Publicat la: 
8/01/2015

Bunatatea nu este innascuta: Factorii de mediu joaca un rol important in manifestarea altruismului

Altruismul este declansat si stimulat de o serie de factori de mediu si nu este o calitate pe care oamenii o dobandesc prin nastere, potrivit unui studiu realizat de doi profesori de psihologie de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, noteaza Mediafax. Originea altruismului, privit ca o calitate dobandita prin nastere sau prin educatie, reprezinta unul dintre cele mai dezbatute concepte in psihologie.

In 2006, autorii unui studiu realizat pe copii in varsta de 18 luni au descoperit ca acestia doreau sa ii ajute pe voluntarii din experiment, fara ca acest lucru sa le fie cerut expres.

Exprimarea comportamentului altruist la copii cu o varsta atat de frageda s-a inscris in teoria impartasita de multi oameni de stiinta potrivit carora ar fi vorba de o forma de altruism innascut. Studiul respectiv a stat apoi la baza unui numar de alte 12 cercetari stiintifice.

Cu toate acestea, Rodolfo Cortes Barragan si Carol Dweck, profesori de psihologie, au considerat ca exista mai multe aspecte pe care studiul din 2006 nu le-a luat in considerare.

Ei spun ca autorii experimentului din 2006 s-au jucat timp de cateva minute cu acei copii, pentru ca acestia sa se simta confortabil in prezenta voluntarilor implicati in studiu.

Insa acea interactiune, oricat de scurta ar fi fost ea, i-ar fi determinat pe copii sa adopte comportamente altruiste si ar fi influentat astfel rezultatul experimentului, spun autorii noului studiu.

"Copiii se afla intotdeauna in cautarea unor indicii sociale, iar acesta a fost unul proeminent", a declarat profesorul Barragan, coordonatorul studiului.

Cei doi profesori americani au conceput un nou experiment, pentru a izola efectul pe care l-ar avea o perioada de "socializare" inainte de debutul testului.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 34 de copii cu varste cuprinse intre un an si doi ani, care au fost impartiti in doua grupuri.

In primul grup, voluntarii adulti trebuiau sa se joace cu mingea cu fiecare copil si sa discute cu acesta.

Dupa cateva minute, adultii trebuiau sa loveasca "accidental" un obiect aflat pe o masa si sa observe daca acel copil dorea sa il ajute sa ridice obiectul in cauza - la fel ca in experimentul din 2006.

Diferenta fata de studiul din 2006 a fost operata in al doilea grup. In acesta, adultul si copilul trebuiau sa se joace fiecare cu mingea lui - experiment cunoscut sub denumirea "joc in paralel" - in timp ce adultul vorbea cu copilul. La fel ca in primul grup, dupa cateva minute, voluntarul adult trebuia sa loveasca si sa dea jos un obiect aflat pe o masa.

Copiii implicati in jocul reciproc au fost de trei ori mai numerosi in ceea ce priveste intentia de a-i ajuta pe adulti sa ridice de pe jos obiectele daramate de pe masa, in comparatie cu copiii care erau angajati in jocul in paralel.

Atunci cand cercetatorii au repetat experimentul, in conditii usor modificate, cu alti copii, cei din grupul de joc reciproc au fost de doua ori mai numerosi in ceea ce priveste intentia de a-i ajuta pe adulti.

Potrivit acestor rezultate, comportamentul altruist ar putea fi determinat mai degraba de relatiile interumane, chiar daca acestea sunt de scurta durata, decat de instincte.

Unul dintre argumentele sustinute de cercetatori in favoarea teoriei despre altruismul innascut avea la baza beneficiile aduse de adaptarea evolutiva - grija instinctiva fata de cei din jur ar avea ca rezultat o ingrijire reciproca, imbunatatind propriile sanse de supravietuire.

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

La nastere toti sintem buni pentru ca avem sadita saminta aceasta in noi . Cum ne putem pastra aceasta bunatate ? Asta da intrebare ; mai ales in condiiile in care societatea omeneasca e tot mai decazuta , de la origine si pina acum . Asta e lupa noastra interioara de zi cu zi , ceas de ceas . Fa binele acolo unde te afli cu ceea ce ai la indemina . Daca nu poti nu face nimic . Cheama pe altul in ajutor care poate si vrea . Asta ar fi solutia .

Cercetarea a pus "coada la cireasa".In liceu am invatat ca nimeni nu se naste cu setimentul de invidie si de ura.Ni s-a spus ca acestea sunt sentimente "primitive" ,care se cultiva -daca vrei!.Prin urmare m-am straduit toata viata sa nu cutiv aceste sentimente , dar am fost ingrozita atunci cand am simtit cat de mult m-am bucurat de moarte Ceausestilor , ceea ce insemna ca reusisera sa-mi induca sentimental de ura prin faptele lor. La fel cred ca este si cu bunatate ;Mama mea avea o vorba '"decat sa dai duceata cu lingurita si cu coada sa scoti ochii , mai bine n-o mai da !" Bunatatea o faci , de dragul ei ,fara recompense!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie

Articole similare

Cafeaua, benefica pentru inima / Foto: StockXchange Cateva cesti de cafea sau ceai baute pe zi protejeaza organismul impotriva bolilor de inima, arata un studiu realizat pe o perioada de 13 ani de oamenii de stiinta olandezi, la care au participat 40.000 de voluntari. Rezultatele, citate de BBC News arata ca persoanele care beau mai mult de sase...
Costurile evaluarilor si ale tratamentului vor fi finantate de CNAS / Foto: Reuters Toti copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani vor fi evaluati pentru a se stabili daca sunt bolnavi de autism, pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat de catre medicul de familie sau de cel pediatru la care este inregistrat copilul in...
Ce este singuratatea cronica / Foto: sxc.hu In ultima perioada au fost facute cercetari amanuntite in ceea ce priveste problema singuratatii cronice pentru a intelege mai bine aceasta conditie, ce produce suferinta psihologica si de ce reprezinta un pericol foarte mare pentru sanatatea fizica, marind probabilitatea decesului timpuriu. Un...
Ideea conform careia avem o multime de parti ale corpului care sunt inutile este si adevarata si falsa. Asta pentru ca unele sunt intr-adevar inutile, in timp ce altele sunt utile, dar nu esentiale. Inca mai aveti apendicele? Dar amigdalele? Operatiile care elimina anumite parti ale corpului sunt comune. Intrebarea ramane: nu este un motiv pentru...
Un om de stiinta controversat, care a efectuat de-a lungul timpului cercetari riscante, si-a finalizat cel mai periculos experiment, creand in mod deliberat o tulpina de gripa pandemica mortala, care poate evita sistemul imunitar uman.  Yoshihiro Kawaoka de la Universitatea din Wisconsin a manipulat genetic virusul gripei H1N1 care a produs...