Medical Updates

14 Februarie 2021

Testul covid unic PCR 3 in 1

Test coronavirus Sars-Cov-2 + virusi gripali de tip A si B + virusul sincitial respirator (RSV)

Test PCR

Ce este Testul PCR 3 in 1?

Testul unic PCR 3 in 1 by MedLife prevede testarea in sistem RealTime – PCR pentru 3 virusi: virusul Sars-Cov-2, virusul gripal de tip A si virusul gripal de tip B plus virusul sincitial respirator (RSV).

 

In actualul context pandemic si in actuala criza sanitara la nivel global, diagnosticul precis si diferential al virozelor respiratorii, mai ales in sezon epidemic, reprezinta o cheie importanta in gestionarea situatiei. Trierea sigura efectuata in baza diagnosticului etiologic poate asigura asistenta medicala corecta si prompta.

Acest test identifica despre ce virus este vorba la momentul testarii:

  • Virus Sars-Cov-2
  • Virus gripal de tip A si B
  • Virusul sincitial respirator (RSV)

 

Virus Sars-Cov-2

Noul coronavirus este protagonistul actualei pandemii. Face parte din familia Coronaviridae, virusuri ARN. 4 tipuri ale acestei familii sunt responsabile de cca 20 – 30% din banalele “guturaie”. 2 tipuri au creat pana in prezent epidemii cu infectii respiratorii grave, respectiv MERS si SARS CoV.

SARS CoV-2 este un virus cu tropism respirator, contagiozitate foarte mare si mortalitate in curs de evaluare. Evolutia bolnavilor de COVID-19 este imprevizibila, mergand de la cazuri asimptomatice, simptomatologie de tip “gripal” de diverse grade, pana la insuficiente respiratorii si multiorgan acute cu rata mare de mortalitate. Proportia persoanelor asimptomatice purtatoare de SARS CoV-2 nu este inca evaluata la nivel global. Singurul test diagnostic pentru depistarea celor infectati cu noul coronavirus este Reverse Transcription RealTime PCR.

Virus gripal de tip A si B

Gripa este boala produsa ca urmare a infectarii cu virusuri gripale. Aceste virusuri apartin familiei Orthomyxoviridae, tot virusuri ARN. Exista 4 tipuri de virusuri gripale: A, B, C si D (sau Thogotovirus). Dintre acestea, doar tipurile A si B sunt clinic relevante pentru specia umana.

 

Virusul sincitial respirator (RSV)

Virusul sincitial respirator (SRV) este un virus ARN apartinad familiei Pneumoviridae. Ca si virusurile gripale si coronavirusuri, si acesta este un virus cu tropism respirator. Simptomatologia este intrucatva asemanatoare celorlalte doua virusuri. Mai frecvent afectati si cu simptomatologie mai severa sunt copiii mici (pana in 3 ani) si prematurii care pot dezvolta complicatii pulmonare (bronsiolite si pneumonii) sau neurologice (meningoencefalite). Exista insa cazuri cu evolutie sevara si la adulti: varstnici, cei cu afectiuni respiratorii cronice (astm, boala pulmonara obstructiva cronica, insufucienta cardiaca), adulti imunodeprimati, cazuri ce necesita spitalizare si pot pune viata in pericol. Exista doua tipuri de virus sincitial respirator uman: tipul A care determina forme clinice severe si care este prezent in episoade epidemice in sezonul rece, si tipul B responsabil de infectii asimptomatice sau cu evolutie usoara autolimitata.

Simptome si particularitati Coronavirus Sars Cov 2

Toate cele 3 viroze respiratorii se manifesta prin: febra, tuse, dureri musculare, stare de slabiciune, tulburari respiratorii, dureri de cap, rinoree, greata, voma, diaree (mai ales la copii) dar pot evolua si cu complicatii de anvergura, mergand pana la decese.

Toate cele 3 viroze se transmit prin particule de saliva incarcate cu virusuri eliminate prin tuse, stranut, vorbire dar si prin contactul cu suprafete infectate si transmiterea prin atingerea mainilor contaminate a nasului, gurii sau a ochiilor.

Niciuna din cele 3 viroze nu se trateaza cu antibiotice ca tratament etiologic, ci doar in situatii complicate si strict la indicatia medicului.

Dintre cele 3 viroze, doar pentru gripa exista tratament profilactic prin vaccinarile anuale existente de foarte multi ani.

De ce sa efectuez acest test?

Testul unic PCR 3 in 1 - test virus Sars-Cov-2, virusi gripali de tip A si B, virusul sincitial respirator (RSV) este singurul test care poate identifica prezenta in organism a unuia dintre acesti 3 virusi, in contextul in care simptomele sunt asemanatoare.

 

Pachetul propus de MedLife prevede testare in sistem RealTime – PCR pentru toate cele 3 virusuri, cu identificarea specifica a virusurilor gripale A si B, a tipurilor A si B ale virusului sincitial respirator si a SARS CoV-2 prin detectia genelor N, S si RdRP.

Care este diferenta dintre RT PCR si PCR 3 in 1?

Testul PCR 3 in 1, pe langa infectia cu Sars Cov 2, poate identifica si virusii gripali de tip A si B sau virusul sincitial respirator (RSV).

Cum are loc recoltarea pentru testul unic PCR 3 in 1?

Produsul biologic este unic, respectiv exsudat nazofaringian si orofaringian, recoltat pe mediu specific (VTM) dupa un repaus alimentar de minimum 4 ore.

In cat timp este disponibil rezultatul?

Rezultatul se elibereaza in 3 zile lucratoare.

Cine se poate testa?

Se poate testa orice persoana.

Unde poate fi efectuat acest test?

Probele se pot recolta in clinicile MedLife, dar si in punctele de recoltare din orasele unde suntem prezenti - locatiile si programul acestora variaza in functie de zona. Informatii complete sunt disponibile in Call Center 0219646.

Care este pretul acestui test?

Pretul testului PCR 3 in 1- test virus Sars-Cov-2, virusi gripali de tip A si B, virusul sincitial respirator (RSV) este de 395 Ron.

 

Un diagnostic corect inseamna o conduita de tratament corespunzatoare. Daca ai simptomatologie de viroza respiratorie si vrei sa afli daca este vorba de Sars-Cov-2, virus gripal de tip A sau B sau virusul sincitial respirator fa-ti acum o programare pentru efectuarea testului PCR 3 in 1!

 Echipa MedLife de Boli Infectioase

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.