Publicat la: 
28/06/2017

Ce efecte are machiajul asupra sanatatii tenului?

Majoritatea femeilor si, in special, adolescentele folosesc machiaj in fiecare zi. Din nefericire, produsele cosmetice de infrumusetare pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii tenului. Iata care sunt acestea, conform nypost.com.

Acneea

In urma unui studiu, cercetatorii au descoperit ca circa 45% dintre femeile care au folosit machiaj zilnic aveau tenul acneic, iar 14% dintre acestea aveau leziuni ale pielii cauzate de machiaj, acnee-cosmetica.

Intrucat adolescentele folosesc mult mai des astfel de produse cosmetice, prin comparatie cu femeile ajunse la varsta maturitatii, cele dintai sunt mult mai predispuse acneei cosmetice, constata cercetatorii.

Faptul ca acestea pun mai mult accent pe imaginea lor in societate le determina sa continue sa foloseasca machiajul pentru a acoperi problemele de ten de care sufera. Aceasta rutina zilnica naste un ciclu nociv de deterioarare a pielii care poate dura luni pana cand problemele de ten sa dispara complet.

Alte efecte daunatoare ale utilizarii machiajului

In urma unui sondaj de opinie, cercetatorii americani au constatat ca adolescentele incep sa utilizeze machiajul in mod regulat inca de la varsta de 11 ani.

Mai mult decat atat, in ultimii 20 de ani varsta de la care tinerele incep sa aplice machiaj creste tot mai mult, astfel ca specialistii din domeniul sanatatii sunt din ce in ce mai ingrijorati de aceste tendinte, in primul rand din cauza faptului ca majoritatea produselor cosmetice de pe piata contin substante chimice foarte daunatoare sanatatii pielii, ce pot afecta semnificativ echilibrul hormonal.

La adolescenti aceste substante chimice pot declansa afectiuni precum infertilitatea si cancerul de piele.

Mai mult decat atat, tinerele obisnuiesc sa imprumute una de la cealalta produsele de machiaj, ceea ce duce la raspandirea bacteriilor daunatoare tenului. Aceste practici pot duce la infectii oculare, herpes si alte infectii stafilococice, precum si la agravarea acneei.

In acelasi timp, machiajul poate duce la dezvoltarea bacteriilor, producand daune la nivelul pielii, chiar si atunci cand produsele cosmetice sunt folosite de o singura persoana.

Machiajul formeaza un mediu fertil pentru bacterii, in special fondul de ten, rimelul si luciul de buze. Mai mult, in momentul aplicarii produselor cosmetice mainile nespalate poat adauga bacterii ce potenteaza dezvoltarea acneei.

Din fericire multe dintre efectele secundare asociate utilizarii machiajului pot fi tratate prin respectarea unei rutine adecvate de ingrijire a pielii, pentru a ajuta pielea sa aiba un aspect frumos in mod natural.

Specialistii recomanda utilizarea produselor cosmetice pe baza de apa si avertizeaza femeile din intreaga lume sa evite utilizarea produselor ce contin ingrediente nocive, precum ftalatii si parabenii.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Medic specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Vidan-Popa Mihaela,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 18