CORONAVIRUS

15 Aprilie 2021

Raceala, gripa sau infectie cu coronavirus?

scris de

Militaru Silvia

Raceala, Gripa si Covid

Coronavirusul este descoperit din ce în ce mai mult cu fiecare zi și pare că surprizele pe care le aduce nu se mai sfârșesc. Specialiștii din întreaga lume descoperă elemente noi specifice acestui virus, iar informațiile deținute în prezent pot să nu mai fie valabile peste o anumită perioadă. 

În cazul infecției cu virusul influenza, cunoscut și sub numele de virus gripal, debutul este brusc și este însoțit de febră mare, de 39-40 grade Celsius, care persistă și până la 4 zile, cefalee intensă și o stare de rău permanentă. De asemenea, apar și durerile musculare și somnolența, dar pe neașteptate. Spre deosebire de virusul gripal, simptomele infecției cu coronavirus se instalează treptat, iar în prim plan apare subfebra, ale cărei temperaturi nu sunt la fel de ridicate ca în cazul gripei, cefaleea nu are aceeași intensitate. Simptomele cauzate de infecția cu coronavirus nu sunt statice, ci apar și dispar în anumite momente, până ce virusul se instalează complet, dar la anumiți pacienți.  

Tusea seacă este mai redusă în cazurile de gripă, în timp ce in infecția cu coronavirus este intensă, iar cefaleea este un simptom al coronavirusului, dar nu la aceeași intensitate ca în cazul gripei. Se poate constata că diferența dintre gripă și infecția cu coronavirus este brutalitatea cu care se instalează simptomele.

Răceala banală provoacă de cele mai multe ori o febră pe care pacientul nu o simte, nu alterează starea generală și apar unele obstrucții nazale, strănut și rinoree. Simptomele nu evoluează până la un nivel dramatic și nu pun în pericol viața pacientului. 

În cazul infecției cu coronavirus există și foarte mulți pacienți asimptomatici, care nu pot face diferența între acesta și o banală răceală, lucru dificil și pentru medic, motiv pentru care testarea pentru infecția cu SARS-CoV-2 se realizează foarte des.
Militaru Silvia, medic primar medicină internă în cadrul Hyperclinicilor MedLife Floreasca Agora și Grivița, recomandă pacienților cu simptome ușoare să se izoleze de ceilalți membri ai familiei și să-și ia toate măsurile de protecție, până primesc rezultatele testului. Dacă aceste simptome apar la 24-48 de ore de la efectuarea vaccinului antigripal, pot fi o reacție adversă ușoară ce se manifestă prin dureri musculare sau cefalee ușoară.
 
În cazul în care simptomele apar la o distanță mai mare de 48 de ore de la efectuarea vaccinului antigripal, trebuie luate în considerare fie infecția cu un virus cu tropism respirator banal sau cu noul coronavirus. Toate aceste lucruri trebuie cântărite în funcție de simptomele apărute și de intensitatea lor. 

DR. Militaru Silvia
SARS-CoV-2
Gripa
Raceala


Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.