Publicat la: 
14/11/2014

Alimente benefice pentru sanatatea parului

Dieta si parul sanatos/ Foto: MorgueFile.com

Carnea, pestele, lintea, soia si drojdia de bere contin in cantitate mare aminoacizi sulfurati - metionina si cisteina - necesari parului. Fiindca materia prima din care se formeaza structura parului este o proteina numita keratina, trebuie consumate in cantitate suficienta alimente care ofera corpului elemente pentru producerea acesteia si astfel parul este sanatos, relateaza lalibre.be, citat de Agerpres.

Sunt necesare si oligoelemente pentru intretinerea podoabei capilare, ca fierul, zincul si magneziul. Fierul din carne si peste se absoarbe mai bine in organism decat cel din produse vegetale si lactate.

Vitamina C ajuta la absorbtia fierului, in timp ce cafeaua si ceaiul, nu. Fierul se gaseste in spirulina, scoici, galbenusurile de ou, patrunjel, cacao, cereale, linte. Zincul este un alt oligoelement indispensabil sintezei proteinelor. El se gaseste din plin in stridii, scoici, galbenusurile de ou, germenii de grau, linte, fasole verde si in mazare.

Magneziul este important, fiind un element de reglare naturala a sistemului nervos, stiindu-se ca stresul are un impact direct asupra calitatii parului. Scoicile, heringii, crevetii, cacaua, migdalele, soia, cerealele integrale, bananele si spanacul contin cantitati insemnate de magneziu.

Vitaminele B sunt vitaminele parului prin excelenta. Vitamina B3 face sa creasca circulatia la radacina parului, iar B5 mareste viteza de crestere. Vitamina B6 este indispensabila keratinizarii, care permite ingrosarea firelor de par, iar B8 controleaza secretia de sebum. Vitamina B3 se gaseste in cantitati mari in tonul si scrumbia din conserva, in pui si carnea de vitel, cereale, ciuperci, orez, migdale si soia, iar vitamina B5, in linte, carnea de curcan, ciuperci si soia.

In heringi, cereale, spanac si banane se gaseste vitamina B6, iar in conopida, linte, ciuperci, oua si pui, vitamina B8.

Calitatea parului nu depinde doar de consumul de alimente adecvate, ci si de evitarea celor care nu ii fac niciun bine. Zaharul, de exemplu, va interfera cu absorbtia anumitor proteine si vitamine, iar alcoolul reduce absorbtia de zinc si a vitaminelor B si C. In plus, alimentatia nesanatoasa produce o mare cantitate de toxine, care se concentreaza in pielea capului si altereaza calitatea parului.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Medic Specialist
Medic Primar,...
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 17

Articole similare

Alimentatia influenteaza sanatatea danturii / Foto: Photoxpress.com O dantura sanatoasa nu este numai rezultatul unei bune igiene orale sau a controalelor regulate la medicul stomatolog, ci si a alimentelor pe care le consumam. Mancarea interactioneaza cu microbii si bacteriile din cavitatea bucala, ceea ce conduce la formarea placii...
Ulei de masline/ Foto: MorgueFile.com Uleiul de masline este laudat pentru beneficiile sale in multe carti cu diete si in numeroase retete. Uleiul de masline, care este bogat in acizi grasi mononesaturati, este o componenta esentiala a dietelor mediteraneene. Acizii grasi mononesaturati sunt considerati grasimi alimentare sanatoase. Care sunt...
Estimarile arata ca 10% dintre barbati si 25% dintre femei sufera de migrene ocazional sau in mod regulat. Multi dintre cei suferinzi sunt convinsi ca anumite alimente pot provoca aceste crize migrenoase, scrie site-ul passionsante.be, citat de Agerpres. Ce alimente pot declansa o migrena? Migrena se caracterizeaza prin crize care dureaza de...
Un nivel ridicat de stres, dar si starea de conectare permanenta cauzata de telefonul mobil, tableta si laptopul mereu pornite duc in mod sigur la aparitia problemelor cu somnul, iar lipsa acestuia poate duce la pierderi de memorie, obezitate, hipertensiune si depresie. Pe de alta parte, beneficiile unui somn sanatos includ scaderea in...
Desi medicii recomanda exercitiile fizice zilnice pentru o viata sanatoasa, alergatul pe distante prea mari sau pentru prea mult timp ar putea avea efecte negative asupra organismului.  Cercetatorii spun ca joggingul incetineste procesul de imbatranire, imbunatateste sistemul cardiovascular, creste speranta de viata si previne unele tipuri...