Studiu care evaluează răspunsul imun oferit de celulele T în cazul infecției COVID-19
etapa de înrolare în curs de desfășurare
studiu

MedLife a inițiat primul studiu randomizat din regiune care urmărește imunitatea specifică, mediată celular, în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2. Prin acest studiu, echipa de cercetare a grupului MedLife își propune identificarea prezenței și urmărirea activității celulelor T la pacienți infectați anterior cu virusul SARS-CoV-2 și la pacienți vaccinați împotriva COVID-19, în raport cu prezența sau absența anticorpilor specifici COVID-19. Demersul se va desfașura în București, Brașov, Cluj și Timișoara.

Categorii vizate

 1. Persoane care au trecut prin infecție COVID-19 până în luna iunie 2020 (test PCR pozitiv) și nu s-au vaccinat încă;
 2. Persoane infectate cu SARS-CoV-2 în perioada septembrie - decembrie 2020 (test PCR pozitiv) și nu s-au vaccinat încă;
 3. Persoane care nu au trecut prin boală și nu s-au vaccinat încă;
 4. Persoane care s-au vaccinat și care au 2 luni, respectiv 4 luni de la rapel.

Analize gratuite

 • Hemoleucogramă completă
 • Proteina C reactivă CRP
 • Imunoglobulina A/G/M
 • Teste serologice pentru detectarea anticorpilor - IgM anti-Spike RBD, IgG anti-Spike RBD, IgG trimeric și IgG anti-Nucleocapsida.
 • Test RT-PCR (doar dacă nu ai certitudinea că ai trecut prin boală și nu te-ai vaccinat).
Studiu privind imunizarea naturală a populației pentru COVID-19
martie – aprilie 2020
studiu

În contextul pandemiei de coronavirus și a altor cercetări efectuate la nivel internațional, care au confirmat existența unui număr semnificativ de pacienți asimptomatici infectați cu SARS-CoV-2, MedLife a demarat primul demers de cercetare, cu scopul de a identifica nivelul și ritmul de imunizare naturală a populației, precum și eficiența măsurilor de protecție elaborate și implementate în unitațile MedLife, odată cu declanșarea pandemiei.

Principalele concluzii

 • Procentul populației imunizate pentru COVID-19 la nivelul eșantionului evaluat din diverse regiuni ale țării este foarte mic, sub 2%. Măsurile de protecție și extinderea testării reprezintă șansa României de a funcționa în siguranță și de a reporni economia.
 • Testarea serologică pentru detectarea anticorpilor este fiabila, aceasta pot fi luată în calcul ca metodă complementară testării RT-PCR pentru screening serologic și verificarea răspunsului imun pe populații mari. Testele rapide sunt insuficient validate.
 • Personalul medical și auxiliar MedLife este sănătos. Măsurile de protecție și triaj luate în clinici și spitale au funcționat și pot fi replicate în alte companii pentru a le ajuta sa își reia activitatea în siguranță.
Studiu privind rata de imunizare la noul coronavirus în rândul populației din Suceava
mai 2020
studiu

Suceava a ajuns sa fie epicentrul epidemiei din România, conducând în acel moment topul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri, atât ca valoare absolută (3 438), cât și la mia de locuitori (5.42), devenind subiectul unui studiu de caz și, implicit, o oportunitate de analiză care să ghideze autoritățile. Pentru a veni în sprijinul autorităților și locuitorilor din Jud. Suceava, MedLife a desfășurat un demers științific prin care și-a propus să evalueze gradul de imunizare naturala a locuitorilor la COVID-19.

Principalele concluzii

 • 20% din populația Sucevei cu vârsta de peste 25 de ani a fost imunizată natural pentru COVID-19.
 • Rata de imunizare naturală este de 29% în categoria de vârsta 45 – 54 de ani și de 3 ori mai mică în rândul persoanelor tinere cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani.
 • Vârsta și clasa socială sunt principalele caracteristici discrimatorii în ceea ce privește ponderea celor care au dezvoltat anticorpi specifici împotriva noului coronavirus.
Studiu privind dinamica anticorpilor dobândiți natural pentru COVID-19
mai - noiembrie 2020
studiu

Pentru a urmări evoluția apariției anticorpilor la persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19 prin testul RT-PCR și pentru a valida unele teste de diagnostic, MedLife a demarat un studiu în parteneriat cu Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș și Spitalul Clinic Colentina din București.

Concluzii preliminarii

 • Testările pentru anticorpii IgM nu au valoare de diagnostic a infecției acute cu noul coronavirus, aceștia aparând aproape simultan cu anticorpii IgG sau fiind absenți;
 • Sensibilitatea testelor pentru identificarea anticorpilor IgG este bună la pacienții cu durata simptomelor mai mare de 14 zile.
 • Sunt șanse ca la pacienții asimptomatici proporția celor care dezvoltă anticorpi să fie mai mică, deși în prima etapa a cercetării nu s-a realizat analiza în funcție de forma clinică (asimptomatic, formă ușoară, medie sau severa).
Studiu privind secvențierea genomului virusului SARS-CoV-2
iunie 2020 - prezent
studiu

Pentru obținerea unor informații concludente referitoare la proveniența virusului SARS-CoV-2, mutațiile genetice ale acestuia și monitorizarea răspândirii noilor tulpini, echipa de cercetare MedLife s-a alăturat eforturilor depuse de echipele internaționale, ocupându-se de secvențierea tulpinilor virusului de pe teritoriul României.

Ce s-a descoperit

 • Virusul SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul României provine cu certitudine din Wuhan. Virusul din România are identitate de secvența de 99,97% cu virusul original identificat în China, în medie fiind identificate 9 mutații per genom, numărul maxim fiind de 13.
 • Cel mai probabil, raspândirea virusului SARS-CoV-2 în România s-a făcut local, prin transmitere intracomunitară la nivelul regiunilor țării și mai puțin prin importul direct din afara țării.
 • S-a urmărit evoluția numărului de infectări cu tulpina britanică, prin analizarea unor loturi de probe provenite de la pacienți infectați cu SARS-CoV-2 în mai multe orașe din România.
 • În urma secvențierii, MedLife a identificat în luna martie 2021 primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană pe teritoriul României și ulterior, a urmărit evoluția numărului de infectări cu aceste tulpini care determină îngrijorare.
 • Studiul desfășurat cu fonduri și resurse proprii a fost extins și în afara țării, fiind prelucrat un lot de 94 de probe provenite din Republica Moldova. Dintre acestea, 93 au fost identificate cu tulpina britanică.
Studiu privind răspunsul imun post-vaccinare
în desfășurare
studiu

Acest demers este realizat în contextul evoluției campaniei naționale de vaccinare, cu scopul de a compara titrurile de anticorpi după administrarea primei doze și celei de-a doua doze de vaccin, în raport cu studiile efectuate în alte țări, precum și stabilirea statistică a unui titru protector de anticorpi, raportat la lotul prelucrat. Pentru a observa în dinamică evoluția titrului de anticorpi, probele au fost analizate în intervalul 18-20 zile de la administrarea primei doze de vaccin și respectiv, la 8-12 zile de la administrarea rapelului, urmând ca evaluarea să continue la 3 și 6 luni post-vaccinare.

Principalele concluzii

 • 99,7% din persoanele care au participat în studiu au dezvoltat anticorpi neutralizanți cu valori mai mari de 80 AU/ml la 8-15 zile de la rapel. Doar pentru 0,3% din participanții la studiu, titrul de anticorpi după rapel nu depășește această valoare.
 • Persoanele care au trecut anterior prin infecție cu SARS-CoV-2 pot dezvolta un titru de anticorpi de până la 14 ori mai mare dupa administrarea primei doze de vaccin, fața de cei care nu au avut infecție COVID-19.
 • După rapel, valoarea titrului de anticorpi crește cu 30% în rândul persoanelor care au avut COVID-19 și de până la 6 ori în rândul celor care nu au trecut prin infecție.
 • Valoarea titrului de anticorpi este cu 40% mai mică în rândul persoanelor care suferă de cel puțin 2 afecțiuni cronice.
 • Persoanele care manifestă reacții după vaccinare dezvoltă un titru mai mare de anticorpi.
 • Post-vaccinare, riscul de infectare este foarte mic. Doar 1 din 10 persoane care au intrat în contact direct cu o persoană infectată a facut boala, și au declarat, fără excepție, o formă ușoara sau medie, fără semne de pneumonie.
Sondaj privind intenția de vaccinare
aprilie 2021
studiu

În contextul în care accesul la vaccinare a devenit tot mai facil pentru populația largă și al estimărilor vehiculate în spațiul public privind numărul românilor care urmează să se vaccineze în perioada următoare, MedLife a lansat un studiu cu scopul unei estimari mai clare a numărului de persoane decise să se vaccineze.

Principalele concluzii

 • Rata de vaccinare estimată până la finalul anului 2021 este de 27 – 31% din totalul populației din România, respectiv 5 mil. de persoane.
 • Doar 10 - 13% din populația României are intenție fermă de a se vaccina în perioada imediat următoare.
 • Educația este unul dintre principalii factori care influențează puternic intenția de vaccinare – cu cât nivelul de educație este mai ridicat, cu atât rata de vaccinare este mai mare.
 • Barbații, persoanele peste 50 de ani și cele care au facut forme medii sau severe ale bolii sunt mai deschise la ideea de vaccinare
 • Doar o treime din populația României consideră vaccinarea ca fiind eficientă.
Studiu pentru evaluarea gradului de imunizare la COVID-19 în mediul urban
etapa de înrolare în curs de desfășurare
studiu

Pentru a evalua nivelul de imunizare în urma vaccinarii sau a infecției cu virusul SARS-CoV-2, MedLife desfășoară în această perioadă un nou studiu în București, Cluj, Timișoara, Constanța, Giurgiu, Suceava și Piatra Neamț.

Persoanele selectate beneficiază de teste serologice gratuite - IgG anti-Spike RBD si IgG anti-N, care masoară calitativ și cantitativ anticorpii din organism.

Sunt vizate următoarele categorii de persoane

 • cele care s-au vaccinat împotriva COVID-19
 • cele care au trecut prin infecția COVID-19, indiferent că s-au vaccinat sau nu
 • cele care nu știu să fi intrat în contact cu virusul până în prezent, indiferent că s-au vaccinat sau nu

Pentru informații suplimentare legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus) puteți apela numărul

800 800 358

operaționalizat de Institutul Național de Sănătate Publică

Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08:00 și 23:00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică

Dictionar COVID19

Dicționar COVID19

Cuvinte și expresii pentru o lume nouă

Afecțiuni preexistente

Aplatizarea curbei epidemiologice

Anticorpi

Asimptomatic

Anxietate

Dictionar de siguranta

Dicționar de siguranță

acasa

Acasă

Locuri publice

Locuri publice

Birou

Birou

Supermarket

Supermarket

asset

Clinică medicală

Transport în comun

Transport in comun