Publicat la: 
29/06/2017

Ce efect are inteligenta asupra fericirii? Oamenii inteligenti sunt mai depresivi?

Persoanele cu un IQ ridicat au mai multe sanse sa fie fericite, arata un studiu publicat in jurnalul "Psychological Medicine". Constatarile cercetarilor contrasteaza atat cu ideea populara ca oamenii inteligenti sunt nefericiti, depresivi sau, in general, mai greu de multumit, scrie spring.org.uk.

Atat fericirea cat si coeficientul de inteligenta peste medie sunt asociate in mod independent cu un nivel ridicat de bunastare. Cu toate acestea, exista date inconsecvente despre relatia dintre IQ si nivelul de fericire.

Prin studiul de fata cercetatorii au vrut sa examineze aceste asocieri, precum si daca nivelul de fericire este mediat de factori sociali sau clinici.

Pentru a realiza aceasta cercetare, autorii au analizat datele colectate in urma unui sontaj de opinie realizat in randul a 6870 de adulti din Anglia.

"Am constatat ca IQ-ul este asociat cu nivelul de fericire declarat de participanti, iar nivelul de fericire scazut a fost observat in raportul dat de participantii care aveau un nivel mai scazut de IQ, in timp ce un grad ridicat de bunastare si fericire a fost raportat de catre participantii ce aveau un IQ ridicat," a declarat Dr. Angela Hassiotis, conducatoarea studiului.

Raportul cercetatorilor arata ca persoanele cu cel mai scazut IQ, cu valori cuprinse intre 70 si 90, s-au declarat a fi cel mai putin fericite, prin comparatie cu persoanele care aveau un IQ ridicat, cu valori cuprinse intre 120 si 129.

Cu toate acestea, analiza specialistilor arata ca nivelul de fericire a variat si in functie de activitatile de rutina, venit, bunastarea pe plan fizic, iar aceste variabile au redus asocierea dintre IQ si fericire cu aproximativ 50%.

"La o investigare aprofundata a datelor sondajului de opinie am observat ca persoanele cu un IQ mai mic au fost mai putin probabil sa fie fericite din cauza anumitor dezavantaje socio-economice, precum venitul mic. De asemenea, acestia s-au declarat a fi mai putin fericiti pentru au nevoie de mai mult sprijin pentru a isi duce viata de zi cu zi, in special aceia care sufereau de anumite afectiuni fizice sau de ordin psihologic," explica autoarea.

"Exista unele dovezi care arata ca stategiile intensive adresate copiilor ce vin din medii sociale defavorizate pot avea un impact pozitiv nu numai asupra nivelului de IQ, cat si asupra oportunitatilor ce li se deschid pe parcursul vietii si care le influenteaza in mod direct nivelul de bunastare. Desi aceste programe nu sunt gratuite, prin faptul ca ii stimuleaza pe plan mental, programele reusesc sa le ofere un viitor mai bun celor mici, iar costul acestora este compensat astfel de beneficii precum gradul redus de apel la ajutorul social, dar si sanatatea pe plan fizic si psihic," conchide Dr. Hassiotis.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie