Publicat la: 
18/07/2017
Sunt piscinele tratate cu clor o amenitare pentru sanatatea noastra?
"Cum ne pot afecta substantele chimice utilizate la dezinfectarea apei din bazele de inot sanatatea pielii si a intregului organism?", intreaba cititorii New York Times. Iata ce raspund specialistii, conform nytimes.com.
Este normal sa ne ridicam probleme de expunere la agentii chimici utilizati pentru dezinfectarea piscinelor, mai ales ca acestia pot duce la uscarea pielii si parului, iar mirosul specific poate persista ore indelungate chiar daca obisnuim sa facem dus dupa vizita la piscina.
Insa in cele mai multe cazuri acesti factori nu reprezinta un pericol pentru sanatate si nu ar trebui sa ne ridice motive serioase de ingrijorare, anunta specialistii.
Substantele chimice, precum clorul si bromul, sunt adaugate in apa de piscina pentru a elimina germenii si a ne proteja sanatatea. Daca am inota intr-o piscina a carei apa nu este tratata, atunci ne-am expune unor riscuri mari sanatatea organismului.
"Este ca si cand am inota in vasul Petri," sunt de parere expertii.
"In plus, beneficiile imediate ale dezinfectarii apei de piscina depasesc cu mult potentialele riscuri ale expunerii la substantele dezinfectante," declara Lindsay Blackstock, doctoranda la Universitatea Alberta din Canada.
Insa cel mai mare pericol il reprezinta nu substantele chimice utilizate pentru curatarea apei de piscina, ci modul in care acestea se amesteca cu alte substante chimice pe care oamenii le utilizeaza, de la sampon, lotiuni de corp si balsamuri, ce pot forma compusi organici volatili nesanatosi.
"Atunci cand clorul din apa de piscina interactioneaza cu alte substante chimice continute de produsele utilizate de personalul cu acces la piscina se poate crea un spectru larg de molecule potential periculoase pentru sanatatea ochilor si a sistemului respirator," a declarat Andrew Chadeayne, doctorand in chimie.
Desi nu exista dovezi concludente ca acesti compusi ar putea duce la aparitia unor probleme grave de sanatate, astfel de studii nu au fost efectuate indeajuns pentru a concluziona ca nu avem motive de ingrijorare, mai adauga acesta.
"Cel mai important este ca piscinele inchise sa aiba un sistem de ventilatie puternic pentru a elimina mirosul de clor si alte substante utilizate la curatenie, ce intra in reactie chimica cu produsele utilizate de persoanele ce folosesc piscina. Atunci cand simtim mirosul puternic de piscina, mirosul este datorat acestor substante derivate," conchide acesta.
De aceea, pentru a ne proteja sanatatea intregului organism specialistii recomanda efectuarea unui dus atat inainte, cat si dupa utilizarea piscinei, dar si evitarea inghitirii apei de piscina si evitarea utilizarii piscinei in prezenta bolilor diareice.

Autor: G.T.