Pediatrie

16 Noiembrie 2018

De ce copiii care au mai putin de un an se trezesc des noaptea?

bebelusi trezit noaptea

Parintii se asteapta adesea ca bebelusul sa inceapa sa doarma pe tot parcusul noptii dupa aproximativ sase luni. Unul dintre motive este reprezentat de recomandarile pediatrului in privinta importantei somnului. Totusi, specialistii au demonstrat, printr-un nou studiu, ca majoritatea copiilor nu reusesc sa doarma neintrerupt noaptea nici macar la varsta de un an. De asemenea, ei si-au propus sa descopere daca sugarii care nu dorm sase sau opt ore consecutiv au un risc mai mare de a avea probleme in dezvoltarea psihomotorie si mentala, dar nu au gasit asocieri, potrivit sciencedaily.com.

Pentru acest studiu specialistii au analizat datele inregistrate in clinicile de obstetrica din Montreal, Quebec si Hamilton. Perioada optima de somn este de 6-8 ore, fara intrerupere. Au fost monitorizate orele de somn pentru 388 de copii in varsta de sase luni si pentru 369 de copii in varsta de un an.

Conform rapoartelor mamelor, 38% dintre copii in varsta de sase luni nu dormeau sase ore fara intrerupere pe durata noptii, iar 57% dintre ei nu dormeau opt ore. In privinta copiilor de un an 28% nu dormeau sase ore consecutiv, iar 43% nu dormeau opt ore.

Oamenii de stiinta au observat ca a existat o diferenta intre tiparul de somn al fetelor si al baietilor. La varsta de sase luni, procentul fetelor (48%) care au dormit opt ore pe noapte fara intrerupere a fost mai mare decat cel al baietilor (39%). Se pare ca majoritatea bebelusilor care s-au trezit frecvent in timpul noptii erau alaptati.

In prezent, specialistii considera ca standardul de aur al somnului este intre sase si opt ore.

Formarea unui program de somn este o practica populara, recomandata de specialisti. Totusi, Marie-Helene Pennestri, de la departamentul de psihologie educationala si de consiliere al Universitatii McGill, sustine ca rezultatele studiului ar trebui sa ii linisteasca pe parintii care trec prin aceasta problema.

”Constatarile noastre sugereaza ca parintii ar trebui sa primeasca mai multe informatii referitoare la aceasta problema cu care toti se confrunta. In schimb, ei se concentreaza doar pe metode si interventii, cum ar fi sa lase copilul sa planga pana adoarme. Mamele apeleaza cel mai adesea la aceste metode deoarece, implicit, si ele sunt private de somn pe parcursul noptii, iar acest lucru poate fi daunator pentru starea lor de spirit”, concluzioneaza Pennestri.

Sursa: www.sciencedaily.com



Medici PEDIATRIE

CE
Cojocaru Emanuela
Medic specialist
Cojocaru Emanuela
Medic specialist

Doctor Petrescu Olimpia-Mihaela
Petrescu Olimpia-Mihaela
Medic Primar
Petrescu Olimpia-Mihaela
Medic Primar

Doctor Preda Monica
Preda Monica
Medic Primar
Preda Monica
Medic Primar

TM
Todor Mariana
Medic Specialist
Todor Mariana
Medic Specialist

GE
Goidea Eva
Medic Primar
Doctor Iacob Daniela
Iacob Daniela
Medic Primar
Iacob Daniela
Medic Primar

Doctor Preda Brindusa-Catrinel
Preda Brindusa-Catrinel
Medic Specialist
Preda Brindusa-Catrinel
Medic Specialist

Doctor Marianut Zoia
Marianut Zoia
Medic Primar
Marianut Zoia
Medic Primar

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.