Studiu privind secvențierea genomului virusului SARS-CoV-2
iunie 2020 - prezent
studiu

Pentru obținerea unor informații concludente referitoare la proveniența virusului SARS-CoV-2, mutațiile genetice ale acestuia și monitorizarea răspândirii noilor tulpini, echipa de cercetare MedLife s-a alăturat eforturilor depuse de echipele internaționale, ocupându-se de secvențierea tulpinilor virusului de pe teritoriul României.

Ce s-a descoperit

  • Virusul SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul României provine cu certitudine din Wuhan.
  • Cel mai probabil, raspândirea virusului SARS-CoV-2 în România s-a făcut local, prin transmitere intracomunitară la nivelul regiunilor țării și mai puțin prin importul direct din afara țării.
  • S-a urmărit evoluția numărului de infectări cu tulpina britanică, prin analizarea unor loturi de probe provenite de la pacienți infectați cu SARS-CoV-2 în mai multe orașe din România.
  • În urma secvențierii, MedLife a identificat în luna martie 2021 primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană pe teritoriul României și ulterior, a urmărit evoluția numărului de infectări cu aceste tulpini care determină îngrijorare.
  • Studiul desfășurat cu fonduri și resurse proprii a fost extins și în afara țării, fiind prelucrat un lot de 94 de probe provenite din Republica Moldova. Dintre acestea, 93 au fost identificate cu tulpina britanică.
  • MedLife a urmărit și evoluția răspândirii tulpinii Omicron a coronavirusului, precum și a subvariantei BA.2. a acestei tulpini, despre care se spune că este mai contagioasă.
Studiu privind răspunsul imun post-vaccinare
ianuarie – august 2021
studiu

Acest demers este realizat în contextul evoluției campaniei naționale de vaccinare, cu scopul de a compara titrurile de anticorpi după administrarea primei doze și celei de-a doua doze de vaccin, în raport cu studiile efectuate în alte țări, precum și stabilirea statistică a unui titru protector de anticorpi, raportat la lotul prelucrat. Pentru a observa în dinamică evoluția titrului de anticorpi, probele au fost analizate în intervalul 18-20 zile de la administrarea primei doze de vaccin și respectiv, la 8-12 zile de la administrarea rapelului, iar mai apoi evaluarea a continuat la 3 și la 6 luni post-vaccinare.

Principalele concluzii

  • 99,7% din persoanele care au participat în studiu au dezvoltat anticorpi neutralizanți cu valori mai mari de 80 AU/ml la 8-15 zile de la rapel. Doar pentru 0,3% din participanții la studiu, titrul de anticorpi după rapel nu depășește această valoare..
  • Persoanele care au trecut anterior prin infecție cu SARS-CoV-2 pot dezvolta un titru de anticorpi de până la 14 ori mai mare dupa administrarea primei doze de vaccin, fața de cei care nu au avut infecție COVID-19.
  • După rapel, valoarea titrului de anticorpi crește cu 30% în rândul persoanelor care au avut COVID-19 și de până la 6 ori în rândul celor care nu au trecut prin infecție.
  • Valoarea titrului de anticorpi scade cu aproximativ 66% la 3 luni după administrarea rapelului, dar chiar și în aceste condiții, 93% din populația vaccinată prezintă un titru de anticorpi neutralizanți după acest interval de la vaccinare.
  • Aproape 80% din persoanele vaccinate au un nivel de anticorpi protectivi împotriva formelor grave de COVID-19 chiar și la 6 luni de la rapel.
  • Doar jumătate dintre pacienții cu comborbidități sunt, în continuare, protejați de formele severe de boală în cazul în care intră în contact cu virusul la 6 luni post-vaccinare.
Studiu pentru evaluarea gradului de imunizare la COVID-19 în mediul urban
mai – iunie 2021
studiu

Pentru a evalua nivelul de imunizare, la nivel urban, în urma vaccinarii sau a infecției cu virusul SARS-CoV-2, MedLife a desfășurat un nou studiu în București, Cluj, Timișoara, Constanța, Giurgiu, Suceava și Piatra Neamț.

Persoanele înscrise în studiu au beneficiat de teste serologice gratuite - IgG anti-Spike RBD și IgG anti-N, care masoară calitativ și cantitativ anticorpii din organism.

Principalele concluzii

  • Peste 60% din populația investigată a dezvoltat anticorpi anti-COVID, fie în urma administrării vaccinului, fie în urma expunerii la infecției cu virusul SARS-CoV-2. Rata imunizării colective este de 64% în orașele mari ale României și de 59% în orașele mici.
  • 80% dintre persoanele vaccinate și care au trecut prin infecția COVID-19 au titru de anticorpi neutralizanți, în timp ce sub 10% dintre cei care au trecut prin boală, dar nu s-au vaccinat, prezintă un titru semnificativ de anticorpi.
  • De trei ori mai multe persoane din mediul urban mare au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în comparație cu raportările oficiale. Cifrele cresc alarmant în mediul urban mediu și mic, ajungând să fie chiar și de 9 ori mai mari față de cele oficiale.
Sondaj privind intenția de vaccinare
aprilie 2021
studiu

În contextul în care accesul la vaccinare a devenit tot mai facil pentru populația largă și al estimărilor vehiculate în spațiul public privind numărul românilor care urmează să se vaccineze în perioada următoare, MedLife a lansat un sondaj cu scopul de a estima cât mai clar numărul de persoane decise să se vaccineze.

Principalele concluzii

  • Rata de vaccinare estimată până la finalul anului 2021 este de 27 – 31% din totalul populației din România, respectiv 5 mil. de persoane.
  • Doar 10 - 13% din populația României are intenție fermă de a se vaccina în perioada imediat următoare.
  • Educația este unul dintre principalii factori care influențează puternic intenția de vaccinare – cu cât nivelul de educație este mai ridicat, cu atât rata de vaccinare este mai mare.
  • Bărbații, persoanele peste 50 de ani și cele care au facut forme medii sau severe ale bolii sunt mai deschise la ideea de vaccinare.
  • Doar o treime din populația României consideră vaccinarea ca fiind eficientă.
Studiu privind dinamica anticorpilor dobândiți natural pentru COVID-19
mai - noiembrie 2020
studiu

Pentru a urmări evoluția apariției anticorpilor la persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19 prin testul RT-PCR și pentru a valida unele teste de diagnostic, MedLife a demarat un studiu în parteneriat cu Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș și Spitalul Clinic Colentina din București.

Concluzii preliminarii

  • Testările pentru anticorpii IgM nu au valoare de diagnostic a infecției acute cu noul coronavirus, aceștia apar aproape simultan cu anticorpii IgG sau fiind absenți;
  • Sensibilitatea testelor pentru identificarea anticorpilor IgG este bună la pacienții cu durata simptomelor mai mare de 14 zile.
  • Sunt șanse ca la pacienții asimptomatici proporția celor care dezvoltă anticorpi să fie mai mică, deși în prima etapă a cercetării nu s-a realizat analiza în funcție de forma clinică (asimptomatic, formă ușoară, medie sau severa).
Studiu privind rata de imunizare la noul coronavirus în rândul populației din Suceava
mai 2020
studiu

Suceava a ajuns să fie, în luna mai 2020, epicentrul epidemiei din România, conducând în acel moment topul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri, atât ca valoare absolută (3 438), cât și la mia de locuitori (5.42) și devenind, astfel, subiectul unui studiu de caz și, implicit, o oportunitate de analiză care să ghideze autoritățile. Pentru a veni în sprijinul autorităților și locuitorilor din Jud. Suceava, MedLife a desfășurat un demers științific prin care și-a propus să evalueze gradul de imunizare naturală a locuitorilor din Suceava la COVID-19.

Principalele concluzii

  • 20% din populația Sucevei cu vârsta de peste 25 de ani a fost imunizată natural la COVID-19.
  • Rata de imunizare naturală este de 29% în categoria de vârsta 45 – 54 de ani și de 3 ori mai mică în rândul persoanelor tinere cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani.
  • Vârsta și clasa socială sunt principalele caracteristici discrimatorii în ceea ce privește ponderea celor care au dezvoltat anticorpi specifici împotriva noului coronavirus.
Studiu privind imunizarea naturală a populației pentru COVID-19
martie – aprilie 2020
studiu

În contextul pandemiei de coronavirus și a altor cercetări efectuate la nivel internațional, care au confirmat existența unui număr semnificativ de pacienți asimptomatici infectați cu SARS-CoV-2, MedLife a demarat primul demers de cercetare, cu scopul de a identifica nivelul și ritmul de imunizare naturală la COVID-19 a populației din România, precum și eficiența măsurilor de protecție elaborate și implementate în unitațile MedLife, odată cu declanșarea pandemiei.

Principalele concluzii

  • Procentul populației imunizate, la nivelul eșantionului evaluat, este foarte mic, sub 2%. Măsurile de protecție și extinderea testării reprezintă șansa României de a funcționa în siguranță și de a reporni economia.
  • Testarea serologică pentru detectarea anticorpilor este fiabilă, aceasta poate fi luată în calcul ca metodă complementară testării RT-PCR pentru screening serologic și verificarea răspunsului imun pe populații mari. Testele rapide sunt insuficient validate.
  • Personalul medical și auxiliar MedLife este sănătos. Măsurile de protecție și triaj luate în clinici și spitale au funcționat și pot fi replicate și de alte companii pentru a le ajuta să își reia activitatea în siguranță.

Pentru informații suplimentare legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus) puteți apela numărul

800 800 358

operaționalizat de Institutul Național de Sănătate Publică

Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08:00 și 23:00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică

Dictionar COVID19

Dicționar COVID19

Cuvinte și expresii pentru o lume nouă

Afecțiuni preexistente

Aplatizarea curbei epidemiologice

Anticorpi

Asimptomatic

Anxietate

Dictionar de siguranta

Dicționar de siguranță

acasa

Acasă

Locuri publice

Locuri publice

Birou

Birou

Supermarket

Supermarket

asset

Clinică medicală

Transport în comun

Transport in comun