Răceală, gripă sau infecție cu coronavirus: cum le deosebim

Informații generale
Coronavirusul este descoperit din ce în ce mai mult cu fiecare zi și pare că surprizele pe care le aduce nu se mai sfârșesc. Specialiștii din întreaga lume descoperă elemente noi specifice acestui virus, iar informațiile trebuie reactualizate periodic.
Gripă sau COVID-19?
În cazul infecției cu virusul influenza, cunoscut și sub numele de virus gripal, debutul este brusc și este însoțit de febră mare, de 39‑40 grade Celsius, care persistă și până la 4 zile, cefalee intensă și o stare de rău permanentă. De asemenea, apar și durerile musculare și articulare, somnolența, astenie și inapatență.
Spre deosebire de virusul gripal, simptomele infecției cu coronavirus se instalează treptat, iar în prim plan apare subfebrilitatea, cefaleea în unele cazuri. Simptomele cauzate de infecția cu coronavirus se instalează insidios și pot varia de la un pacient la altul. Dacă unii pacienți pot fi și asimptomatici, alții pot prezenta simptome care să necesite spitalizare. Simptomele pot fi variate, de la simptome respiratorii până la cele digestive.
Tusea seacă se întâlnește atât în infecția cu coronavirus cât și în gripă. Se poate constata că diferența dintre gripă și infecția cu coronavirus este brutalitatea cu care se instalează simptomele.
Raceală sau COVID-19?
Răceala banală nu alterează starea generală, simptomele specifice fiind obstrucția nazală, strănut, rinoree și în cazuri rare febră ușoară sau subfebrilitate. Simptomele nu evoluează până la un nivel dramatic și nu pun în pericol viața pacientului.
În cazul infecției cu coronavirus există și foarte mulți pacienți asimptomatici, care nu pot face diferența între acesta și o banală răceală, lucru dificil și pentru medic, motiv pentru care testarea pentru infecția cu SARS-CoV‑2 se realizează foarte des.
Recomandări
Militaru Silvia, medic primar medicină internă în cadrul Hyperclinicilor MedLife Floreasca Agora și MedLife Medical Park, recomandă pacienților cu simptome ușoare să se izoleze de ceilalți membri ai familiei și să-și ia toate măsurile de protecție, până primesc rezultatele testului. Dacă aceste simptome apar la 24‑48 de ore de la efectuarea vaccinului antigripal, pot fi o reacție adversă ușoară ce se manifestă prin dureri musculare sau cefalee ușoară.
În cazul în care simptomele apar la o distanță mai mare de 48 de ore de la efectuarea vaccinului antigripal, trebuie luate în considerare fie infecția cu un virus cu tropism respirator banal sau cu noul coronavirus. Toate aceste lucruri trebuie cântărite în funcție de simptomele apărute și de intensitatea lor.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Insomnia în și post pandemia COVID19
Pacienții cu COVID-19 diagnosticați cu insomnie pre-pandemică au prezentat un risc mai mare de a dezvolta long COVID decât cei fără insomnie pre-pandemică. Între cazurile de COVID-19 fără insomnie pre-pandemică, ratele simptomelor de insomnie după infecție au fost de 24% pentru cazurile...

Sindromul cronic de oboseală post - COVID 19: cauze, simptome, tratament
În decursul a aproximativ patru ani de la apariția și derularea pandemiei cu SARS COV‑2 s-au acumulat date medicale extrem de bogate mai ales în ceea ce privește manifestările clinice și de laborator ale infecției acute COVID‑19 și care au permis, dacă nu găsirea unui tratament etiolo...

Concediul medical pentru COVID: Când se acordă și cum se obține
Modul de acordare a concediului medical pentru COVID rămâne un subiect de interes pentru toți angajații, în condițiile în care, de la începutul pandemiei, legea a suferit o serie de modificări.Regulile privind eliberarea concediului medical pentru COVID au fost modificate începând cu anul...