Nutriție

26 Iulie 2018

Cafeaua te ajuta sa slabesti: mit sau realitate? | Studiu

consum cafea

Intr-un nou studiu, publicat in revista ”Academy of Nutrition and Dietetics”, cercetatorii si-au propus sa vada ce influenta are mai exact cafeaua asupra kilogramelor in plus, scrie sciencedaily.com.

Participantii la experiment au mancat cu 10% mai putin la micul dejun in urma consumului de cafea, dar acest efect a disparut pe parcursul zilei. Pe baza acestei constatari, cercetatorii au dedus ca cafeina nu suprima in mod eficient apetitul si nu ajuta la pierderea in greutate.

Cafeina nu suprima eficient apetitul

”Cafeaua este adesea recomandata ca supliment dietetic din cauza convingerii ca suprima apetitul si faciliteaza scaderea in greutate. Au existat numeroase studii anterioare care au spus ca cafeina accelereaza metabolismul si ca are efect asupra substantelor chimice din creier care au rolul de a suprima pofta de mancare. in plus, pe baza dovezilor epidemiologice, s-a sugerat ca un om care consuma cafea regulat are masa corporala inferioara unuia care nu consuma deloc.Astfel, scopul studiului nostru a fost de a vedea daca exista o legatura intre consumul de cafeina si aportul alimentar redus sau apetitul suprimat”, spune Leah M. Panek-Shirley, de la Universitatea Suny din Buffalo, departamentul de exercitii si stiinte nutritionale, NY, SUA.

Pentru studiu au fost selectati 50 de oameni cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani, care au mers saptamanal in laborator timp de mai bine de o luna. De fiecare data li s-a cerut sa bea suc in care au fost adagate 1 sau 3 mg de cafeina, sau cafea fara cafeina pentru a se verifica efectul placebo. 30 de minute mai tarziu, li s-a cerut sa ia micul dejun si sa manance atat cat simt nevoia. Anchetatorii au cerut participantilor sa inregistreze tot ce au consumat in fiecare zi a studiului.

La finalul studiului s-a stabilit ca, dupa ce au baut sucul cu 1 mg de cafeina, participantii au consumat mai putin cu 70 de calorii decat in cazurile in care au consumat 3 mg de cafeina sau deloc. Totusi, analizand mai departe restul meselor din zilele respective, cercetatorii au sesizat ca efectul nu a continuat si ca au mancat normal. Mai mult, nu s-au observar diferente nici apetitul raportat care a fost asociat cu dozele de cafeina. in cele din urma, nu s-au vazut modificari la nivelul masei musculare.

Importanta alimentatiei sanatoase

”Acest studiu subliniaza importanta alimentatiei sanatoase si nu recomanda folosirea unor suplimente pentru slabit care pot afecta sanatatea pe termen lung”, spune Carol DeNysschen, doctor si presedinte al departamentului de sanatate, nutritie si dieta de la SUNY University, Buffalo, NY, SUA.

Carol DeNysschen a elaborat studiul si ordinea dozelor de cafeina a fost acordata aleatoriu participantilor. Nici ei, dar nici cercetatorii nu stiau din timp ce doze urmau sa fie distribuite, asta pentru rezultate cat mai corecte si exacte.

De asemenea, cafeaua poate fi daunatoare daca este consumata in exces. Cercetatorii spun ca un consum de peste 400 mg pe zi, adica 4 cesti, ar putea avea efecte grave, in special pentru femeile gravide si pentru tinerii sub 18 ani.



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.