Publicat la: 
1/10/2018

seringa

Cercetatorii au demonstrat, printr-un nou studiu, ca anticorpii neutralizanti pot suprima HIV timp de pana la patru luni, mult mai mult decat tratamentele disponibile in prezent, conform eurekalert.org.

Datorita imbunatatirilor aduse terapiei antiretrovirale, HIV este o afectiune mult mai usor de gestionat. Cu toate acestea, chiar si cele mai eficiente tratamente nu elimina in totalitate virusul, iar acesta ramane in organism, in stare latenta. In cazul in care un pacient uita sa isi ia tratamentul, sau renunta la el, virusul poate atinge din nou un nivel periculos. Din aceasta cauza, persoanele infectate cu HIV trebuie sa ia pastile zilnic, pentru tot restul vietii.

Studiul, condus de cercetatorii de la Universitatea Rockfeller, sugereaza ca o noua imunoterapie, care combina doi anticorpi anti-HIV, este capabila sa suprime HIV cateva luni. Medicamentele, numite anticorpi neutralizanti, sau bNAbs, s-au dovedit a fi mai sigure si mai eficiente decat orice alta terapie testata anterior.

Studiul a fost publicat in ”Nature and Nature Medicine”.

Cum functioneaza anticorpii?

Desi in studiile clinice, terapia antiretrovirala functioneaza aproape perfect, in lumea reala lucrurile sunt mai complicate. Unii pacienti isi neglijeaza medicamentele, sau pierd accesul la ingrijirile medicale. Inconsistenta tratamentului prezinta un risc atat pentru persoana infectata, cat si pentru populatie, deoarece, atunci cand virusul nu este controlat, exista o probabilitate mai mare de transmitere. Astfel, pentru a proteja pacientii si indivizii in general, specialistii incearca sa dezvolte tratamente noi, care nu se bazeaza pe doze zilnice.

Profesorii Zanvil A. Cohn si Ralph M. Steinman au identificat anticorpii 3BNC117 si 10-1074 in timp ce studiau persoanele ale caror organisme reusesc sa se lupte cu HIV fara ajutorul medicamentelor. In acest proces anticorpii naturali vizeaza proteinele din afara virusului si determina sistemul imunitar sa combata infectia. Scopul terapiei cu BNAb este sa suprime virusul printr-un raspuns imunitar sporit. Aceste medicamente raman in organism mai mult decat cele actuale, astfel ca nu necesita administrare zilnica.

Studiile anterioare au aratat ca tratamentul cu un singur BNAb reduce nivelul de virus din sange, dar efectul este de scurta durata.

3BNC117 si 10-1074 ataca HIV din doua unghiuri diferite, motiv pentru care cercetatorii au suspectat ca administrarea celor doua medicamente impreuna ar putea evita rezistenta, tehnica pe care au testat-o mai intai pe animale. In urma succesului acestor experimente initiale, Nussenzweig si Caskey au adaptat tratamentul pentru a fi utilizat si pe oameni.

Cum a decurs studiul?

Participantii la studiu au incetat sa isi ia medicamentele antiretrovirale si li s-au facut trei perfuzii, care contineau cele doua BNAb, pe parcursul a sase saptamani.  Cercetatorii au raportat ca in cazul a 9 persoane infectate, sensibile la ambii anticorpi, virusul s-a estompat, in medie, 21 de saptamani, chiar 30 la unii pacienti. Persoanele care au fost tratate cu un singur BNAb au dezvoltat rezistenta la tratament, comparativ cu persoanele carora li s-au administrat ambele BNAb. Mai mult, nu au existat efecte adverse, cu exceptia unei stari usoare de oboseala in cazul catorva pacienti.

La intrarea in studiu, pacientilor nu le circula activ prin sange virusul HIV deoarece medicamentele antiretrovirale au redus virusul la niveluri foarte mici sau nedetectabile. Totusi, tratamentul a fost eficient si in cazul pacientilor al caror virus circula activ prin sange, fiind suprimat timp de pana la trei luni.

Desi aceasta terapie este foarte promitatoare, virusul HIV este de mai multe tipuri, astfel ca nu pentru toti pacientii ar putea avea efect.

”Acesti doi anticorpi nu vor functiona pentru toata lumea. Daca vom combina aceasta terapie cu alti anticorpi, sau cu medicamente antiretrovirale, ar putea fi eficienta pentru tot mai multi oameni. De-a lungul timpului, terapia cu BNAb ar putea determina organismul sa produca singur anticorpii contra HIV. Ca si in cazul cancerului, aceste medicamente ar putea interactiona cu sistemul imunitar gazda pentru a stimula imunitatea naturala”, explica Nussenzweig.

Cercetarile viitoare ar putea duce la prelungirea perioadei de eficienta a medicamentelor.  Studiile au aratat ca terapia BNAb poate suprima HIV pentru mai mult de patru luni la unii. Cu toate acestea, Nussenzweig considera ca aceasta perioada ar putea fi extinsa si mai mult, scopul fiind ca anticorpii sa fie administrati doar o singura data, maxim de doua ori pe an. In plus, specialistii considera ca tratamentul BNAb ar putea ajuta si la prevenirea HIV, nu numai la tratare. Chiar si in prezent, oamenii care sunt expusi unui risc ridicat de a intra in contact cu virusul, pot lua medicamente preventiv.

Sursa:  https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180926140834.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Ecografie 3D, Hepatologie

Medic Primar
Chiris Roxana,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Jonathan Stillo / Foto: Lauren Hermele "Ii spunem consumptie, moartea alba, oftica. Este o boala a saraciei. Vezi TBC acolo unde vezi conditii de viata si de munca neadecvata. In Romania se intampla insa altceva. Rata tuberculozei este atat de mare incat oricine s-ar putea imbolnavi. Nu mai este izolata la membrii saraci ai societatii. Si cei...
Terapia antiretrovirala eficienta a schimbat virusul imunodeficientei umane (HIV) dintr-o boala progresiva si fatala, la o afectiune cronica usor de gestionat, dar asociata cu rate mari de infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, dar si alte boli, comparativ cu persoanele care nu au HIV, potrivit unei lucrari...
In 2015 numarul persoanelor diagnosticate cu HIV la nivel global a depasit 36 de milioane. Unul din sase cazuri de HIV din Europa sunt diagnosticate la persoanele de peste 50 de ani, arata un raport semnat de European Surveillance System si publicat in jurnalul de specialitate Lancet HIV. Intre anii 2004 si 2015 numarul diagnosticelor HIV a...
Dr. Doinita Gache / Foto: MedLive.ro "Tinerii care isi incep viata sexuala la o varsta tot mai precoce trebuie sa stie ca exista si niste riscuri. Printre bolile cu transmitere sexuala, unele fac ravagii in secolul acesta ca si in secolul trecut. In primul rand este infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) si infectia cu virusul hepatitei...
SIDA, tratata cu antibiotice / Foto: Sxc.hu Vietile a mii de oameni infectati cu virusul HIV ar putea fi salvate, daca acestora le-ar fi administrat un simplu antibiotic, la scurt timp dupa diagnosticare. Medicamentul cotrimoxazol, comercializat sub numele de bactrim, eusaprim si septrim, contine doua antibiotice, sulfametoxazol si trimetoprim,...