Publicat la: 
22/05/2018

celule macrofage

Prima strategie de aparare a sistemului imunitar impotriva bacteriilor o reprezinta macrofagele, celulele care se hranesc cu agentii patogeni pe care ii intalnesc in organism.

Dupa ce aceste celule inchid bacteriile in membrana lor intracelulara - un proces numit fagocitoza - celulele macrofage isi distrug prada utilizand un acid. Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu au reusit sa inteleaga in totalitate modul in care are loc acest proces de eliberare a acizilor in interiorul celulelor macrofage.

In incercarea lor de a studia procesul sistematic prin intermediul caruia proteinele elibereaza substante chimice la nivelul membranelor celulare, oamenii de stiinta de la CeMM (Research Center for Molecular Medicine of the Austrian Academy of Sciences) au analizat rolul transportorului SLC4A7 in acest proces, descoperind informatii valoroase pentru o serie de afectiuni patologice, de la inflamatie la declansarea cancerului, informeaza sciencedaily.com.

Ce sunt celulele macrofage?

Printre numeroasele tipuri de celule ale sistemului imunitar care apara intreg organismul, macrofagele sunt primele care actioneaza atunci cand vine vorba despre lupta impotriva unei amenintari din exterior. 

Cu suprafata lor flexibila, acestea reusesc sa inghita fiecare microorganism sau particula ce ar putea fi daunatoare pentru sanatatea organismului. Procesul presupune inconjurarea acestora printr-o membrana intracelulara numita fagosom. 

Pentru a elimina orice urma de amenintare din partea acestora si pentru a ii descompune, interiorul fagosomului este un mediu acid. 

Aceasta parte a procesului de fagocitoza presupune anumite modificari metabolice ce au loc la nivelul celulelor macrofage, insa aceste procese nu cunoscute in intregime.

Scopul studiului celulelor macrofage

Echipa de cercetatori, condusa de Dr. Giulio Superti-Furga, directorul Centrului de Cercetare pentru Medicina Moleculara din cadrul Austrian Academy of Sciences, a analizat o proteina membrana, ce apartine clasei de substante dizolvate ce joaca un rol esential in desfasurarea procesului de fagocitoza si acidifiere a fagosomilor.

Rezultatele analizei lor au fost publicate recent in revista de specialitate "Cell Host & Microbe."

Ce sunt proteinele SLC?

Proteinele SLC (Solute carrier transporters) reprezinta cel mai mare grup de proteine transportoare responsabile pentru miscarea moleculelor chimice la nivelul membranelor celulare.

In ce a constat studiul

Intrucat procesul de fagocitoza necesita schimbul de ioni si substante nutritive, oamenii de stiinta condusi de Dr. Superti-Furga au emis ipoteza conform careia proteinele SLC sunt esentiale pentru ca macrofagele sa treaca prin aceste procese.

Pentru a testa aceasta ipoteza, cercetatorii au condus un experiment in cadrul caruia au analizat celule editate genetic prin intermediul tehnologiei CRISPR/Cas9.

Aceste celule, fiecare purtand o singura gena SLC editata genetic pentru a fi nefunctionala, au fost testate pe tot procesul fagocitozei.

In mod curios, dintre toate genele SLC, SLC4A7 - un transportor de bicarbonat de sodiu - a fost singurul care s-a dovedit esential pentru ca macrofagele sa treaca prin acest proces de fagocitoza si acidifiere.

Experimentul a scos la iveala faptul ca celulele nefunctionale SLC4A7 nu au putut sa isi aciduleze fagosomii si, prin urmare, au avut o capacitate scazuta de a ucide bacteriile.

Dupa identificarea primului lor candidat, SLC4A7, oamenii de stiinta au colaborat cu cercetatorii de la Universitatea din Geneva pentru a analiza in continuare mecanismul ce provoaca acidifierea a fagosomului.

"SLC4A7 este localizat pe suprafata macrofagelor, ceea ce arata ca acesta este un element necesar pentru importarea bicarbonatului din mediu in citoplasma celulara. Importul de bicarbonat la nivelul celulei SLC4A7 este esential pentru reducerea pH-ului celular in timpul procesului de fagocitoza. Daca SLC4A7 este nefunctional, activarea macrofagelor conduce la acumularea de protoni la nivelul citoplasmei lor, ceea ce inhiba acidifierea fagosomilor," explica Dr. Giulio Superti-Furga.

Rezultatele studiului de fata ne ofera noi perspective fundamentale pentru intelegerea functionarii la nivel molecular a uneia dintre cele mai importante celule ale sistemului imunitar; intrucat fagocitoza joaca un rol central in diferite boli patologice, de la o simpla inflamatie si pana la cancer, conchid autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Medicina de familie

Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...
Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...
Iordachi Iulia - Elena,Medic Medicina de Familie
Medic Medicina...
Medic Primar

Articole similare

Un nou studiu pe soareci ofera explicatii legate de faptul ca parul poate albi ca raspuns la o boala grava sau stres cronic. Cercetatorii au descoperit o conexiune intre genele care contribuie la culoarea parului si genele care informeaza corpul despre o infectie patogena. Studiul realizat de cercetatorii de la National Institutes of Health si...
Majoritatea adolescentilor se simt stresati de familie, dar modul in care acestia percep emotiile ii poate afecta. Unii si le preprima, altii le privesc intr-o lumina pozitiva, iar in functie de asta pot fi influentate anumite procese din organism, inclusiv tensiunea arteriala si sistemul imunitar, conform cercetatorilor de la Penn State,...
Sistemul imunitar actioneaza diferit in fata factorilor ce prezinta un risc de imbolnavire a organismului, de la infectii si pana la alergii, insa pentru oamenii de stiinta este in continuare un mister de ce organismul raspunde diferit, de la caz la caz, in lupta cu acesti factori. Pentru a largi orizontul cunoasterii in domeniul biologic si...
Imediat dupa nastere, sistemul imunitar incepe sa se schimbe semnificativ, ca raspuns la bacteriile si virusii din noul mediu, spun specialistii de la Institutul Karolinska, din Suedia, intr-un articol publicat in ”Cell”. Examinarea modului in care se schimba sistemul imunitar neonatal a fost dificila deoarece analizele sunt realizate pe baza...
Un aliment plin de beneficii in sezonul friguros/ Foto: Dreamstime.com Nu degeaba era nelipsita de pe masa bunicilor in lunile de iarna. Pregatita natural, traditional, cu diverse ingrediente (marar, hrean etc.) varza murata este un aliment plin de vitamine, minerale, acid folic, antioxidanti, cu numeroase efecte curative si revitalizante....