MEDICINA GENERALA

29 Octombrie 2013

Cum alegem perna potrivita pentru un somn mai bun

Cum alegem perna potrivita pentru un somn mai bun

Un somn bun este primul ingredient pentru o zi reusita, iar alegerea pernei poate avea un impact major. "Perna nu are efect doar asupra calitatii somnului, ci si asupra modului in care ne odihnim si ne reincarcam bateriile", potrivit psihologului Michael Breus. Perna gresita poate agrava durerile de cap, de gat si de umeri, accentuand disconfortul si respiratia suieratoare, potrivit lui Andrew Hecht, chirurg ortoped.

"O perna rea nu va fi cauza acestor dureri, dar folosind o perna gresita, contribuiti la exacerbarea multor dintre problemele care stau la baza acestor simptome", a adaugat Hecht.

In plus, daca perna pe care dormiti este veche, aceasta poate contine celulele pielii, mucegai, ciuperci si acarieni. Expertii sunt de parere ca perna ar trebui schimbata odata la 12-18 luni.

Cum ne alegem perna? Luati in considerare stilul de dormit

Inainte de a va decide la o perna, luati in considerare pozitia in care dormiti. "Scopul pernei este de a va ajuta sa va tineti capul intr-o mai mic dealiniere neutramai mare de, ceea ce inseamna ca acesta trebuie sa stea aproape drept, fara sa se indoaie prea mult intr-o parte sau alta", a explicat Kammi Bernard, terapeut fizic la Baylor Health Care System din Dallas.

  • Dormitul pe spate. "Persoanele care dorm pe spate au nevoie de perne mai subtiri, astfel incat capul sa nu fie mai mic dearuncatmai mare de in fata", spune Bernard.
  • Dormitul pe o parte. Persoanele care dorm pe o parte au nevoie de o perna mai ferma, care sa umple distanta dintre ureche si partea exterioara a umarului.
  • Dormitul pe burta. Persoanele care dorm pe burta au nevoie de o perna foarte subtire, aproape plata. Daca dormiti frecvent in aceasta pozitie nu aveti neaparat nevoie de o perna pentru cap, ci una pe care sa o puneti sub stomac pentru a evita durerea din partea inferioara a spatelui.

Atunci cand vreti sa va cumparati o perna noua, retineti ca:

Nu trebuie sa va orientati doar in functie de pret. "Doar pentru ca o perna costa mai mult nu inseamna ca este o perna mai buna pentru dumneavoastra[...] Ceea ce conteaza este cum vi se pare perna, tinand cont de pozitia dumneavoastra. De cele mai multe ori, puteti gasi perna potrivita fara a cheltui foarte multi bani", a explicat Bernard.

Este de preferat sa incercati perna in magazin. "Daca sunteti intr-un magazin unde aveti posibilitatea de a va intinde, nu exitati sa faceti asta", a explicat Breus. In cazul in care nu aveti aceasta optiune, Breus sugereaza sa stati in fata unui perete in pozitia in care va place sa dormiti, sa aranjati perna si sa observati daca gatul dumneavoastra este aliniat cu coloana vertebrala.

Multe perne sunt concepute pentru a raspunde nevoilor specifice ale fiecarei persoane, incluzand bufeurile, durerile de cap si durerile de gat.

  • Perne cervicale. Sunt disponibile in diverse materiale si forme si adauga amortizare suplimentara in partea de jos a pernei pentru sprijinirea gatului. Medicii spun ca, ocazional, ele pot fi de ajutor, dar o cercetare condusa de Canadian Institute for the Relief of Pain and Disability a aratat ca nu exista suficiente dovezi pentru a recomanda fie utilizarea, fie evitarea acestui tip de perna.
  • Perne cu apa. Pernele cu apa sunt favorizate de multi terapeuti fizici si chiropracticieni. Acestea folosesc apa pentru a va crea propriul nivel de densitate si sprijin.
  • Perne reci. Acestea sunt utilizate ca un remediu pentru bufeurile nocturne si contin mici "margele" care absorb caldura din zona capului, lasand rece partea din perna care va atinge fata.
  • Perne anti-sforait. Exista un numar limitat de cercetari care arata ca designul pernei afecteaza sforaitul. Cu toate acestea, rapoartele individuale ale unor pacienti arata ca unii dintre acestia au reusit sa scape de sforait cu ajutorul acestor perne.
  • Perne pozitionale: Aceste perne sunt proiectate pentru cei care dorm pe spate, stomac sau pe lateral. Expertii spun ca unele pot fi de foarte mare ajutor. Daca optati pentru acest tip de perna, puneti accentul pe sprijin, confort, dar si pe marimea potrivita pentru corpul dumneavoastra.
Sursa: WebMd



    Medici NEUROLOGIE

    MM
    Marceanu Manuela-Rodica
    Medic Primar
    Marceanu Manuela-Rodica
    Medic Primar

    Doctor Centea Alexandru Octavian
    Centea Alexandru Octavian
    Medic Primar
    Centea Alexandru Octavian
    Medic Primar

    Doctor Plesa Florentina-Cristina
    Plesa Florentina-Cristina
    Doctor
    Plesa Florentina-Cristina
    Doctor

    Doctor Nicolae Horia
    Nicolae Horia
    Medic Primar
    Nicolae Horia
    Medic Primar

    Doctor Mardirosevici Maria Luciana
    Mardirosevici Maria Luciana
    Medic Primar
    Mardirosevici Maria Luciana
    Medic Primar

    Doctor Neagu Oana-Camelia
    Neagu Oana-Camelia
    Medic Primar Neurologie/EMG/EEG, Medic de Excelenta
    Neagu Oana-Camelia
    Medic Primar Neurologie/EMG/EEG, Medic de Excelenta

    Doctor Petrea Adina Ioana
    Petrea Adina Ioana
    Medic Primar
    Petrea Adina Ioana
    Medic Primar

    Doctor Gabor Gabriela Agneta
    Gabor Gabriela Agneta
    Doctor primar
    Gabor Gabriela Agneta
    Doctor primar

    Vezi toți medicii

    ©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.