MEDICINA GENERALA

11 Octombrie 2022

Vaccinul antigripal: Ce trebuie să știe copiii, gravidele și adulții

Vaccinul antigripal la copii, gravide și adulți

Ce este vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal este un vaccin care se administrează anual și care protejează împotriva gripei, o boală respiratorie virală care se răspândește foarte ușor. Gripă poate duce la complicații grave de sănătate și, eventual, la moarte.

Gripa poate fi mai severă la anumite persoane, cum ar fi:

  • Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani;
  • Gravidele;
  • Copiii și adulții care suferă de anumite afecțiuni cronice (cum ar fi boli de inimă, diabet, boala renală cronică, boli respiratorii pe termen lung);
  • Copiii și adulții cu un sistem imunitar slăbit;
  • Copiii cu vârsta mai mică de 2 ani.

Eficiența vaccinului antigripal

Vaccinul antigripal este cea mai bună protecție împotriva unui virus imprevizibil care poate provoca boli neplăcute la copii și boli grave și chiar deces în rândul grupurilor cu risc.

Studiile au arătat că vaccinul antigripal oferă protecție împotriva gripei. Cu toate acestea, vaccinul nu va opri toate virusurile antigripale, iar nivelul de protecție poate varia. Dacă, totuși, persoana vaccinată prezintă gripă după vaccinare, este probabil ca boala să fie mai blandă și cu o durată mai scurtă.

Există, de asemenea, dovezi care sugerează că vaccinul antigripal poate reduce riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

În timp, protecția împotriva vaccinului antigripal scade treptat, iar tulpinile de gripă se schimbă adesea. Din acest motiv, vaccinurile antigripale sunt produse în fiecare an și populația ar trebui să se imunizeze anual.

Care sunt factorii care influențează cât de bine funcționează vaccinul antigripal?

Cât de bine funcționează vaccinul antigripal (sau capacitatea acestuia de a preveni îmbolnăvirea împotriva gripei) poate varia de la un anotimp la altul. De asemenea, eficacitatea vaccinului poate varia în funcție de cine este vaccinat.

Cel puțin doi factori joacă un rol important în determinarea probabilității ca vaccinul antigripal să protejeze o persoană de boală antigripală:

  • caracteristicile persoanei vaccinate, cum ar fi vârsta și sănătatea ei;
  • similaritatea sau „potrivirea” dintre virusurile antigripale.

Efecte secundare ale vaccinului antigripal

Reacțiile adverse grave ale vaccinului antigripal sunt foarte rare. Este posibil ca persoana vaccinată să prezinte febră ușoară, dureri musculare timp de câteva zile, greață, dureri de cap, durere, înroșirea și/sau umflarea brațului în urma injectării vaccinului. O compresă caldă, umedă sau un tampon de încălzire pe locul injecției poate ajuta la reducerea durerilor.

Cine ar trebui să obțină vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal este recomandat de Ministerul Sănătății următoarelor categorii:

  • Adulților de peste 65 de ani;
  • Persoanelor cu anumite afecțiuni medicale cronice (pulmonare și cardiovasculare, inclusiv copii din grupuri cu risc de la vârsta de 6 luni);
  • Persoanelor cu boli metabolice cronice (diabet zaharat, disfuncții renale, imunosupresii)
  • Gravidelor;
  • Copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani;
  • Preșcolarilor;
  • Personalului care lucrează în unități medicale și de asistență socială;
  • Persoanelor obeze, cu un indice de masă corporală (IMC) de 40 sau mai mare.

Cine nu ar trebui să obțină vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal nu este recomandat în cazul:

  • copiilor cu vârstă mai mică de 6 luni, deoarece sunt prea mici pentru a face acest vaccin;
  • persoanelor cu alergii severe la vaccin sau la componente ale vaccinului, care le pot pune viața în pericol;
  • persoanelor care au o boală moderată până la severă, cu sau fără febră (aceste persoane ar trebui să aștepte până își revin pentru a se vaccina);
  • persoanelor cu antecedente de sindrom Guillain-Barré (o boală paralitică severă).

Vaccinarea antigripală și vaccinarea împotriva Covid-19

Vaccinarea antigripală și vaccinarea împotriva Covid-19 pot fi făcute în același timp, dacă persoană este eligibilă și dacă momentul coincide. Studiile efectuate pe parcursul pandemiei de COVID-19 indică faptul că este sigur ca o persoană să obțină atât un vaccin COVID-19, cât și un vaccin antigripal la aceeași vizită.

Un studiu recent CDC, publicat în JAMA, sugerează că persoanele care au primit un vaccin antigripal și un vaccin de rapel cu ARNm COVID-19 în același timp au fost mai puțin probabil (8% până la 11%) să manifeste reacții sistemice, inclusiv oboseală, dureri de cap și dureri musculare, decât persoanele care au primit doar un vaccin de rapel ARNm COVID-19, dar aceste reacții au fost în mare parte ușoare și s-au rezolvat rapid. Concluziile acestui studiu sunt în concordanță cu datele de siguranță din studiile clinice care nu au identificat probleme serioase de siguranță în cazul administrării concomitente.

Vaccinarea antigripală la copii

Vaccinarea antigripală la copii

Gripa este o infecție foarte frecventă la bebeluși și copii. Copiii cu gripă au aceleași simptome ca adulții, inclusiv:

  • Temperatură ridicată;
  • Frisoane;
  • Dureri musculare;
  • Dureri de cap;
  • Nas înfundat;
  • Tuse uscată;
  • Dureri în gât care durează până la o săptămână.

Unii copii dezvoltă o temperatură foarte ridicată sau complicații ale gripei, cum ar fi bronșită, pneumonie și o infecție dureroasă a urechii. Aceștia pot avea nevoie de tratament urgent la spital. Copiii sănătoși cu vârsta sub 5 ani sunt mai susceptibili să fie internați la spital cu gripă decât orice altă grupă de vârstă.

Pentru copiii cu afecțiuni de sănătate pe termen lung, precum diabetul, astmul, boli de inimă sau boli pulmonare, gripa poate fi foarte gravă, întrucât riscă să dezvolte complicații grave.

Bebelușii mai mici de 6 luni nu pot primi vaccinul. Dacă părinții și alți membri ai familiei se imunizează, acest lucru ajută la protejarea copilului. 

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor recomandă un vaccin antigripal anual pentru toți copiii de peste 6 luni și mai mari, până la sfârșitul lunii octombrie.

De câte doze de vaccin are nevoie un copil?

Administrarea dozelor de vaccin variază în funcție de vârstă, astfel:

  • copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani, care au primit anterior 2 doze totale (sau mai multe) de vaccin antigripal trivalent sau cvadrivalent, la o distanță de 4 săptămâni (sau mai mult), înainte de 1 iulie, au nevoie de o doză de vaccin antigripal. Cele două doze anterioare nu trebuie să fi fost primite în aceleași sezoane gripale sau consecutive;
  • copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani, care nu au primit anterior 2 doze totale (sau mai multe) de vaccin antigripal trivalent sau cvadrivalent, la o distanță de 4 săptămâni (sau mai mult) înainte de 1 iulie sau al căror istoric de vaccinare antigripal este necunoscut, au nevoie de 2 doze de vaccin antigripal administrate la 4 săptămâni distanță (sau mai mult);
  • Pentru copiii cu vârsta de 8 ani care necesită 2 doze, ambele doze trebuie administrate chiar dacă împlinește vârsta de 9 ani între doza 1 și doza 2;
  • copiii cu vârsta de 9 ani (sau mai mult) au nevoie de o singură doză.

Grupe de risc

Un risc deosebit de mare de a avea gripă prezintă următoarele categorii:

  • copiii mai mici de 6 luni - acești copii sunt prea mici pentru a fi vaccinati. Cea mai bună modalitate de a-i proteja este ca persoanele din jurul lor sunt vaccinate;
  • copiii cu vârsta de 6 luni până la 5 ani;
  • copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 18 ani cu probleme cronice de sănătate;
  • copiii cu un sistem imunitar slăbit din cauza bolilor sau a medicațiilor;
  • copiii obezi. 

Cât de eficient este vaccinul antigripal la copii?

În mai multe studii, eficacitatea vaccinului antigripal a fost mai mare în rândul copiilor care au primit două doze de vaccin antigripal în primul sezon în care au fost vaccinați (după cum se recomandă), comparativ cu copiii „parțial vaccinați”, care au primit doar o singură doză de vaccin antigripal. Cu toate acestea, în unele anotimpuri, copiii vaccinați „parțial” încă primesc o anumită protecție.

Pe lângă prevenirea bolilor, vaccinul antigripal poate preveni complicații grave care pot pune viața copiilor în pericol.

Vaccinarea antigripală în cazul gravidelor

Vaccinarea antigripală în cazul gravidelor

Femeile însărcinate care suferă de gripă prezintă un risc mai mare de spitalizare și chiar deces decât femeile care nu sunt gravide. Un studiu din 2018 a arătat că vaccinarea împotriva gripei a redus riscul unei persoane însărcinate de a fi spitalizată cu gripă cu o medie de 40% în perioada 2010-2016. 

Riscul de naștere mortală este redus cu până la 51% la femeile însărcinate care sunt imunizate împotriva gripei. 

Bebelușii au șanse mai mici de 25% să fie spitalizați din cauza bolilor legate de gripă dacă mămicile lor sunt imunizate împotriva gripei în timp ce sunt însărcinate.

De ce este recomandat ca femeile gravide să fie imunizate?

Gripa poate cauza complicații grave atunci când o femeie este gravidă. Odată cu administrarea vaccinului împotriva gripei, organismul mamei începe să producă anticorpi care să o protejeze împotriva bolii. Anticorpii pot fi transmiși bebelușului nenăscut și ajută la protejarea lui până la 6 luni de la naștere. Acest lucru este important deoarece bebelușii cu vârsta mai mică de 6 luni sunt prea mici pentru a primi un vaccin antigripal. Dacă bebelușul este alăptat, anticorpii obținuți ca răspuns la vaccinarea împotriva gripei pot fi, de asemenea, trecuți în laptele matern și oferă protecție suplimentară nou-născutului.

În cazul unei femei însărcinate, gripa poate fi periculoasă pentru copilul nenăscut, deoarece crește șansa unor probleme grave, cum ar fi nașterea prematură și chiar deces. 

Organizația Mondială a Sănătății recomandă femeilor însărcinate să aibă prioritate pentru vaccinarea împotriva gripei.

Este vaccinul sigur pentru mamă și copil?

Vaccinul antigripal a fost administrat în siguranță la milioane de femei însărcinate din întreaga lume de-a lungul mai multor ani. Nu s-a dovedit că vaccinările împotriva gripei provoacă daune femeilor însărcinate sau bebelușilor lor. Studii multiple confirmă creșterea și sănătatea normală a bebelușilor, fără defecte la naștere, cancere sau probleme de dezvoltare, inclusiv auz, vorbire și vedere.

Niciuna dintre reacțiile adverse comune nu pune în pericol copilul. 

Când este cel mai bine să te vaccinezi în timpul sarcinii?

Vaccinul antigripal poate fi administrat în orice moment al sarcinii. Cu toate acestea, protejarea femeilor în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru este o prioritate, deoarece acesta este momentul în care e cel mai probabil să apară complicațiile grave ale gripei.

Pentru a fi protejată în mod optim de gripă, o femeie însărcinată ar trebui să obțină vaccinul antigripal înainte de debutul sezonului gripei (începând cu luna mai), indiferent de trimestrul de sarcină în care se află.

Vaccinarea antigripală în cazul vârstnicilor

În numeroase studii, vaccinurile antigripale au ajutat la protejarea adulților în vârstă de 65 de ani și mai mari împotriva virusurilor gripei A (H1N1) și a ambelor linii ale virusurilor gripale B.

În mod specific, vaccinurile antigripale au redus cu peste 60%, în medie, riscul de îmbolnăviri medicale cauzate de H1N1 sau B la persoanele în vârstă. Vaccinurile antigripale au redus, de asemenea, riscul spitalizării gripei cu 54% față de virusurile A (H1N1) și cu 31%, în medie, împotriva virusurilor gripale B.

Mituri despre vaccinul antigripal

Mituri despre vaccinul antigripal

Mit: Gripa este o răceală mai serioasă

Realitate: Răceala și gripa sunt cauzate de virusuri diferite, iar simptomele gripei sunt mai severe decât cele ale răcelii. Debutul ei se face brusc, iar aceasta poate dura chiar și 2-3 săptămâni, în timp ce răceala se vindecă în aproximativ 7 zile. De remarcat și faptul că gripa poate fi prevenită cu ajutorul vaccinului antigripal ce vizează rădăcina gripală cea mai frecventă în sezonul respectiv, în timp ce dezvoltarea unui vaccin pentru răceală este dificilă din cauza numărului mare de virusuri care o pot cauza.

Mit: Gripa nu este gravă.

Realitate: Până la 650.000 de oameni pot muri de gripă anual. Acest număr reprezintă doar decesele respiratorii, deci impactul probabil este și mai mare. Chiar și persoanele sănătoase pot avea gripă, dar mai ales persoanele ale căror sisteme imunitare sunt vulnerabile. Cei mai mulți oameni se vor recupera în câteva săptămâni, însă unii pot dezvolta complicații, inclusiv infecții ale sinusului și urechii, pneumonie, inflamații ale inimii sau creierului

Mit: Dacă mă vaccinez antigripal, mă îmbolnăvesc.

Realitate: Vaccinul antigripal este realizat dintr-un virus inactiv, prin urmare nu poate transmite infecția. Sunt însă necesare în jur de 7-14 zile după vaccinare pentru ca organismul să capete rezistență la virus, timp în care oricine se poate îmbolnăvi. Unii dintre cei care se îmbolnăvesc în această perioadă consideră că vaccinul este responsabil. În plus, unele persoane reacționează la vaccin dezvoltând simptome ușoare ce le imită pe cele ale gripei (febră, dureri musculare).

Mit: Vaccinul antigripal poate provoca reacții adverse severe.

Realitate: Siguranța vaccinului antigripal este dovedită prin nenumărate studii. Efectele secundare severe sunt extrem de rare. Unul din un milion de oameni poate dezvolta sindromul Guillain-Barré (GBS) care provoacă slăbiciune musculară și paralizie

Mit: Dacă mă vaccinez într-un an, sunt imun și anul următor.

Realitate: Virusurile care provoacă gripa sezonieră se modifică de la un an la altul sau suferă mutații. De aceea, vaccinurile sunt adaptate anual pentru a-și păstra eficiența. De asemenea, nivelul anticorpilor din organism scade la 6-12 luni de la vaccinare și trebuie să fie crescut printr-un nou vaccin, adresat virusurilor gripale circulante în sezonul respectiv.

Mit: Am avut vaccinul și, totuși, am făcut gripă, deci nu este bun.

Realitate: Mai multe tulpini ale virusului gripal circulă tot timpul, motiv pentru care oamenii pot avea această boală, în ciuda vaccinării, deoarece vaccinul este specific unor tulpini. Cu toate acestea, a fi vaccinat îmbunătățește șansa de a fi protejat de gripă. Acest lucru este deosebit de important pentru a opri virusul care afectează persoanele aflate în categoriile cu risc crescut de a face complicații grave.

Mit: Gripa se transmite doar prin contact direct cu o persoană bolnavă.

Realitate: Virusul gripal se poate transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, atât prin strănut sau tuse - atunci când cineva strănută sau tușește, împrăștie, prin picăturile de salivă, virusurile pe orice suprafață sau persoană din apropiere - cât și prin contact direct cu o suprafață sau un obiect infectat. Virusurile care contaminează obiecte sau suprafețe pe care tu le atingi, în cazul în care nu te speli pe mâini, pot ajunge la nivelul căilor tale respiratorii.

Mit: Doar persoanele cu imunitate slabă trebuie să se vaccineze antigripal.

Realitate: Gripa afectează întreaga populație, indiferent de vârsta și de starea de sănătate, de aceea orice persoană sănătoasă poate să se vaccineze antigripal. Vaccinarea este importantă mai ales pentru că, odată infectată, o persoană transmite virusul și celorlalte persoane cu care intră în contact. Vaccinarea trebuie să se facă cu prioritate mai ales persoanelor din categoriile de risc.

Mit: Dacă nu m-am vaccinat până la sfârșitul lunii noiembrie, este prea târziu.

Realitate: Vaccinarea poate fi în continuare benefică atât timp cât circulă virusurile gripei. Dacă nu te-ai vaccinat până la sfârșitul lunii noiembrie, te poți vaccina în luna decembrie sau mai târziu. Gripa este imprevizibilă și anotimpurile pot varia. Boala de gripă sezonieră atinge vârful, de obicei, între decembrie și martie, dar poate apărea până la sfârșitul lunii mai.

Mit: Vaccinul antigripal nu poate fi administrat femeilor gravide sau celor care alaptează.

Realitate: Organizația Mondială a Sănătății recomandă, începând cu 2012, vaccinarea femeilor însărcinate. Vaccinarea antigripală este recomandată femeilor gravide care, în sezonul de gripă, au peste 14 săptămâni de sarcină. Vaccinarea nu se efectuează însă în cursul primului trimestru de sarcină. Vaccinul antigripal nu este contraindicat pentru mamele care alăptează. Mai mult, anticorpii produși de mamă ca răspuns la administrarea vaccinului asigură o protecție suplimentară pentru copil.

Mit: Dacă nu ai probleme de sănătate, nu este necesar să te vaccinezi.

Realitate: O imunitate bună este un plus, dar nu și o garanție a rezistenței la virus. Vaccinul este, într-adevăr, recomandat în principal persoanelor din categoriile cu risc ridicat, deoarece acestea se îmbolnăvesc mai repede și pot dezvolta mult mai ușor complicații. Totuși, un sistem imunitar puternic nu poate garanta imunitate. Odată ce un organism sănătos, cu o imunitate bună, a intrat în contact cu un virus gripal, acesta poate să dezvolte boala.

O atenție deosebită ar trebui să aibă persoanele sănătoase care ar putea să transmită virusurile altor persoane, precum personalul medical sau cei care intră în contact cu copiii mai mici de 6 luni. Vaccinul se face anual pentru a putea face față noilor rădăcini virale rezultate în urma mutațiilor virusurilor.

Este bine de reținut și faptul că, în afară de vaccinare, sunt și alte măsuri complementare pe care le poți lua pentru a te feri de gripă, dar și de răceală. Evită contactul cu persoane bolnave, spală-te pe mâini cu apă și săpun cât poți de des și evită să îți atingi fața cu mâinile murdare. O imunitate bună nu reprezintă suficientă protecție nici în cazul răcelii. Deși medicii recomandă măsuri precum îndepărtarea stresului, o alimentație adecvată, aceștia avertizează că îndeplinirea tuturor condițiilor nu este o garanție a rezistenței la boală.

 

Bibliografie

  1. “Flu Vaccin”. NHS Choices 2022, www.nhs.uk
  2. Miller, Kelli. “Influenza Vaccine (Flu Shot and Nasal Spray) for Adults.” WebMD, WebMD, 27 Jan. 2011, www.webmd.com
  3. “Why Your Kid Probably Needs a Flu Shot.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
  4. “Flu Vaccines Are Important for Children.” CDC, 16 Sept. 2022, www.cdc.gov
  5. “Influenza (Flu) Vaccine in Pregnancy.” Wa.gov.au, 2022, www.healthywa.wa.gov.au



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.