Dermatita seboreica

Alte denumiri ale afectiunii:

Matreata, Eczema seboreica, Psoriazisul seboreic

Dermatita seboreica este o afectiune cutanata comuna care afecteaza in principal scalpul, numita si matreata, eczema seboreica si psoriazisul seboreic.

Dermatita seboreica poate afecta, de asemenea, zonele uleioase ale corpului, cum ar fi fata, partile laterale ale nasului, sprancenele, urechile, pleoapele si pieptul. Afectiunea se caracterizeaza prin cruste albicioase, unsuroase sau uscate, si zone cutanate iritate si rosii. Boala poate sa dispara fara tratament insa puteti avea nevoie de mai multe tratamente repetate inainte ca simptomele sa dispara. Insa simptomele pot reveni mai tarziu. Curatarea zilnica cu un sapun si sampon special poate ajuta la reducerea crustelor albicioase si a acumularii de piele moarta.

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Medic Specialist
Neagu Rodica,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 21

Dermatita seboreica - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele dermatitei seboreice

Cauza este necunoscuta, dar se pare ca Pityrosporum ovale, intalnit in flora saprofita tegumentara, are un anumit rol. DS survine cu frecventa crescuta la pacientii cu HIV si la cei cu anumite afectiuni neurologice.

In ciuda numelui, compozitia si secretia de sebum sunt de obicei normale. Incidenta si severitatea bolii par sa fie influentate de factori genetici, stresul fizic sau emotional si de clima (de obicei se agraveaza pe vreme rece). DS poate precede sau se poate asocia cu psoriazisul.

Factori de risc pentru dermatita seboreica

Un numar de factori va cresc riscul de a dezvolta dermatita seboreica, inclusiv:

 • Conditii neurologice si psihice, cum ar fi boala Parkinson si depresia;
 • Un sistem imunitar slabit;
 • Stresul;
 • Anumite medicamente.

Dermatita seboreica - Simptome

Dermatita seboreica produce ocazional prurit, matreata si o descuamare galbena, unsuroasa de-a lungul liniei de implantare a parului si la nivelul fetei.

In formele severe de boala, papule descuamative galben-rosiatice apar de-a lungul liniei de implantare a parului, in spatele urechilor, la nivelul conductelor auditive externe, in sprancene, axile, in santurile nazolabiale si la nivelul sternului. Poate aparea si o blefarita marginala cu cruste glbene uscate si cu iritatie conjunctivala. DS nu determina alopecie (caderea parului, chelia sau calvitia).

Nou-nascutii pot dezvolta dermatita seboreica, cu leziuni crustoase groase, galbene, la nivelul scalpului; leziuni fisurate si descuamative galbui retroauriculare; papule rosii si dermatita a “scutecului”refractara. Copii mari pot dezvolta, la nivelul scalpului, placi descuamative groase, persistente, cu diametru de 1-2 cm.

Semnele si simptomele dermatitei seboreice pot include:

 • Scuame (matreata) pe scalp, par, sprancene, barba sau mustat;
 • Fulgi (cojite) de piele grasa, cruste albe sau galbene pe scalp, pe fata, pe laturile nasului, sprancenelor, urechilor sau pleoapelor;
 • Piele rosie;
 • Prurit (mancarime).

Semnele si simptomele pot fi mai severe daca sunteti stresat si tind sa se agraveze in toamna si iarna.

Dermatita seboreica - Tratament

Tratamentul se face cu gudron sau alte sampoane medicinale corticoizi si antifungice topice.

In cazul adultilor sampoanele cu zinc pirition, sulfura de seleniu, cu sulf si acid salicilic, sau cele cu gudron, trebuie folosite zilnic sau o data la doua zile, pana cand matreata este controlata, iar apoi o data sau de doua ori pe saptamana. O lotiune cu corticosteroid se poate aplica, prin frecare, de doua ori pe zi, la nivelul scalpului sau al altor zone paroase, pana cand eritemul si descuamarea sunt controlate. Pentru DS localizata postauricular, la nivelul santurilor nazolabiale, marginilor pleoapelor o crema cu hidrocortizon se poate aplica de 2-3 ori pe zi, scazand la o data pe zi cand boala este controlata. La unii pacienti, crema cu 

Dermatita seboreica - Preventie

Este posibil sa puteti controla dermatita seboreica daca urmati tratamentul urmat de medic si mergeti periodic la controale pentru ca afectiunea poate reveni la un moment dat. Urmariti-va simptomele si reluati tratarea afectiunii atunci cand reapare. De asemenea, luati in considerare si urmatoarele sfaturi:

 • Spalati pielea in mod regulat. Clatiti sapunul complet de pe corp si scalp. Evitati sapunurile dure si folositi unul hidratant;
 • Evitati produsele de styling. Nu mai utilizati fixativ, gel de par si alte produse de styling in timp ce tratati aceasta afectiune;
 • Evitati produsele de par care contin alcool.

Dermatoestetica, Dermatovenerologie - alte afectiuni

 •  
 • 1 of 10
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical