Probe de sânge
Intervalele de referință pentru toate analizele de hematologie, biochimie, imunologie, examenul sumar de urină, etc. au fost stabilite în condiții bazale. De aceea este indicat ca aceste condiții bazale să fie respectate ori de câte ori se solicită efectuarea unei analize.
În cazul în care analiza solicitată de dumneavoastră prevede pregătiri speciale, acestea vă vor fi furnizate de orice recepție și Call-Center MedLife.
Se recoltează dimineața; există variații diurne importante ale multor analiți; sunt situații speciale, solicitate de medicul care va indica analiza când proba de sânge se recoltează la o anumită oră.
Se recoltează pe nemâncate (înainte de ingestia oricărui aliment solid sau lichid, altul decât apă plată sau de la robinet); o cantitate cât de mică de aliment, suc sau cafea poate duce la modificări importante pentru marea majoritate a analiților; cu o seară înainte, ultima masă nu trebuie să depășească ora 18.00 și este bine să fie cât mai frugală (nu ciorbe, mâncăruri cu sos, prăjeli, grăsimi, dulciuri concentrate, etc.).
Până la recoltare se ingeră apă plată sau de la robinet în cantitate liberă. Nerespectarea acestei condiții poate duce la modificarea “clarității” serului/plasmei sau a concentrației unor analiți, cu foarte mari erori ale rezultatelor.
Pentru recoltarea unor paneluri de analize precum TRIPLU-TEST, BI-TEST, CVADRUPLU-TEST scor FRAMINGHAM, screening pentru sindromul de hipercoagulabilitate precum și pentru analize de genetică:
Se va primi de la recepție un chestionar / formular pe care sunteți rugați să îl completați.
Acest lucru este necesar atât pentru elaborarea unor interpretări solicitate de dvs. cât și pentru o mai bună corelare a rezultatelor obținute.
Probe de urină
Examenul sumar de urină se efectuează din prima urină de dimineață recoltată într-un recipient tip “eprubetă” luat în prealabil de la laborator / punct de recoltare.
Atenție!
Nu utilizați recipiente din gospodărie; oricât de bine le-ați spăla tot există riscul să rămână urme de substanțe care să altereze rezultatul analizei.
Determinări cantitative din urină
Determinări cantitative din urină (glucoză, uree, creatinină, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, proteine, acid uric, clearence la cratinină, etc) se efectuează dintr-un eșantion din urină din 24 de ore. Pentru acest lucru se procedează în felul următor:
Microalbuminuria, amilazuria sau orice altă analiză ce se efectuează din « urina spot »: pentru această examinare se recomandă recoltarea unui eșantion de urină din a doua emisie de urină din ziua respectivă; urina se recoltează într-o eprubetă obținută de la laborator similară celei pentru sumarul de urină sau într-un recipient tip « urocultor ».
Se recomandă ca recoltarea urinii pentru urocultură să se efectueze înainte de începerea unui tratament cu antibiotic. Dacă recoltarea se realizează sub tratament antibiotic vă rugăm să precizați antibioticul utilizat. Pentru verificarea eficacității terapiei cu antibiotic, urina se va colecta după minim 5 zile de la ultima doză administrată.
După recoltare, probele se păstrează la temperatura camerei (18-25°C) şi vor fi aduse la laborator în cel mult 2 ore. În situaţia în care transportul către laborator nu se poate efectua în două ore, proba îşi menţine stabilitatea refrigerată (4°C) pentru maxim 24 ore.
Se aduce imediat la laborator evitându-se expunerea la temperaturi extreme pe parcursul transportului.
Materiale fecale
Examenul coproparazitologic
Pentru examenul coproparazitologic se recoltează fragmente de materii fecale cu aspect deosebit (cu mucozități, striuri de sânge, părți mai moi, etc.) cât se pot lua cu lingurița recoltorului (se utilizează coprorecoltoare fără mediu și cu lingurița atașată de capac, procurate de la laborator); dacă nu se poate aduce proba la laborator imediat, se păstrează bine închisă, la rece, maxim 24 ore. Deoarece unii paraziți nu elimină ouă, chisti sau larve în mod continuu, este bine ca examinarea să se repete de trei ori la interval de 4-5 zile.
Coprocultură
Pentru coprocultură se utilizează coprorecoltoare cu mediu de transport procurate de la laborator sau din comerț; în cazul recipientelor procurate din comerț (farmacii) vă rugăm să verificați termenul de valabilitate.
Recoltarea se efectuează obligatoriu înainte de începerea unui tratament antibiotic; în cazul în care cultura este pentru controlul eficienței terapiei antibiotice, se respectă un interval de 7 zile de la ultima doză de antibiotic:
Hemoragii oculte
Pentru determinarea hemoragiilor oculte se recoltează materii fecale în coprorecoltor fără mediu. Proba se pastrează maxim 24 ore la 2-8°C. Laboratorul MedLife Grivița lucrează această analiză prin metoda imunologică, ca urmare nu sunt necesare restricții alimentare sau medicamentoase pentru a evita interferențele; se recomandă oprirea cu 48 de ore înainte a ingestiei de alcool, aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene pentru a evita sângerări cauzate de consumul acestora. În cazul în care metoda utilizată nu este imunologică medicamente sau suplimenți alimentari care conțin fier sau vitamina C pot modifica rezultatele analizei; de asemenea se întrerupe cu 48 de ore ingestia de carne roșie, hrean, broccoli, conopidă, ficat, ridichi, banane.
Recoltarea Amprentei anale
Pentru recoltarea Amprentei anale în vederea evidențierii ouălor de Enterobius vermicularis (oxiuri): recoltarea se face obligatoriu dimineață, imediat la trezire, înainte de defecare sau toaleta perianală. Mod de recoltare: La capătul unei baghete de sticlă se atașează o bandă de scotch cu partea adezivă (lipicioasă) la exterior. Se introduce capătul astfel pregătit în anus, cca 2 mm și se rotește ușor. După recoltare, banda adezivă se lipește pe o lamă de microscop curată (cu partea adezivă lipită de suprafața lamei); se evită formarea de bule de aer la lipirea scotch-ului de lamă.
Scotchul cu care se recoltează amprenta anală să fie transparent. Proba se aduce în laborator în aceeași zi.
Exsudatul faringian, nazal, otic, conjunctival
Se recoltează de preferință la cabinet ORL / Oftalologie pentru ca medicul să exploreze zona și să poată recolta direct din leziune.
Exsudatul faringian
Pentru exsudatul faringian recoltarea se face dimineața înainte de ingestia oricărui aliment solid sau lichid și înainte de a se efectua igiena gurii (periajul, pasta de dinți, apa de gură pot modifica flora bacteriană de la nivelul faringelui). Dacă acest lucru nu se poate realiza, exsudatul faringian se poate recolta după minimum 2 ore de la ingestia de alimente sau efectuarea igienei bucale. Este exclus fumatul sau consumul de gumă de mestecat.