STUDIU PRIVIND RĂSPUNSUL IMUN POST-VACCINARE

Ianuarie – August 2021

CONTEXT

Cercetarea este realizată în contextul evoluției campaniei naționale de vaccinare, cu scopul de a compara titrurile de anticorpi după administrarea primei doze și celei de-a doua doze de vaccin, în raport cu studiile efectuate în alte țări, precum și urmărirea evoluției titrului de anticorpi la 8-15 zile, 3 luni și respectiv, 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19.

Persoanele participante la studiu aparțin personalului medical și auxiliar MedLife. Rezultatele în ceea ce privește titrul de anticorpi SARS-CoV-2, precum și toate corelațiile identificate sunt reprezentative pentru segmentul de populație din România care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech, acesta fiind singurul vaccin disponibil în România la momentul demarării studiului.

ÎNTREBĂRI DE CERCETARE

  • Care este răspunsul imun al organismului în urma vaccinării?
  • Care este evoluția titrului de anticorpi la 8-15 zile, 3 luni și respectiv, 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze?
  • Care sunt factorii care influențează dinamica titrului de anticorpi (vârstă, sex, prezența afecțiunilor cronice, istoric COVID)?
  • Ce categorii de persoane sunt mai expuse riscului de a dezvolta forme severe de boală chiar și în urma vaccinării?

ABORDARE METODOLOGICĂ

Perioada de desfășurare: Ianuarie – August 2021

Eșantion etapa I (8-15 zile de la rapel): 889 participanți

Eșantion etapa II (3 luni de la rapel): 767 participanți

Eșantion etapa III (6 luni de la rapel): 748 participanți

Populatia țintă: persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 70 de ani, rezidente în mediul urban, care s-au vaccinat împotriva COVID-19.

Metoda de testare: Teste serologice IgG anti-Nucleocapsida (test calitativ pe sistem Alinity-Abbott) și IgG anti-Spike (test cantitativ pe sistem Liaison Diasorin cu echivalare aproximativă în titru de neutralizare).

 

Studiile de echivalare efectuate de producători cu privire la metoda cantitativă Liason Diasorin au ajuns la concluzia că acele concentrații care sunt >=80 AU/ml corespund unor titruri de anticorpi de neutralizare >= 1:160 (PRNT). Neexistând încă un standard de concentrație de anticorpi anti-SARS-CoV-2 și nici un titru de anticorpi neutralizați care să indice nivelul de protecție, rezultatele testelor serologice se interpretează cu rezervă, presupunând că, cu cât este o concentrație de anticorpi de legare mai mare față de intervalul stabilit de producător, cu atât se presupune că există un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales în cazul anticorpilor anti-S.

Rezultatele obținute pe alte platforme analitice nu sunt intercomparabile.

CONCLUZII PRELIMINARE

1 Răspunsul imun după prima doză de vaccin este scăzut la persoanele care nu au trecut anterior prin boală.

Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată faptul că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului, având în vedere că 48% dintre cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentrație mai mare de >=80AU/ML în intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului.

Totodată, a fost identificată și o persoană care nu a dezvoltat deloc anticorpi în acest interval. Alte 4 persoane din categoria celor care nu au intrat în contact cu virusul SARS-CoV-2 în trecut s-au pozitivat după aministrarea primei doze.

Pe de altă parte, s-a observat că procentul persoanelor care au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentrație >=80AU/ml, deși nu au trecut anterior prin boală, crește considerabil, la 99,5%, la 8-12 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Totuși, există o persoană care nu dezvoltat anticorpi nici în acest interval de la rapel.

 

2 Persoanele care au fost infectate anterior cu SARS-CoV-2 dezvoltă un titru de anticorpi anti-S semnificativ mai mare după prima doză de vaccinare.

În cazul persoanelor confirmate anterior cu infecție COVID-19, s-a observat că titrul de anticorpi neutralizanți este semnificativ, încă din primele zile după administrarea primei doze de vaccin.

Din totalul de 33 de persoane din acest eșantion, una singură nu a dezvoltat anticorpi în primele 7 zile.

Comparând persoanele aflate în intervalul 1 – 6 zile de la rapel, specialiștii MedLife au remarcat faptul că cei care au trecut prin boală pot dezvolta un titru de anticorpi neutralizanți de peste 10 ori mai mare.

ETAPA 1

Răspunsul imun al organismului la 8-15 zile de la rapel

1 Aproape toate persoanele vaccinate aveau un titru de anticorpi neutralizanți în intervalul 8-15 zile de la rapel.

Trecerea prin boală are cel mai mare impact asupra titrului de anticorpi imediat după administrarea rapelului, persoanele cu antecedente COVID-19 înainte de vaccinare având valori ale titrului de anticorpi de 3 ori mai mari față de cele care nu au fost expuse infecției. Severitatea bolii corelează și ea cu valoarea titrului de anticorpi, cele mai mici valori fiind înregistrate în rândul pacienților asimptomatici, în timp ce valorile maxime pot fi observate în rândul celor care au dezvoltat forme grave de boală.

2 Prezența comorbidităților influențează răspsunul imun al organismului imediat după vaccinare.

Persoanele care suferă de cel puțin 2 afecțiuni cronice, în special, cele care suferă de diabet, obezitate sau afecțiuni oncologice, au înregistrat, la 8-15 zile de la rapel, valori ale titrului de anticorpi de aproape de 2-3 ori mai mici comparativ cu media calculată la nivelul întregii populații. Aceste persoane sunt și ele protejate împotriva unor forme grave de COVID-19, însă, pe perioade de timp mai scurte.

3 Bărbații peste 50 de ani și persoanele cu grupa sanguină O1 RH negativ au înregistrat valori mai mici ale titrului de anticorpi imediat după vaccinare.

Persoanele peste 50 de ani prezintă un titru de anticorpi de 1.6 ori mai mic comparativ cu persoanele tinere, sub 30 de ani, chiar dacă aproape toți din segment au dobândit un titru de anticorpi neutralizanți >=80 AU/ ml. De asemenea, persoanele cu grupa sanguină O1, în special cei cu Rh negativ, prezintă niveluri semnificativ mai mici ale titrului de anticorpi.

ETAPA II

Răspunsul imun al organismului la 3 luni de la rapel

1 Valoarea titrului de anticorpi scade cu aproximativ 66% la 3 luni după administrarea rapelului.

După 90 de zile de la cea de-a doua doză de vaccin împotriva COVID-19, nivelul anticorpilor a scăzut de la o valoare medie a titrului de anticorpi de 1050 AU/ml la 357 AU/ml, procentul mediu de scădere fiind de 66%. Cu toate acestea, răspunsul imun este în continuare puternic în rândul tuturor segmentelor analizate.

2 93% din populația vaccinată prezintă un titru de anticorpi neutralizanți la 3 luni după vaccin.

Marea majoritate a celor vaccinați are un titru de anticorpi neutralizanți capabil să îi protejeze în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2. Restul de 7% din populația investigată este mai expusă riscului de a dezvolta forme severe, inclusiv spitalizare, în cazul îmbolnăvirii. Persoanele cu vârste între 51 – 70 ani, în special bărbați, fac parte din categoria celor vulnerabili.

ETAPA III

Răspunsul imun al organismului la 6 luni de la rapel

1 Aproape 80% din persoanele vaccinate au un nivel de anticorpi protectivi împotriva formelor grave de COVID-19 chiar și la 6 luni de la rapel.

Deși titrul de anticorpi anti-S scade uniform în toate segmentele de popuație în interval de 6 luni de la administrarea rapelului, 8 din 10 persoane vaccinate au valori ale titrului de anticorpi anti-S mai mari de 80 AU/ml chiar și la 6 luni post-vaccin, ceea ce sugerează o anumită protecție împotriva formelor grave de COVID-19 în cazul expunerii la virusul SARS-CoV-2. Descopunerea anticorpilor este, totuși, mai accelerată în rândul celor care la 8-15 zile de la rapel aveau un titru de anticorpi care nu depășea 500 AU/ml.

3 Vârsta, sexul și istoricul COVID influențează dinamica titrului de anticorpi anti-S în interval de 6 luni de la vaccin.

La 180 de zile de la administrarea celei de-a doua doză de vaccin, femeile înregistrează un nivel mai mare de anticorpi anti-S comparativ cu bărbații (85% femei vs. 69% bărbați). Ponderea ridicată în cazul femeilor se păstrează chiar și odată cu înaintarea în vârstă, în timp ce pentru barbați vârsta reprezintă un factor de risc. Puțin peste 50% dintre bărbații peste 50 ani mai prezintă un titru protectiv de anticorpi anti-S și la 6 luni de la rapel, în timp ce în rândul femeilor din aceeași grupă de vârstă procentul celor cu un titru protectiv de anticorpi anti-S este de peste 80%.

Antecedentele COVID continuă să diferențieze puternic și la 6 luni de la vaccinare, 94% dintre participanții la studiu cu istoric COVID-19 având un titru de anticorpi anti-S mai mare sau egal cu 80 AU/ml vs. 72% procent înregistrat în rândul persoanelor care nu au trecut prin boală.

2 Doar jumătate dintre pacienți cu comorbidități sunt, în continuare, protejați de formele severe în cazul în care intră în contact cu virusul la 6 luni post-vaccinare.

Dintre persoanele care suferă de cel puțin 2 afecțiuni cronice, doar jumătate au în continuare un nivel de anticorpi anti-S care sugerează protecție în fața formelor grave de COVID-19 la 6 luni post-vaccinare, în timp ce 8 din 10 persoane fără afecțiuni cronice prezintă și la 6 luni de la rapel un titru de anticorpi comparabil. Cei mai vulnerabili sunt pacienții cu vârste peste 50 de ani, care suferă de diabet, obezitate, boli oncologice, afecțiuni cardiovasculare sau pulmonare.

DOZA BOOSTER

Evoluția titrului de anticorpi după administrarea celei de-a treia doze de vaccin

În această etapă a fost analizat un eșantion de 248 de persoane, cu vârste curpinse între 20 și 70 de ani, vaccinate cu trei doze Pfizer BioNTech, cărora le-au fost recoltate probe biologice în vederea detectării anticopilor IgG anti-Spike la 10 zile după administrarea booster-ului.

1 După doza booster, ponderea celor care au un titru de anticorpi protectivi crește cu 20% față de intervalul 6 luni de la rapel

Dacă după șase luni de la efectuarea schemei complete de vaccinare (administrarea a două doze), 78% din eșantionul studiat prezenta un titru de anticorpi protective, după administrarea dozei booster, procentul celor care prezintă anticorpi anti-S protectivi împotriva formelor severe de boală ajunge până la 99%.

Conform datelor analizate, eficiența celei de-a treia doze se observă la toate categoriile de vârstă, fără diferențe majore între segmente. Mai mult decât atât, inclusiv procentul persoanelor din categoria 51 – 70 ani, care prezentau într-o proporție mai mică, de 71%, anticorpi cu titru protector la 6 luni de la rapel, a crescut semnificativ după administrarea boosterului, până la aproape 100%.

2 Valoarea medie a titrului de anticorpi anti-S după administrarea booster-ului este de aproape 12 ori mai mare decât valoarea medie la 6 luni post-rapel

Analizând în comparație cu etapele anterioare ale studiului, se observă o evoluție importantă a titrului de anticorpi după administrarea dozei 3 de vaccin, valoarea medie înregistrată fiind de 2767 AU/ml. Astfel, după booster, valoarea medie a titrului de anticopi este de 2,5 mai mare față de valoarea medie înregistrată la 10 zile după cea de-a doua doză (1050 AU/ml) și de peste 10 ori mai mare față de valoarea medie la 6 luni post-rapel (233 AU/ml).

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.