Răceală

Despre răceală

Răceala reprezintă cel mai comun termen pentru infecțiile tractului respirator superior, mai ales nas, gât și sinusuri. Și adulții și copiii fac frecvent asemenea episoade.

 

Răceala la copii

În general, copiii răcesc mai frecvent decât adulții și fac mai multe răceli decât orice alte boli. Copiii de vârstă școlară sau preșcolară au tendința de a răci mai des decât ceilalți din cauză că integrarea în comunitate favorizează transmiterea virusurilor. Copiii fac însă, de cele mai multe ori, forme ușoare de boală care trec de la sine.

 

Diferențe între răceală și gripă

Răceala comună este produsă de un grup de peste 200 de virusuri foarte eterogene (din multe familii virale), pe când gripa este produsă doar de 3 virusuri gripale (A, B și C) cu mai multe tulpini. Doar primele 2 dau forme severe, virusul C produce doar infecții ușoare și nu dă epidemii.

Debutul gripei este brusc, în plină sănătate aparentă, cu simptome severe de la început. Febra înaltă este specifică gripei și foarte rar întâlnită în răceala comună. În gripă, starea generală este mult mai influențată decât în răceală.

Aproape niciodată răceala comună nu dă infecții ale căilor respiratorii inferioare, pe când în gripă acest lucru este frecvent (există inclusiv pneumonie gripală).

Simptomele gripei sunt de durată mai scurtă decât ale răcelii comune, dar de intensitate mai mare.

Termenii de răceala și gripă nu sunt interschimbabili, gripa nu este forma mai severă a răcelii.

Cauze

Există o multitudine de virusuri care produc răceala comună, însă cel mai frecvent este rinovirusul. Acesta apare mai ales în sezonul rece, la copii și la adulți în egală măsură.

Virusurile se răspândesc prin tuse și strănut, deci pe cale aeriană, prin secrețiile nazofaringiene emise.

Factori de risc

Există câțiva factori care favorizează apariția răcelii:

 • Vârsta - copiii și bătrânii răcesc mai frecvent;
 • Statusul imunologic - în general persoanele imunodeficiente au tendința de a face forme mai severe (vârstnici, gravide, bolnavi cronici);
 • Anotimpul - răcelile sunt mai frecvente toamna și iarna;
 • Mediul profesional - persoanele care lucrează cu publicul sunt mai expuse transmiterii virusurilor;
 • Fumatul - fumătorii răcesc mai frecvent și fac forme ceva mai severe de boală sau cu evoluție prelungită (din cauza inflamației cronice în arborele bronșic, produsă de fumat și care scade apărarea antivirală locală).

Simptome

Cele mai frecvente simptomele ale răcelii sunt:

 • Secreții nazale inițial apoase și care ulterior pot să își schimbe consistența și culoarea;
 • Tuse seacă;
 • Congestie nazală;
 • Lăcrimare;
 • Strănut;
 • Cefalee ușoară;
 • Durere în gât;
 • Mialgii și artralgii.

Unii pacienți se pot confrunta și cu pierderea mirosului (anosmie - pierderea totală a mirosului, hiposmie - pierderea parțială a mirosului, simțul nu mai e atât de fin ca înainte de răceală). Prima întrebare pentru cei care prezintă acest simptom este în cât timp revine mirosul după răceală. În starea de răceală, la nivelul nasului se produc mai multe mucozități care pot ajunge să acopere receptorii de miros și astfel să afecteze acest simț. Mirosul ar trebui să revină odată cu vindecarea răcelii.

 

Diagnosticare

În situația în care prezentați mai multe sau toate simptomele de mai sus, luați legătura cu medicul de familie pentru un diagnostic corect.

Tratament

Tratamentul este în general simptomatic iar antibioticele nu sunt necesare (nu au efect pe patologia produsă de un virus). Este necesar repausul la domiciliu, odihna, aportul suficient de lichide. Decongestionantele nazale ajută, dar nu trebuie folosite mai mult de 3 zile. Cel mai bun tratament pentru răceală este cel prescris de medicul dumneavoastră.

O întrebare frecventă este cât durează o răceală. Recuperarea este, de regulă, de 7 zile pentru adolescenți și adulți și de 10-14 zile pentru copii. Dacă simptomele adulților persistă mai mult de 10 zile, este necesar consultul medical pentru a exclude o altă patologie mai severă.

 

Prognostic

În general este excelent, formele grave sunt rare, iar cele fatale, practic, inexistente. Marea majoritate a cazurilor sunt autolimitante. Răcelile comune au, în schimb, morbiditate mare și cauzează un număr crescut de absențe de la locul de muncă.

Prevenție

Prevenția poate fi realizată, în special, prin evitarea contactului apropiat cu alte persoane simptomatice, mai ales în sezonul rece. De asemenea, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun este extrem de importantă.

Autor

Dr. Gânsac Manuela Alina

Medic Specialist Medicină Internă

Bibliografie
 1. “Common Cold - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org
 2. Adrian, Joseph. “Rhinovirus (RV) Infection (Common Cold): Practice Essentials, Background, Pathophysiology.” Medscape.com, Medscape, 16 Oct. 2021, https://emedicine.medscape.com
 3. “Common Cold Symptoms.” Healthline, Healthline Media, 11 Aug. 2014, www.healthline.com
 4. “Common Cold Risk Factors.” Healthline, Healthline Media, 30 July 2014, www.healthline.com
 5. Falsey, Ann R., and Angela R. Branche. “Rhinoviruses.” International Encyclopedia of Public Health, 2017, pp. 363–369, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-0-12-803678-5.00386-6

Medici specialiști - Medicina interna, Medicina de familie și Boli infectioase

Mihaila Romeo Gabriel
Mihaila Romeo Gabriel
Medic Specialist
Mihaila Romeo Gabriel
Mihaila Romeo Gabriel
Medic Specialist

Hematologie și Medicina interna

Olariu Mihaela-Cristina
Medic Primar
Olariu Mihaela-Cristina
Medic Primar

Endoscopie - Gastroenterologie , Ecografie 3D și Medicina interna

DAA
Doran Aida-Aurelia
Medic Primar
DAA
Doran Aida-Aurelia
Medic Primar

Medicina interna și Ecografie 2D

Munteanu Nicoleta
Munteanu Nicoleta
Medic Specialist
Munteanu Nicoleta
Munteanu Nicoleta
Medic Specialist

Ecografie 3D și Medicina interna

Anghel Lucretia
Sef Lucrari, Medic Specialist Medicina Interna si Medicina de Familie, Doctor in Medicina, Competenta Ecografie Generala
Anghel Lucretia
Sef Lucrari, Medic Specialist Medicina Interna si Medicina de Familie, Doctor in Medicina, Competenta Ecografie Generala

Ecografie 3D , Medicina interna și Ecografie 2D

JA
Jipa Aurora
Medic Primar
JA
Jipa Aurora
Medic Primar

Ecografie 3D și Medicina interna

DCL
Davidoiu Cristina-Luiza
Medic Primar
DCL
Davidoiu Cristina-Luiza
Medic Primar

Boli infectioase și Ecografie 2D

Cipaian Remus Calin
Cipaian Remus Calin
Medic Specialist
Cipaian Remus Calin
Cipaian Remus Calin
Medic Specialist

Medicina interna

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.

Glosar analize

Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.