Cate tipuri de depresie exista?

MindCare
17 Iulie 2017
Autor: Echipa medicală MedLife
cate tipuri de depresie exista

Tehnologia de scanare a creierului prin intermediul imagisticii prin rezonanta magnetica a ajutat in ultimii ani cercetatorii sa identifice cate tipuri de depresie exista si sa gaseasca noi metode de stabilire a diagnosticului si de tratament a acestei afectiuni. Iata cate tipuri de depresie exista, conform spring.org.uk.

"Exista patru subtipuri de depresie ce variaza la nivelul simptomelor clinice si necesita modalitati diferite de abordare a afectiunii si de tratare a acesteia. In prezent putem identifica foarte precis daca un pacient poate raspunde mai bine la terapia de stimulare magnetica transcraniana," declara Dr. Conor Liston, autorul principal al studiului.

Iata care sunt cele patru tipuri de depresie si cum difera acestea, conform raportului oamenilor de stiinta:

- depresia de biotip I, caracterizata prin anxietate, insomnie si oboseala

- depresia de biotip II, caracterizata prin epuizare fizica si un nivel redus de energie

- depresia de biotip III, caracterizata prin incapacitatea de a simti placere si scadere a capacitatilor locomotorii si verbale

- depresia de biotip IV, caracterizata prin anxietate, insomnie si incapacitatea de a simti placere

Cercetatorii au intitulat fiecare tip de depresie dupa metodele biologice de scanare a creierului prin imagistica, folosite pentru identificarea bolii. Anterior, simptomele au fost folosite pentru a identifica diferite tipuri de depresie, insa au dus la raspunsuri nesatisfacatoare.

De aceasta data, cercetatorii sunt de parere ca abordarea biologica ajuta la identificarea unor detalii suplimentare, specifice depresiei, ce ajuta la stabilirea unor metode mai precise pentru diagnosticarea si tratamentul depresiei, in functie de clasamentul propus de specialisti.

"Depresia este diagnosticata in mod obisnuit in baza detaliilor furnizate de fiecare pacient in parte, referitoare la stilul de viata si perceptia subiectiva asupra vietii, astfel ca diagnosticara a fost pana in prezent bazata pe tipul de intrebari adresate de specialisti pacientilor. In schimb, noile metode de stabilire a diagnoticului sunt obiective si ajuta la identificarea tipului de depresie si la stabilirea unor metode de tratament aplicabile fiecarui tip de depresie in parte," adauga autorul principal al studiului.

Pentru a ajuge la aceste constatari, oamenii de stiinta au analizat peste 1.100 de scanari ale creierului persoanelor ce sufera de depresie, apeland la medotele moderne de analiza imagistica prin rezonanta magnetica.

In urma analizei, cercetatorii au descoperit o serie de modele similare ce descriau simptomele fiziologice, psihologice si asocieri dintre acestea, fiecare apartinand unui tip specific de depresie.

Spre exemplu, grupul de persoane care aveau un nivel scazut de activitate cerebrala la nivelul creierului in zonele asociate manifestarii unui comportament specific prezentei fricii, iar acest model a fost cel mai intalnit in subtipurile de depresie de biotip I si biotip IV, descrise printr-un nivel ridicat de anxietate.

"Clasificarea depresiei si stabilirea subtipurilor pentru fiecare tip de depresie este important pentru stabilirea unor indicatori biologici obiectivi ce pot ajuta la diagnosticarea bolilor mintale, a tulburarilor psihotice, dar si a sindromului autistic si a bolilor declansate pe fondul abuzului de substante ilegale," conchide autorul principal al studiului, publicat in jurnalul de specialitate "Nature Medicine".

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării