Publicat la: 
13/05/2011
Cum ne pregatim pentru o interventie chirurgicala?

Pregatirea pentru operatie / Foto: Photoxpress.com

Gandul ca trebuie sa ne supunem unei interventii chirurgicale poate fi, de multe ori, infricosator. Inaintea unui asemenea eveniment vizualizam, parca, consecintele dezastruoase. Aceasta stare poarta numele de angoasa preoperatorie, reactia fiind una fireasca. Cu toate acestea exista o serie de pasi care trebuie indepliniti inaintea supunerii unei interventii chirurgicale. Odata parcurse, aceste etape pot diminua considerabil starea de anxietate premergatoare operatiei.

Dr.Victor Radu, medic primar chirurgie generala si laparoscopica in cadrul Life Memorial Hospital, sfatuieste pacientii sa tina cont de cateva etape premergatoare deciziei de a urma o interventie chirurgicala.

Informarea

Inainte de luarea unei decizii privitoare la programarea unei interventii chirurgicale, pacientul trebuie sa fie cat mai bine informat asupra afectiunii de care sufera (cauzele si mecanismul de aparitie a bolii, posibilitatile terapeutice existente, avantajele si dezavantajele acestora, etc).

Internetul este un bun punct de plecare, mai ales daca se acceseaza site-uri medicale cuprinzand informatii pertinente, specializate, dar formulate pe intelesul publicului larg. Totusi informatia electronica nu poate sa o inlocuiasca pe aceea oferita de medicul curant pe parcursul consultatiei.

Consultatia

Problema medicala actuala va fi examinata si evaluata. Va fi deasemenea investigat istoricul medical, afectiunile asociate, medicatia curenta, pentru a se stabili daca pacientul este un bun candidat pentru un anumit tip de interventie chirurgicala. Pacientul va fi informat asupra procedeului operator, asupra beneficiilor si riscurilor interventiei chirurgicale, precum si asupra metodelor alternative de tratament si va avea posibilitatea sa puna intrebari, astfel incat in urma consultatiei sa-si stabileasca asteptari realiste referitoare la tratamentul pe care urmeaza sa-l efectueze.

Planul terapeutic

Tot in decursul primei consultatii se va stabili un plan terapeutic, care va include investigatiile preoperatorii, tratamentul chirurgical propriu-zis, precum si ingrijirile postoperatorii.

  • Investigatii inainte de operatie. Preoperator se recomanda efectuarea unor analize uzuale de sange (hemoleucograma, grup sangvin si Rh, VSH, uree si creatinina serica, transaminaze serice, coagulograma), utile pentru a evalua statusul biologic al pacientului. De rutina va fi investigata si functia inimii, cu ajutorul unei electrocardiograme. In functie de tipul afectiunii si al interventiei chirurgicale programate, vor fi recomandate investigatii specifice: ecografie, radiografie, CT sau RMN, etc. Uneori sunt necesare consulturi interdisciplinare, care au rolul de a intregi planul terapeutic (de ex. consultul unui nutritionist pentru pacientii diabetici. Toti pacientii care necesita anestezie generala vor fi examinati preoperator de medicul anestezist;
  • Spitalizarea. In functie de complexitatea interventiei chirurgicale se poate opta pentru o spitalizare de zi (situatie in care pacientul va fi supus interventiei chirurgicale, fiind ingrijit cateva ore postoperator, pana cand starea generala permite externarea in aceeasi zi) sau pentru o spitalizare de una sau mai multe zile (situatie in care, dupa interventia chirurgicala pacientul va fi monitorizat initial in sectia de terapie intensiva, fiind ulterior transferat in rezerva de pe sectia de chirurgie);
  • Operatia. In ziua operatiei pacientul va fi internat. Pregatirea preoperatorie include manevre specifice (abordul unei linii venoase, monitorizarea TA si a pulsului, eventual administarea unei medicatii anxiolitice, de linistire, care sa inlature stress-ul perioperator);
  • Ingrijiri postoperatorii. Pe toata durata spitalizarii pacientii beneficiaza de ingrijire medicala 24 ore din 24, asigurata de liniile de garda. Supravegherea postoperatorie continua si specializata, ca si posibilitatea efectuarii unei game foarte largi de investigatii paraclinice permite interventia prompta si rezolvarea rapida a eventualelor complicatii postoperatorii.

La finalul operatiei inciziile vor fi pansate. Pansamentul va fi schimbat periodic pe o perioada de 7-14 zile, in general pana la suprimarea firelor de sutura. Postoperator pacientul poate simti un anumit grad de disconfort local, care insa este controlat de medicatia antiinflamatorie si antialgica administrata.

Recuperarea postoperatorie difera in functie de tipul interventiei chirurgicale si de particularitatile fiecarui organism, reintegrarea in activitatile socio-profesionale fiind posibila dupa cateva zile. Se recomanda evitarea efortului fizic intens pe perioade variabile in functie de afectiunea tratata.

Autor: Redactia MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

///.. operatia in aceeasi zi. Vorbiti probabil de scos polipi sau amigdale.
Exista operatii unde pregatirea pre operatorie se face in nu stiu cate zile.

"De rutina va fi investigata si functia inimii" - asta chiar m-a enervat. Daca omul are probleme cu inima , POATE MURI in operatie din cauza anesteziei !!!
Nu este de rutina, este absolut obligatoriu !!!

Daca asa se fac operatiile in Medlife, atunci mai bine la stat.
[Comentariu editat de Redactia MedLive.ro]

Pai nene, intai invata ce inseamna o investigatie de rutina si apoi vino sa-ti dai cu parerea. O investigatie de rutina inseamna una care se face INTOTDEAUNA. Dar, de ce sa vedem ca articolul spune acelasi lucru pe care il consideram si noi cand putem sa urlam ca zice altceva si sa ne dam mari ca stim noi mai bine. Bravo, tine-o tot asa!

Si cu mult bani de dat in stanga si dreapta

Daca te operezi in Romania neaparat sa-ti faci inainte testamentul.
Nu de alta dar sa nu se incaiere urmasii pe bruma de bunuri ramase.

- In urma unei operatii(cezariana), m-am ales cu hepatita B..”este imposibil sa-l fi luat de la noi” a fost raspunsul cu tot felul de insinuari... E foarte important sa se faca reforma in sanatate, sa se puna la punct asigurarile si dupa mai vorbim.
P.S. Precizez ca nu este vb despre medlife.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala

Medic Specialist
Medic Primar,...
Medic Specialist
Golia Ciprian,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 24

Articole similare

Dr. Victor Radu / Foto: Medlife.ro Specialitatea: Chirurgie generala Grad profesional: Medic primar Competente: Chirurgie laparoscopica. Studii: 2010 Medic primar chirurgie generala, cea mai mare medie (9,11 din maxim 10), Ministerul Sanatatii; 2004 2010 Doctorand, Aspecte local agresive ale cancerului colorectal, Universitatea de Medicina si...
Urgenta medicala / Foto: Agerpres "E intotdeuna greu sa accepti moartea cuiva drag. Dar cu atat mai greu cand ea vine ca un traznet in conditiile unei varste frumoase dar purtata intr-un mod atat de vioi, sportiv chiar. Peste cateva zile trebuia sa implineasca 71 de ani. In dimineata aceea, vesel si plin de viata, tatal meu a plecat de acasa...
Pregatirea pentru operatie / Foto: Photoxpress.com Gandul ca trebuie sa ne supunem unei interventii chirurgicale poate fi, de multe ori, infricosator. Inaintea unui asemenea eveniment vizualizam, parca, consecintele dezastruoase. Aceasta stare poarta numele de angoasa preoperatorie, reactia fiind una fireasca. Cu toate acestea exista o serie de...
Cavitatea toracica este separata de cavitatea abdominala de catre muschiul diafragma. Acesta prezinta orificii (hiatusuri) prin care trec dinspre torace spre abdomen aorta si respectiv esofagul. Orificiul prin care esofagul traverseaza diafragma se numeste hiatus esofagian. Uneori acest hiatus este largit permitand hernierea stomacului din...
Dr. Oana Andrei, medic specialist oftalmolog / Foto: MedLive.ro Nistagmusul este un fenomen spontan sau provocat, caracterizat printr-o miscare involuntara pendulara si sacadata a ochilor, de mica amplitudine. Pacientii cu nistagmus congenital au o pozitie anormala a capului: intors sau inclinat, pozitie compensatoare in care miscarile pendulare...