MEDICINA GENERALA

20 Noiembrie 2012

VIDEO Cum functioneaza aparatul DEXA? Diagnosticarea osteoporozei neinvaziv, fara durere, cu doza minima de radiatii

scris de

Dragutescu Anca

VIDEO Cum functioneaza aparatul DEXA? Diagnosticarea osteoporozei neinvaziv, fara durere, cu doza minima de radiatii

DEXA este o investigatie imagistica care foloseste raze X, scaneaza osul si masoara densitatea osoasa. Razele X sunt unde de energie (electromagnetica) si sunt ca undele radio, microundele, lumina, dar de energie mult mai mare, acestea trec prin tesuturi, dar nu raman in organism. Doza de radiatie in examinarea DEXA este pana la a 10-a parte dintr-o radiografie simpla pulmonara si cateodata e chiar mai mica decat ce primesti din mediul ambiant intr-o zi, astfel ca efectele adverse sunt practic neglijabile.

Dr. Anca Dragutescu, medic specialist endocrinolog, explica cum functioneaza aparatul DEXA, care este procedura si cand se pune diagnosticul de osteoporoza sau osteopenie.

Aparatul DXA se compune dintr-un brat in care se gaseste un generator de raze X, plasat deasupra mesei de examinare pe care va fi pozitionat pacientul si un detector de raze X aflat dedesubtul mesei. Razele sunt produse de un tub de raze X si, inainte de a ajunge la pacient, trec printr-un colimator care le transforma intr-un fascicul ingust in forma de evantai. Fasciculul trece prin pacient si este in mod selectiv atenuat de catre oasele si tesutul moale al pacientului. Dupa ce fasciculul de raze X paraseste pacientul, trece in detectorul de raze X unde este inregistrata intensitatea radiatiei transmise. Tubul de raze X, colimatorul si detectorul sunt aliniate si legate mecanic cu ajutorul unui brat.

DEXA inseamna absorbtiometrie duala cu raze X. Ce inseamna duala?

Un scanner DEXA este un aparat care produce doua fascicule de raze X, fiecare cu niveluri diferite de energie. Un fascicul are energie mai mare, in timp ce celalalt are o energie redusa. Folosirea a doua energii diferite a razelor X permite unui dispozitiv DXA sa inregistreze profile de atenuare la doua energii fotonice diferite. Atenuarea se refera la o reducere a intensitatii fasciculului de raze X la trecerea prin corpul pacientului. Atenuarea este determinata in mare masura de densitatea si de grosimea tesutului. In cazul unui fascicul de energie redusa, atenuarea este mai mare in os decat in tesutul moale. In cazul unui fascicul de energie mare, atenuarea osoasa este similara cu cea a tesutului moale. Folosind doua energii diferite se creeaza doua ecuatii, prin a caror rezolvare se afla cele doua necunoscute: densitatea osoasa si cea a tesutului moale din jur. Investigatia dureaza in jur de un minut, un minut si jumatate pentru fiecare segment, timp in care pacientul trebuie sa stea nemiscat pentru a se asigura producerea unei imagini clare si sa respire normal. Pacientul nu necesita o pregatire speciala inainte de examinare, insa 'trebuie sa scoata piesele vestimentare care contin obiecte metalice, adica feromare, catarame, nasturi metalici pentru ca interfera cu achizitionarea imaginii', spune dr. Anca Dragutescu.

Ce este osteoporoza? Cand este recomandat un test DEXA, care sunt avantajele si limitarile. Explicatii oferite de Dr. Anca Dragutescu, medic specialist endocrinolog

Osteoporoza este o afectiune a scheletului caracterizata printr-o rezistenta osoasa scazuta ce predispune la un risc crescut de fractura. Rezistenta osoasa este determinata atat de densitatea, cat si de calitatea osului. Sanatatea oaselor este mentinuta prin remodelare: inlocuirea osului vechi cu os nou. Ciclul de remodelare este compus din activare, resorbtia osului vechi (cu ajutorul unor celule numite osteoclaste) si formare de os nou (cu ajutorul unor celule numite osteoblaste). Pierderea de substanta osoasa se produce atunci cand resorbtia depaseste formarea, asa cum se intampla dupa menopauza si la varstnic, dar si in cazul unor afectiuni sau anumite tratamente.

Masa osoasa poate fi in limite normale sau poate fi scazuta si in functie de nivelul scaderii se pune un diagnostic de osteopenie sau osteoporoza, daca scaderea atinge un anumit prag, coform dr. Anca Dragutescu.

Factori de risc pentru osteoporoza, care ar putea sugera necesitatea examinarii DEXA:

  • istorie medicala personala cu fracturi a unui adult
  • isorie medicala de fracturi la rudele de gradul intai
  • greutate a corpului scazuta, statura subtire
  • varsta avansata,
  • consum de tutun,
  • utilizarea terapiei cu corticosteroizi pentru mai mult de trei luni,
  • deficienta de estrogen de la varsta frageda,
  • aport de calciu scazut pe parcursul vietii,
  • activitatea fizica redusa,
  • consumul de alcool de mai mult de doua bauturi pe zi,
  • boli tiroidiene,
  • artrita reumatoida,
  • consumul excesiv de cofeina.

Examinarea DEXA nu poate prezice certitudinea de a dezvolta o fractura

Se poate prezice numai riscul. De asemenea, este important de remarcat faptul ca o scanare a densitatii osoase nu ar trebui sa fie confundata cu o scanare osoasa, care este un test de medicina nucleara in care poate fi utilizata si o substanta de contrast si care este utilizat pentru a detecta tumorile canceroase, fracturi, infectii ale oaselor. 'Daca aveti o durere de umar, cot sau genunchi, nu este un test care sa explice de ce va doare. Testul masoara densitatea si poate spune doar daca aveti o masa osoasa scazuta sau chiar osteoporoza. In cazul durerilor articulare izolate, medicul specialist poate recomanda radiografie sau ecografie articulara' spune dr. Anca Dragutescu. Examinarea DEXA se realizeaza la coloana lombara: 4 vertebre lombare de la L1 la L4, la articulatiile coxofemurale adica soldurile, bazinul. Intr-un test complet se fac 3 segmente, dar sunt necesare cel putin 2 teste pentru a se pune un diagnostic. Se efectueaza si la antebrat, in anumite cazuri, de exemplu, daca se suspecteaza o boala endocrinologica numita hiperparatiroidism, daca celelalte zone de investigat, soldul sau coloana, nu pot fi utilizate pentru ca pacientul a suferit protezare sau o interventie chirurgicala la coloana sau daca pacientul are greutatea prea mare si nu este sustinut de masa de examinat. Daca are mai mult de 130 de kilograme, se foloseste doar antebratul.

Care sunt avantajele examinarii DEXA

DEXA este o procedura simpla, rapida si neinvaziva. In timpul examinarii se utilizeaza o doza foarte mica de radiatie. "Doza de radiatie este pana la a 10-a parte dintr-o radiografie simpla pulmonara si cateodata e chiar mai mica decat ce primesti din mediul ambiant intr-o zi. Este o doza atat de mica incat practic efectele adverse sunt inexistente". Pentru a compara: DEXA 1- 5 Sv / examinare Mediul ambiant 5-8 Sv / zi Rdiografia toracica 50-150 Sv / examinare Mamografia 450 Sv / examinare Deasemenea pacientul nu necesita nici o pregatire prealabila si poate face testul la orice ora din zi, pe mancate. Nu este necesara anestezia. Testarea DEXA este metoda cea mai precisa pentru diagnosticarea osteoporozei si este, de asemenea, considerata un estimator precis al riscului de fractura. Un alt avantaj important precizat de dr. Anca Dragutescu este cel al reproductibilitatii investigatiei, "se poate face seriat, se pozitioneaza pacientul la fel si se poate urmari si evalua dupa recomandarea unei terapii".

Care sunt limitarile investigatiei DEXA?

Singura contraindicatie reala este la femeia gravida, conform dr. Anca Dragutescu. "Trebuie precizat ca nu se poate face imediat dupa anumite investigatii: nu la mai putin de o saptamana dupa ce s-a facut un tranzit baritat, o investigatie cu bariu sau la 2 zile dupa o alta investigatie imagistica cu substanta de contrast intravenoasa".

Cum se poate calcula riscul unei fracturi

Riscul de fractura al unei persoane poate fi masurat cu ajutorul unui calculator numit FRAX, conceput de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care include diferiti factori clinici de risc, inclusiv fracturi anterioare, utilizarea de glucocorticoizi, fumatul, consumul de alcool in exces, artrita reumatoida, boli renale si de ficat cronice, boli respiratorii cronice, utilizarea pe termen lung a fenobarbitalului , boala celiaca, boli inflamatorii intestinale, precum si alte riscuri. Algoritmul FRAX estimeaza probabilitatea pe 10 ani de a suferi o fractura, mai precis probabilitatea de a suferi o fractura de sold in 10 ani si de a suferi o fractura osteoporotica majora (coloana vertebrala, antebrat, sold sau umar) in 10 ani.

Testul este disponibil in limba romana pe pagina Universitatii Sheffield.



Medici ENDOCRINOLOGIE

BC
Bucerzan Calin-Mircea
Medic Primar Endocrinologie
Bucerzan Calin-Mircea
Medic Primar Endocrinologie

SAI
Stoicescu Alina Ileana
Medic Primar
Stoicescu Alina Ileana
Medic Primar

Doctor Varciu Mihai Stelian
Varciu Mihai Stelian
Medic Primar
Varciu Mihai Stelian
Medic Primar

Doctor Gruita Carmen Teodora
Gruita Carmen Teodora
Medic Primar
Gruita Carmen Teodora
Medic Primar

Doctor Man Bianca Nicoleta
Man Bianca Nicoleta
Medic Primar
Man Bianca Nicoleta
Medic Primar

Doctor Pop George Dorin
Pop George Dorin
Medic Primar
Pop George Dorin
Medic Primar

Doctor Silaghi Cristina Alina
Silaghi Cristina Alina
Medic Primar
Silaghi Cristina Alina
Medic Primar

Doctor Gruia Adriana-Maria
Gruia Adriana-Maria
Medic Primar, Competenta in Ecografie
Gruia Adriana-Maria
Medic Primar, Competenta in Ecografie

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.