale cu asteptare
Urgenta, speranta si disperare
Trec doctorii-n graba cu nepasare
Si rar se uita la cel care moare...
Prin geam patrunde o raza de soare
Pentru o clipa uiti ce te doare
Si iarasi astepti umil cu rabdare
Fiindca-ti lipseste o alta cale.
NImic nu mai e de mirare
Iar viata-i din cioburi nu din cristale
Dar oamenii tot merg la spitale
Sperind ca speranta nu moare
Si oricit ii doare de tare
Se-arunc in lupta cea mare