Publicat la: 
12/09/2018

studii medicale

Jumatate dintre oamenii care au depasit varsta de 65 de ani sufera din cauza starilor de ameteala si de pierdere a echilibrului. Testele concepute pentru a descoperi cauzele acestor probleme sunt dureroase si pot deteriora auzul.

Cercetatorii de la ”Chalmers University of Technology”, din Suedia, au dezvoltat un dispozitiv nou de testare, care utilizeaza o tehnica de conductie osoasa, care ofera mai multe avantaje, comparativ cu tehnicile actuale, conform eurekalert.org.

Auzul si echilibrul au elemente in comun

In cazul pacientilor cu ameteli, aceasta relatie este utilizata pentru a diagnostica problemele cu mentinerea echilibrului. Cel mai frecvent utilizat este testul ”VEMP”, care foloseste sunete puternice pentru a provoca o contractie musculara la nivelul gatului si muschiului ochiului, declansata de sistemul vestibular, sistem care este responsabil de echilibrul nostru. Cercetatorii de la Chalmers au folosit o tehnica bazata pe conductia osoasa pentru a obtine rezultate mai bune.

”Am dezvoltat un nou tip de dispozitiv care se plaseaza in spatele urechii pacientului in timpul testului. Dispozitivul este mic, compact si optimizat,care asigura un nivel adecvat al sunetului pentru declansarea reflexului la frecvente de pana la 250 Hz. In trecut nu era disponibil un astfel de dispozitiv care sa fie adaptat direct acestui tip de test”, explica Bo Hakansson, profesorul grupului de cercetare ”Semnale si sisteme biomedicale”, de la Chalmers.

In transmisia conductiei osoase, undele sonore sunt transformate in vibratii care trec prin craniu, stimuland cohleea (parte componenta a urechii interne), exact ca atunci cand undele sonore trec in mod normal prin canalul urechii, prin timpan si prin urechea medie. Bo Hakansson are peste 40 de ani de experienta in acest domeniu si a dezvoltat, in trecut, si aparate auditive folosind aceasta tehnica.

Jumatate dintre oamenii care au trecut de varsta de 65 de ani sufera de ameteala, dar cauzele sunt dificil de diagnosticat. In 50% dintre aceste cazuri, ametelile sunt cauzate de problemele din sistemul vestibular.

Metodele VEMP creeaza disconfort pacientilor si pot duce pana la pierderea auzului, asta fiindca aceasta tehnica utilizeaza niveluri de sunet foarte ridicate. In plus, daca exista pacienti care deja prezinta deficiente de auz, este imposibil sa se pune un diagnostic corect in urma testului. Astfel, metoda noua a cercetatorilor de la Chalmers ofera avantaje semnificative.

Un test mai putin invaziv pentru auz

”Datorita acestei noi tehnologii de conductie osoasa nivelurile sunetului la care sunt expusi pacientii pot fi minimalizate. Testele anterioare erau ca o mitraliera care se apropie de ureche, pe cand acesta este mult mai confortabil, cu un nivel maxim de 75 de decibeli. Testul poate fi efectuat chiar si la 40 de decibeli, adica mai putin decat nivelul folosit de casti. Asta elimina orice risc ca testul sa provoace daune auditive”, spune Karl-Johan Freden Jansson, din echipa de cercetatori.

In plus, aceasta metoda este mai sigura atat pentru copii, cat si pentru pacientii care sufera de infectii cronice ale urechilor sau de malformatii congenitale la nivelul canalului urechii si urechii medii. Dispozitivul este compatibil cu echipamentul medical standard. De asemenea, se estimeaza ca costurile vor fi mai reduse decat cele actuale. Urmatorul pas este un studiu mai amplu, in colaborare cu Spitalul Universitar Sahlgrenska din Gothenburg.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-09/cuot-nii090718.php

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Medicina de familie

Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...
Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...
Marin Florin,Medic Medicina de Familie, Medic Medicina Generala
Medic Medicina...
Popescu Valentina Claudia