Publicat la: 
14/11/2014

Alimente benefice pentru sanatatea parului

Dieta si parul sanatos/ Foto: MorgueFile.com

Carnea, pestele, lintea, soia si drojdia de bere contin in cantitate mare aminoacizi sulfurati - metionina si cisteina - necesari parului. Fiindca materia prima din care se formeaza structura parului este o proteina numita keratina, trebuie consumate in cantitate suficienta alimente care ofera corpului elemente pentru producerea acesteia si astfel parul este sanatos, relateaza lalibre.be, citat de Agerpres.

Sunt necesare si oligoelemente pentru intretinerea podoabei capilare, ca fierul, zincul si magneziul. Fierul din carne si peste se absoarbe mai bine in organism decat cel din produse vegetale si lactate.

Vitamina C ajuta la absorbtia fierului, in timp ce cafeaua si ceaiul, nu. Fierul se gaseste in spirulina, scoici, galbenusurile de ou, patrunjel, cacao, cereale, linte. Zincul este un alt oligoelement indispensabil sintezei proteinelor. El se gaseste din plin in stridii, scoici, galbenusurile de ou, germenii de grau, linte, fasole verde si in mazare.

Magneziul este important, fiind un element de reglare naturala a sistemului nervos, stiindu-se ca stresul are un impact direct asupra calitatii parului. Scoicile, heringii, crevetii, cacaua, migdalele, soia, cerealele integrale, bananele si spanacul contin cantitati insemnate de magneziu.

Vitaminele B sunt vitaminele parului prin excelenta. Vitamina B3 face sa creasca circulatia la radacina parului, iar B5 mareste viteza de crestere. Vitamina B6 este indispensabila keratinizarii, care permite ingrosarea firelor de par, iar B8 controleaza secretia de sebum. Vitamina B3 se gaseste in cantitati mari in tonul si scrumbia din conserva, in pui si carnea de vitel, cereale, ciuperci, orez, migdale si soia, iar vitamina B5, in linte, carnea de curcan, ciuperci si soia.

In heringi, cereale, spanac si banane se gaseste vitamina B6, iar in conopida, linte, ciuperci, oua si pui, vitamina B8.

Calitatea parului nu depinde doar de consumul de alimente adecvate, ci si de evitarea celor care nu ii fac niciun bine. Zaharul, de exemplu, va interfera cu absorbtia anumitor proteine si vitamine, iar alcoolul reduce absorbtia de zinc si a vitaminelor B si C. In plus, alimentatia nesanatoasa produce o mare cantitate de toxine, care se concentreaza in pielea capului si altereaza calitatea parului.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Irimie Marius
Medic Primar
Medic Specialist
Nemtisor Elena,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 15

Articole similare

Utilizarea verdeturilor si a altor condimente precum patrujelul in bucatarie este o modalitate foarte buna de a oferi aroma mancarii, dar este si o modalitate excelenta de a furniza substante nutritive suplimentare, care sunt benefice pentru sanantate. Care sunt beneficiile consumului de patrunjel? Beneficiile consumului de patrunjel Miricetina...
Oamenii de stiinta de la Harvard au cercetat in ultimii ani beneficiile datorate consumului de cafea, puse in legatura cu descoperirea a 6 noi gene ale ADN-ului uman si confirmarea existentei a 2 gene descoperite anterior. Nurses Health Study este cel mai recent studiu efectuat in acest sens, a caror date arata beneficiile consumului de cafea in...
Mierea are proprietati nutritive uimitoare. Super puterile mierii au fost dovedite stiintific, iar beneficiile sale se extind la sanatatea intregului organism. Care sunt beneficiile pe care mierea le are asupra sanatatii dumneavoastra? 1. Amelioreaza alergiile Efectele antiinflamatorii ale mierii, precum si abilitatea de a calma tusea, ne arata...
Conceptii gresite despre conceptie / Foto: Photoxpress In ciuda educatiei sexuale pe scara larga, multe tinere (si chiar multe cupluri aflate la maturitate) nu realizeaza in intregime ce inseamna si ce presupune actul procreerii. Un studiu din Noua Zeelanda, de exemplu, a aratat ca 74% dintre femeile care s-au prezentat la o clinica de...
Se spune ca nicaieri nu e mai bine decat acasa, dar acesta este locul unde 65% dintre raceli si mai mult de jumatate dintre toxiinfectiile alimentare sunt contractate. Lucrurile pe care le faceti in fiecare zi in jurul casei au un impact major asupra sanatatii dumneavoastra pe termen scurt, dar si pe termen lung. Care sunt cele mai comune...