MEDICINA GENERALA

28 Noiembrie 2018

De ce nu trebuie sa fortam copilul sa isi ceara scuze?

cerut scuze copii

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca parintii care isi forteaza copiii sa isi ceara scuze, inainte ca acestia sa simta regrete din propria initiativa, pot face mai mult rau decat bine, potrivit eurekalert.org.

Scopul unei scuze este de a-ti exprima remuscarile si de a incerca sa repari relatia cu o anumita persoana. Cand copiii sunt obligati, acestia pot dezvolta o antipatie si mai mare fata de persoana respectiva. In plus, daca au gresit fata de un alt copil, si acesta se poate simti ofensat deoarece este dovedit faptul ca, la o varsta atat de frageda, copiii reusesc sa isi dea seama daca unui om chiar ii pare rau, sau daca o face din obligatie.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Michigan si-au propus sa descopere daca copiii pot face distinctia intre remuscarea sincera si remuscarea constransa. Astfel, au ajuns la concluzia ca ei pot face diferenta. Cercetatorii sustin ca ar fi mai benefic ca parintii sa gaseasca metode prin care sa il determine pe copil sa simta empatie pentru victima, scuzele fiind sincere in acest caz. De asemenea, este un lucru mult mai constructiv, comparativ cu constrangerea de a spune ”imi pare rau”.

”Trebuie sa va asigurati ca copilul intelege de ce persoana cealalta se simte rau si sa fiti siguri ca este pregatit sa isi ceara scuze. Tocmai atunci il puteti impulsiona sa o faca. Daca este constrans, lucrurile se pot agrava. In plus, daca este constrans, celalalt copil va simti si se va simti ofensat. Scopul nu consta in rostirea expresiei ”imi pare rau”, ci in a-l ajuta pe copil sa-si exprime remuscarea pentru ca a ranit sentimentele cuiva”, explica Craig Smith, autorul studiului.

Cum a decurs studiul?

Echipa de specialisti a urmarit activitatea unor copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 9 ani, in cadrul colectivului de la gradinita sau de la scoala. Au sesizat trei tipuri de scenarii de scuze:

  • Scuze care nu au fost impuse
  • Scuze impuse, dar spuse cu bunavointa
  • Scuze impuse prin constrangere

Copiii care chiar au simtit remuscari au privit scuzele in acelasi fel, indiferent ca au fost impuse de parinti sau nu. Totusi, scuzele oferite prin constrangere nu au fost eficiente, mai ales in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 7 si 9 ani.

In cazul tuturor copiilor care au fost constransi sa isi ceara scuze, sentimentele negative au devenit mai intense. Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 9 ani si-au cerut scuze fiindca si-au urmarit interesul propriu, cum ar fi sa scape de pedeaspsa.

Toti copiii s-au asteptat ca victima sa se simta mai bine dupa ce i-au cerut scuze, dar au observat singuri ca efectul a fost opus.

Cum pot parintii sa ii ajute pe copii sa reactioneze cu empatie dupa ce au suparat o alta persoana?

”Cand copilul este calm, parintii trebuie sa il ajute sa constientizeze cum se simte cealalta persoana si de ce. Remuscarea poate fi exteriorizata si prin actiuni, acestea fiind, de multe ori, mai eficiente decat cuvintele”, concluzioneaza Smith.

Sursa: www.eurekalert.org



Medici PSIHOLOGIE

CC
Condrat Claudia
Psiholog clinician principal
Condrat Claudia
Psiholog clinician principal

NL
Negut Laura
Doctor
Doctor Sahlean Mihaela
Sahlean Mihaela
Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie
Sahlean Mihaela
Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie

Doctor Stan Cristina Maria
Stan Cristina Maria
Psiholog specialist, psihoterapeut specialist
Stan Cristina Maria
Psiholog specialist, psihoterapeut specialist

DS
Domnulete Sanda-Maria
Doctor Chitescu Adriana
Chitescu Adriana
Psiholog
Chitescu Adriana
Psiholog

Doctor Gradinaru George Daniel
Gradinaru George Daniel
Psiholog
Gradinaru George Daniel
Psiholog

Doctor Amazilitei Oana Eugenia
Amazilitei Oana Eugenia
Psiholog
Amazilitei Oana Eugenia
Psiholog

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.