Publicat la: 
19/04/2019

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care sar peste micul dejun si care mananca cina chiar inainte de culcare au rezultate mult mai grave dupa un atac de cord.

Specialistii au constatat ca persoanele care au aceste obiceiuri alimentare au un risc de patru-cinci ori mai mare de deces in urma unui atac de cord sau in urma anginei (dureri toracice), in decurs de 30 de zile de la externarea din spital.

Acesta a fost primul studiu care a evaluat obiceiurile alimentare la pacientii diagnosticati cu sindroame coronariene acute. Din numarul total al participantilor, 58% au sarit peste micul dejun, 51% au luat cina tarziu, iar 41% le-au facut pe ambele.

Studiul a includ pacienti cu o forma deosebit de grava de infarct miocardic, numit infarct miocardic al ST-segmentului. Unul din zece pacienti cu aceasta afectiune moare in decurs de un an, iar nutritia este o modalitate usoara de imbunatatire a prognosticului.

Marcos Minicucci, de la Universitatea Sao Paolo, din Brazilia, recomanda un interval de minim doua ore intre cina si culcare.

”Se spune ca cel mai bun mod de a trai este sa mananci regeste la micul dejun. Un mic dejun bun este compus din produse lactate (lapte fara grasimi, iaurt si branza), un carbohidrat (paine integrala de grau, pastai sau cereale) si fructe. Acesta ar trebui sa contina intre 15 si 35% din consumul zilnic de calorii”, spune Minicucci.

La studiu au participat 113 pacienti, cu o varsta medie de 60 de ani, iar 73% au fost barbati. Pacientii au fost intrebati despre obiceiurile alimentare in momentul in care au fost admisi la o unitate de terapie intensiva coronariana.

Lipsa micului dejun a fost definita drept a nu manca nimic inainte de pranz, cu exceptia bauturilor, cum ar fi cafeaua si apa, de minim trei ori pe saptamana. Cina tarzie a fost definita drept o masa luata cu mai putin de doua ore inainte de culcare, de cel putin trei ori pe saptamana.

Studiile anterioare au demonstrat ca persoanele care sar peste micul dejun si iau cina tarziu sunt mai predispuse si catre alte obiceiuri nesanatoase, cum ar fi fumatul si sedentarismul. Cercetarile actuale arata ca cele doua comportamente alimentare au legatura cu o recuperare ineficienta dupa un atac de cord. Cel mai des, oamenii care lucreaza pana tarziu iau masa chiar inainte de culcare si sar peste micul dejun pentru ca nu le mai este foame dimineata.

”De asemenea, credem ca raspunsul inflamator, stresul oxidativ si functia endoteliala ar putea fi implicate in asocierea comportamentelor alimentare nesanatoase cu rezultatele cardiovasculare nefavorabile”, adauga Miniccuci.

In cadrul cercetarii, majoritatea oamenilor cu obiceiuri nesanatoase utilizau statine. Exista controverse cu privire la obiceiurile alimentare ale pacientilor care iau statine.

”Studiul nostru sugereaza ca pacientii cu infarct miocardic al ST-segmentului percep statinele drept o alternativa pentru diverse beneficii ale sanatatii. Totusi, aceste medicamente ar trebui sa fie o completare a obiceiurilor alimentare sanatoase, nu un inlocuitor”, concluzioneaza Miniccuci.

Sursa: www.escardio.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Cristian Ana Maria,Medic Specialist
Medic Specialist
Vladoianu Ana Maria,Medic Specialist
Medic Specialist...
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 24

Articole similare

Fericirea cuplului depinde de viata sexuala / Foto: Reuters Diabetul, bolile cardiovasculare, inaintarea in varsta, toate acestea sunt motive de ingrijorare pentru barbati, cand vine vorba despre viata lor sexuala. Interesul pentru activitatile sexuale, de obicei, persista si dupa varsta de 50 de ani. Desi nu se stie cu exactitate daca...
Rata obezitatii, in crestere la nivel mondial / Foto: EveryStockPhoto Unul din zece oameni din lume este obez, indica un studiu realizat de specialisti de la Harvard University si Imperial College London, publicat de The Lancet, citat de BBC News. Cercetatorii au monitorizat indicele de masa corporala (IMC), colesterolul si hipertensiunea...
Tratamentul trebuie sa fie individualizat / Foto: Photoxpress.com Sunt recunoscute pentru scaderea nivelului colesterolului din sange, dar exista persoane care isi pun problema administrarii statinelor cu scopul de a preveni bolile cardiovasculare. In ultimul timp o serie de metaanalize au fost realizate pentru a evalua eficienta statinelor in...
Hipertensiunea arteriala poate ramane asimptomatica pana la aparitia complicatiilor si este cea mai frecventa afectiune cardiovasculara si un important factor de risc cardiovascular. Dr. Estera Stan, specialist cardiolog la Hyperclinica MedLife Iasi, explica cum se masoara corect tensiunea arteriala si cum putem practic sa ne schimbam stilul de...
Cercetatorii de la Universitatea din Sydney si-au propus sa clarifice informatiile contradictorii cu privire la consumul de oua si impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra sanatatii sistemului cardiovascular. Noul studiu arata ca o dieta alimentara ce contine 12 oua pe saptamana pe o durata de un an nu poate creste factorii de risc...