Lipsa micului dejun si cina tarzie – o combinatie riscanta pentru persoanele cu boli cardiovasculare

Nutriție
19 Aprilie 2019
Autor: Echipa medicală MedLife

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care sar peste micul dejun si care mananca cina chiar inainte de culcare au rezultate mult mai grave dupa un atac de cord.

Specialistii au constatat ca persoanele care au aceste obiceiuri alimentare au un risc de patru-cinci ori mai mare de deces in urma unui atac de cord sau in urma anginei (dureri toracice), in decurs de 30 de zile de la externarea din spital.

Acesta a fost primul studiu care a evaluat obiceiurile alimentare la pacientii diagnosticati cu sindroame coronariene acute. Din numarul total al participantilor, 58% au sarit peste micul dejun, 51% au luat cina tarziu, iar 41% le-au facut pe ambele.

Studiul a includ pacienti cu o forma deosebit de grava de infarct miocardic, numit infarct miocardic al ST-segmentului. Unul din zece pacienti cu aceasta afectiune moare in decurs de un an, iar nutritia este o modalitate usoara de imbunatatire a prognosticului.

Marcos Minicucci, de la Universitatea Sao Paolo, din Brazilia, recomanda un interval de minim doua ore intre cina si culcare.

”Se spune ca cel mai bun mod de a trai este sa mananci regeste la micul dejun. Un mic dejun bun este compus din produse lactate (lapte fara grasimi, iaurt si branza), un carbohidrat (paine integrala de grau, pastai sau cereale) si fructe. Acesta ar trebui sa contina intre 15 si 35% din consumul zilnic de calorii”, spune Minicucci.

La studiu au participat 113 pacienti, cu o varsta medie de 60 de ani, iar 73% au fost barbati. Pacientii au fost intrebati despre obiceiurile alimentare in momentul in care au fost admisi la o unitate de terapie intensiva coronariana.

Lipsa micului dejun a fost definita drept a nu manca nimic inainte de pranz, cu exceptia bauturilor, cum ar fi cafeaua si apa, de minim trei ori pe saptamana. Cina tarzie a fost definita drept o masa luata cu mai putin de doua ore inainte de culcare, de cel putin trei ori pe saptamana.

Studiile anterioare au demonstrat ca persoanele care sar peste micul dejun si iau cina tarziu sunt mai predispuse si catre alte obiceiuri nesanatoase, cum ar fi fumatul si sedentarismul. Cercetarile actuale arata ca cele doua comportamente alimentare au legatura cu o recuperare ineficienta dupa un atac de cord. Cel mai des, oamenii care lucreaza pana tarziu iau masa chiar inainte de culcare si sar peste micul dejun pentru ca nu le mai este foame dimineata.

”De asemenea, credem ca raspunsul inflamator, stresul oxidativ si functia endoteliala ar putea fi implicate in asocierea comportamentelor alimentare nesanatoase cu rezultatele cardiovasculare nefavorabile”, adauga Miniccuci.

In cadrul cercetarii, majoritatea oamenilor cu obiceiuri nesanatoase utilizau statine. Exista controverse cu privire la obiceiurile alimentare ale pacientilor care iau statine.

”Studiul nostru sugereaza ca pacientii cu infarct miocardic al ST-segmentului percep statinele drept o alternativa pentru diverse beneficii ale sanatatii. Totusi, aceste medicamente ar trebui sa fie o completare a obiceiurilor alimentare sanatoase, nu un inlocuitor”, concluzioneaza Miniccuci.

Sursa: www.escardio.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării