Care sunt opțiunile de tratament
Tratamentul pentru acneea scalpului variază în funcție de motivul care cauzează înfundarea foliculilor de păr.
Dacă simptomele sunt ușoare, coșurile de pe scalp pot fi tratate și acasă prin:
- eliminarea produselor de îngrijire a părului care conțin ulei și care lasă reziduuri în păr sau sunt grase;
- spălarea părului mai des, mai ales după transpirația abundentă;
- renunțarea la purtarea bentițelor sau a pălăriilor strânse.
Dacă suferiți de acnee persistentă, moderată sau severă a scalpului, tratamentul ar putea include și administrarea de medicamente:
- antibiotice topice sau orale, pentru a curăța bacteriile din foliculii de păr;
- steroizi topici, pentru tratarea foliculitei;
- izotretinoină orală, pentru tratarea acneei pe termen lung a scalpului;
- antihistaminice orale, pentru a reduce simptomele de mâncărime.
Orice medicație prescrisă trebuie discutată cu medicul pentru a afla efectele secundare ale fiecărui medicament. Medicul trebuie informat și despre suplimentele și/sau medicamentele pe care le folosiți, pentru a evita interacțiunile medicamentoase.
Există și numeroase tipuri de produse de îngrijire a părului, săpunuri sau șampoane care ajută la eliminarea coșurilor de pe scalp:
- săpunuri antibacteriene;
- şampoane anti-mătreață;
- antifungice, precum ketoconazol sau ciclopirox;
- peroxid de benzoil;
- produse fără ulei;
- acid salicilic.
Soluțiile frecvente recomandate pentru tratarea coșurilor de pe scalp sunt:
- Clătirea frecventă a părului cu apă
La persoanele predispuse la îngrășarea părului, acneea scalpului ar putea fi cauzată de un exces de ulei. O soluție pentru părul gras, mai ales după practicarea de antrenamente, ar putea fi clătirea cu apă, o dată la două zile, chiar fără a folosi șampon. Această metodă poate fi luată în considerare față de folosirea unui șampon uscat care, oricum, cauzează acumularea suplimentară a scuamelor și congestia scalpului.
Un scalp afectat de acnee, este recomandat să fie spălat cu șampoane care conțin ingrediente precum acid salicilic, gudron de cărbune sau cortizon. Acidul salicilic și gudronul de cărbune ajută la reducerea mătreții și a producției de ulei pe scalp, în timp ce cortizonul ajută la tratarea inflamației și uscăciunii. Un șampon cu cortizon poate fi disponibil doar prin recomandare, așa că trebuie să consultați medicul dermatolog.
Se recomandă ca prima spălare pe cap să se facă cu un șampon pentru tratarea coșurilor de pe scalp, iar a doua spălare să se realizeze cu un șampon preferat, precum cel pentru volum sau pentru obținerea unui păr moale.
- Evitați atingerea și spargerea coșurilor
Evitați spargerea sau traumatizarea coșurilor de pe scalp pentru că există riscul infectării cu bacterii, ceea ce va prelungi iritarea scalpului și va întârzia timpul de vindecare.
Un scalp acoperit de mătreață poate determina sau întreține o erupție cutanată, care arată ca niște coșuri. Aceasta nu poate fi numită acnee și se manifestă printr-o reacție de iritație și mâncărime accentuată. Recomandarea medicilor este să evitați scărpinatul și traumatizarea scalpului.
Utilizarea unui tratament exfoliant pentru scalp, o dată pe săptămână, ar putea ajuta la curățarea scalpul de orice exces de piele uscată. Uleiul de arbore de ceai, ca ingredient antibacterian, este considerat o excepție față de folosirea altor uleiuri și poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata acneea, prin adăugarea unei picături în șampon. Acest tratament trebuie aplicat, însă, timp îndelungat pentru a da roade. Folosirea unei cantități prea mari de ulei, poate înrăutăți acneea.
Deși exfolierea ajută la îndepărtarea excesului de ulei și a pielii uscate, sunt de preferat exfolianții chimici, cum ar fi acidul salicilic sau glicolic, față de exfolianții fizici, care ar putea provoca și mai multă iritare a scalpului.
Multe persoane cu acnee sau mătreață severă au un exces de ulei pe scalp. Chiar dacă uleiurile sunt, de regulă, bune pentru hidratarea părului, ele pot cauza acumulare pe scalp.
Evitați să folosiți produse de păr grase, care lasă o peliculă pe scalp. Tratamentele de reparare a părului și măștile de hidratare profundă trebuie, de asemenea, evitate, dar pot fi folosite pentru a trata vârfurile deteriorate ale părului.
- Utilizați produse pentru acnee
Acneea ușoară a scalpului poată fi tratată cu majoritatea produselor pentru acnee de pe piață, fără prescripție medicală, deși ar trebui evitate formulele care conțin peroxid de benzoil, deoarece pot duce la albirea sau decolorarea părului. O cremă hidratantă ușoară, care conține acid salicilic, este o soluție mai bună și nu va decolora părul. Dacă acneea persistă sau se agravează, luați legătura cu un dermatolog, care vă va prescrie un medicament oral sau local.
Erupțiile frecvente pe scalp trebuie diagnosticate de un dermatolog care vă poate oferi cel mai bun tratament. Apariția unor pete pe scalp trebuie investigate, deoarece pot fi semnul altor probleme mai grave, precum lupus cutanat și lichenul planopilar.
După începerea tratamentului, ar putea dura până la șase săptămâni până când scalpul revine la normal. O îmbunătățire a aspectului scalpului se poate observa la câteva zile după începerea tratamentului sau din momentul în care încetați să utilizați produse de îngrijire a părului care provoacă acnee.