Publicat la: 
19/04/2019

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care sar peste micul dejun si care mananca cina chiar inainte de culcare au rezultate mult mai grave dupa un atac de cord.

Specialistii au constatat ca persoanele care au aceste obiceiuri alimentare au un risc de patru-cinci ori mai mare de deces in urma unui atac de cord sau in urma anginei (dureri toracice), in decurs de 30 de zile de la externarea din spital.

Acesta a fost primul studiu care a evaluat obiceiurile alimentare la pacientii diagnosticati cu sindroame coronariene acute. Din numarul total al participantilor, 58% au sarit peste micul dejun, 51% au luat cina tarziu, iar 41% le-au facut pe ambele.

Studiul a includ pacienti cu o forma deosebit de grava de infarct miocardic, numit infarct miocardic al ST-segmentului. Unul din zece pacienti cu aceasta afectiune moare in decurs de un an, iar nutritia este o modalitate usoara de imbunatatire a prognosticului.

Marcos Minicucci, de la Universitatea Sao Paolo, din Brazilia, recomanda un interval de minim doua ore intre cina si culcare.

”Se spune ca cel mai bun mod de a trai este sa mananci regeste la micul dejun. Un mic dejun bun este compus din produse lactate (lapte fara grasimi, iaurt si branza), un carbohidrat (paine integrala de grau, pastai sau cereale) si fructe. Acesta ar trebui sa contina intre 15 si 35% din consumul zilnic de calorii”, spune Minicucci.

La studiu au participat 113 pacienti, cu o varsta medie de 60 de ani, iar 73% au fost barbati. Pacientii au fost intrebati despre obiceiurile alimentare in momentul in care au fost admisi la o unitate de terapie intensiva coronariana.

Lipsa micului dejun a fost definita drept a nu manca nimic inainte de pranz, cu exceptia bauturilor, cum ar fi cafeaua si apa, de minim trei ori pe saptamana. Cina tarzie a fost definita drept o masa luata cu mai putin de doua ore inainte de culcare, de cel putin trei ori pe saptamana.

Studiile anterioare au demonstrat ca persoanele care sar peste micul dejun si iau cina tarziu sunt mai predispuse si catre alte obiceiuri nesanatoase, cum ar fi fumatul si sedentarismul. Cercetarile actuale arata ca cele doua comportamente alimentare au legatura cu o recuperare ineficienta dupa un atac de cord. Cel mai des, oamenii care lucreaza pana tarziu iau masa chiar inainte de culcare si sar peste micul dejun pentru ca nu le mai este foame dimineata.

”De asemenea, credem ca raspunsul inflamator, stresul oxidativ si functia endoteliala ar putea fi implicate in asocierea comportamentelor alimentare nesanatoase cu rezultatele cardiovasculare nefavorabile”, adauga Miniccuci.

In cadrul cercetarii, majoritatea oamenilor cu obiceiuri nesanatoase utilizau statine. Exista controverse cu privire la obiceiurile alimentare ale pacientilor care iau statine.

”Studiul nostru sugereaza ca pacientii cu infarct miocardic al ST-segmentului percep statinele drept o alternativa pentru diverse beneficii ale sanatatii. Totusi, aceste medicamente ar trebui sa fie o completare a obiceiurilor alimentare sanatoase, nu un inlocuitor”, concluzioneaza Miniccuci.

Sursa: www.escardio.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie 2D

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Marinas Ionel, Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Sportul este adesea considerat cel mai bun medicament preventiv, dar poate sa fie prea mult pentru inimile persoanelor de varsta mijlocie? Cardiologul sportiv Benjamin Levine a condus un nou studiu, publicat in ”JAMA Cardiology”, pentru a gasi raspunsul. Scanarea calciului coronarian reprezinta un test de imagistica care ajuta medicii sa...
Cerealele stimuleaza productia de serotonina / Foto: Sxc.hu Starea generala de bine este puternic influentata de nivelul de stres. Este deja binecunoscut faptul ca presiunea psihica nu este numai un dusman al starii de buna dispozitie. Oamenii care se confrunta constant cu situatii stresante sunt mai vulnerabili la foarte multe boli, de la...
Aspirina in zone mari inhiba efectul medicamentului Brilinta / Foto: Captura YouTube Un nou studiu demonstreaza ca aspirina administrata intr-o doza mare ar putea interfera cu un nou medicament destinat bolilor cardiovasculare, produs de AstraZeneca si denumit "Brilinta". Noul medicament a fost deja aprobat in 33 de tari, insa autoritatile de...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general. Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol alimentar din randul alimentelor care sunt consumate in...
Aportul ridicat de iaurt in alimentatie este asociat unui risc scazut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare in randul persoanelor hipertensive, arata un nou studiu publicat recent in "The American Journal of Hypertension", informeaza sciencedaily.com. Efectul benefic al lactatelor asupra sistemului cardiovascular Tensiunea arteriala crescuta...