Publicat la: 
13/05/2011
Cum ne pregatim pentru o interventie chirurgicala?

Pregatirea pentru operatie / Foto: Photoxpress.com

Gandul ca trebuie sa ne supunem unei interventii chirurgicale poate fi, de multe ori, infricosator. Inaintea unui asemenea eveniment vizualizam, parca, consecintele dezastruoase. Aceasta stare poarta numele de angoasa preoperatorie, reactia fiind una fireasca. Cu toate acestea exista o serie de pasi care trebuie indepliniti inaintea supunerii unei interventii chirurgicale. Odata parcurse, aceste etape pot diminua considerabil starea de anxietate premergatoare operatiei.

Dr.Victor Radu, medic primar chirurgie generala si laparoscopica in cadrul Life Memorial Hospital, sfatuieste pacientii sa tina cont de cateva etape premergatoare deciziei de a urma o interventie chirurgicala.

Informarea

Inainte de luarea unei decizii privitoare la programarea unei interventii chirurgicale, pacientul trebuie sa fie cat mai bine informat asupra afectiunii de care sufera (cauzele si mecanismul de aparitie a bolii, posibilitatile terapeutice existente, avantajele si dezavantajele acestora, etc).

Internetul este un bun punct de plecare, mai ales daca se acceseaza site-uri medicale cuprinzand informatii pertinente, specializate, dar formulate pe intelesul publicului larg. Totusi informatia electronica nu poate sa o inlocuiasca pe aceea oferita de medicul curant pe parcursul consultatiei.

Consultatia

Problema medicala actuala va fi examinata si evaluata. Va fi deasemenea investigat istoricul medical, afectiunile asociate, medicatia curenta, pentru a se stabili daca pacientul este un bun candidat pentru un anumit tip de interventie chirurgicala. Pacientul va fi informat asupra procedeului operator, asupra beneficiilor si riscurilor interventiei chirurgicale, precum si asupra metodelor alternative de tratament si va avea posibilitatea sa puna intrebari, astfel incat in urma consultatiei sa-si stabileasca asteptari realiste referitoare la tratamentul pe care urmeaza sa-l efectueze.

Planul terapeutic

Tot in decursul primei consultatii se va stabili un plan terapeutic, care va include investigatiile preoperatorii, tratamentul chirurgical propriu-zis, precum si ingrijirile postoperatorii.

  • Investigatii inainte de operatie. Preoperator se recomanda efectuarea unor analize uzuale de sange (hemoleucograma, grup sangvin si Rh, VSH, uree si creatinina serica, transaminaze serice, coagulograma), utile pentru a evalua statusul biologic al pacientului. De rutina va fi investigata si functia inimii, cu ajutorul unei electrocardiograme. In functie de tipul afectiunii si al interventiei chirurgicale programate, vor fi recomandate investigatii specifice: ecografie, radiografie, CT sau RMN, etc. Uneori sunt necesare consulturi interdisciplinare, care au rolul de a intregi planul terapeutic (de ex. consultul unui nutritionist pentru pacientii diabetici. Toti pacientii care necesita anestezie generala vor fi examinati preoperator de medicul anestezist;
  • Spitalizarea. In functie de complexitatea interventiei chirurgicale se poate opta pentru o spitalizare de zi (situatie in care pacientul va fi supus interventiei chirurgicale, fiind ingrijit cateva ore postoperator, pana cand starea generala permite externarea in aceeasi zi) sau pentru o spitalizare de una sau mai multe zile (situatie in care, dupa interventia chirurgicala pacientul va fi monitorizat initial in sectia de terapie intensiva, fiind ulterior transferat in rezerva de pe sectia de chirurgie);
  • Operatia. In ziua operatiei pacientul va fi internat. Pregatirea preoperatorie include manevre specifice (abordul unei linii venoase, monitorizarea TA si a pulsului, eventual administarea unei medicatii anxiolitice, de linistire, care sa inlature stress-ul perioperator);
  • Ingrijiri postoperatorii. Pe toata durata spitalizarii pacientii beneficiaza de ingrijire medicala 24 ore din 24, asigurata de liniile de garda. Supravegherea postoperatorie continua si specializata, ca si posibilitatea efectuarii unei game foarte largi de investigatii paraclinice permite interventia prompta si rezolvarea rapida a eventualelor complicatii postoperatorii.

La finalul operatiei inciziile vor fi pansate. Pansamentul va fi schimbat periodic pe o perioada de 7-14 zile, in general pana la suprimarea firelor de sutura. Postoperator pacientul poate simti un anumit grad de disconfort local, care insa este controlat de medicatia antiinflamatorie si antialgica administrata.

Recuperarea postoperatorie difera in functie de tipul interventiei chirurgicale si de particularitatile fiecarui organism, reintegrarea in activitatile socio-profesionale fiind posibila dupa cateva zile. Se recomanda evitarea efortului fizic intens pe perioade variabile in functie de afectiunea tratata.

Autor: Redactia MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

///.. operatia in aceeasi zi. Vorbiti probabil de scos polipi sau amigdale.
Exista operatii unde pregatirea pre operatorie se face in nu stiu cate zile.

"De rutina va fi investigata si functia inimii" - asta chiar m-a enervat. Daca omul are probleme cu inima , POATE MURI in operatie din cauza anesteziei !!!
Nu este de rutina, este absolut obligatoriu !!!

Daca asa se fac operatiile in Medlife, atunci mai bine la stat.
[Comentariu editat de Redactia MedLive.ro]

Pai nene, intai invata ce inseamna o investigatie de rutina si apoi vino sa-ti dai cu parerea. O investigatie de rutina inseamna una care se face INTOTDEAUNA. Dar, de ce sa vedem ca articolul spune acelasi lucru pe care il consideram si noi cand putem sa urlam ca zice altceva si sa ne dam mari ca stim noi mai bine. Bravo, tine-o tot asa!

Si cu mult bani de dat in stanga si dreapta

Daca te operezi in Romania neaparat sa-ti faci inainte testamentul.
Nu de alta dar sa nu se incaiere urmasii pe bruma de bunuri ramase.

- In urma unei operatii(cezariana), m-am ales cu hepatita B..”este imposibil sa-l fi luat de la noi” a fost raspunsul cu tot felul de insinuari... E foarte important sa se faca reforma in sanatate, sa se puna la punct asigurarile si dupa mai vorbim.
P.S. Precizez ca nu este vb despre medlife.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala

Medic Primar,...
Misarca Catalin,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 23

Articole similare

Dr. Adriana Radu, medic specialist chirurgie plastica / Foto: MedLive.ro Alunitele, sau nevii pigmentari, asa cum se numesc in literatura de specialitate, reprezinta proliferari, inmultiri ale melanocitelor, care sunt celule din structura pielii responsabile de producerea pigmentului. Practic sunt formatiuni tumorale formate dintr-o acumulare de...
Bebelus salvat prin inghetare / Foto: Captura YouTube Un bebelus care a suferit complicatii dupa o operatie pe cord a fost "inghetat" de medici pentru a fi salvat de la moarte. Baietelul, in varsta de patru luni, suferea de defect septal si a fost supus unei interventii chirurgicale. In urma operatiei, inima a inceput sa bata cu o frecventa care...
Dr. Oana Andrei, medic specialist oftalmolog / Foto: MedLive.ro Nistagmusul este un fenomen spontan sau provocat, caracterizat printr-o miscare involuntara pendulara si sacadata a ochilor, de mica amplitudine. Pacientii cu nistagmus congenital au o pozitie anormala a capului: intors sau inclinat, pozitie compensatoare in care miscarile pendulare...
Scolioza deformeaza coloana vertebrala / Foto: Captura YouTube Medicii de la Spitalul Clinic de Pediatrie "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti au tratat chirurgical cel mai grav caz de scolioza semnalat vreodata in lume. Pacienta este o adolescenta de 16 ani, care sufera de scolioza evolutiva, arata Agerpres. Inclinatia coloanei era, inaintea...
In sala de operatii / Foto: Agerpres Pentru a lua decizia cea mai potrivita cu privire la o interventie chirurgicala, un pacient trebuie sa fie cat mai temeinic informat asupra bolii de care sufera, a cauzelor aparitiei ei, asupra posibilitatilor terapeutice de care poate beneficia, ca si de avantajele si dezavantajele acestora. Internetul este...