CORONAVIRUS

20 Aprilie 2021

Beneficiile efortului fizic in context pandemic Covid 19 Sportul este benefic in pandemie

scris de

Popescu Alin Nicolae, Medic primar medicina sportiva

Sportul in pandemie

Avand in vedere multitudinea de informatii in ceea ce priveste virusul SARS-CoV-2 si complicatiile provocate de acesta, propunem in acest articol o trecere in revista a prevederilor din literatura de specialitate in ceea ce priveste efortul fizic in context pandemic.

Literatura de specialitate subliniaza importanta practicarii exercitiilor fizice, sedentarismul fiind responsabil de un numar de decese de ordinul milioanelor la nivel mondial, fara a lua in discutie miliardele de dolari cheltuite pentru tratarea efectelor lui.

 

Beneficiile activitatii fizice in context pandemic Covid 19

Activitatea fizica regulata este benefica in ceea ce priveste starea de sanatate fizica si psihica si la prevenirea unor patologii cum ar fi controlul factorilor de risc cardiovasculari prin diminuarea tensiunii arteriale sistolice si diastolice, cu efecte benefice asupra sindromului metabolic si a combaterii rezistentei la insulină. Practicarea activitatii fizice contribuie la o atenuare a comorbiditatilor asociate cu gravitatea COVID 19. De asemenea reduce stresul, previne cresterea in greutate, ajuta la intarirea sistemului imunitar (efort moderat-intens practicat cu regularitate) si are beneficii importante asupra calitatii somnului.

In contextual restrictiilor impuse de pandemie, activitatile fizice se pot desfasura in siguranta in sanul familiei sau facand plimbari liber (in intervalul reglementat de autoritati) sau ajuntandu-va de resursele din mediul online, poate chiar sa va inscrieti la o clasa de fitness virtuala, stabilindu-va obiective precise pentru o satisfactie ulterioara.

Luand in considerare ca pandemia ne-a perturbat viata in toate aspectele ei – invatamant online, sali de sport inchise, distantare sociala – si am putea fi tentati, in aceste momente delicate, sa limitam practicarea exercitiilor fizice, totusi specialistii in domeniul sanatatii publice ne recomanda sa ramanem activi.

Conform recomandarilor Asociatiei Americane a Inimii, adultii ar trebui sa practice cel putin 150 de min de activitate fizica moderata saptamanal sau 75 de minute de activitate fizica intensa pe saptamana. Plimbarile in jurul casei, drumetiile, plimbarile cu bicicleta, dansul, yoga sunt modalitati de a face miscarea atat de benefica sanatatii noastre fizice si mentale. Treburile casnice cum ar fi tunderea gazonului, lucrul in gradină (bineinteles acolo unde exista posibilitatea), spalarea masinii, sunt modalitati de a arde calorii si a ne mentine in forma.

Desi este nevoie de ceva efort si imaginatie pentru a ne adapta si a crea noi rutine in ceea ce priveste efortul fizic, beneficiul adus sanatatii fizice si mentale este extrem de important.

 

Efectele  efortului fizic asupra organismului

  • Are efect antiinflamator
  • Are efect antioxidant
  • Stimuleaza memoria si procesul de invatare
  • Stimuleaza neuroprotectia prin factori neurotrofici
  • Stimuleaza secretia de endorfine
  • Este un excelent instrument de gestionare a stresului prin diminuarea simptomelor de anxietate si depresie
  • Ajuta la echilibrarea nivelurilor de cortizol

 

In concluzie, efortul fizic poate fi factorul cheie care sa ajute populatia sa tolereze mai usor perioada pandemiei si sa-si mentina la un nivel optim sanatatea fizica si psihica si de aceea ar trebui considerat o modalitate eficienta de a diminua impactul unor asemenea perioade si ar trebui inclus in strategii de sanatate publica si preventie.

MedLife a lansat programul Home Class, un program de fitness, pilates si gimnastica medicala, organizat in clase scurte ghidate de antrenori cu experienta. Afla mai multe informatii despre acest program AICI.

Dr. Alin Popescu
Sars-Cov-2
Medicina Sportiva


Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.