Publicat la: 
13/09/2018

Un nou studiu clinic din China, condus de Scoala de Medicina Dentara si de cercetatorul Songtao Shi, deschide calea spre investigatii mai ample in ceea ce priveste utilitatea extragerii celulelor stem din dintii de lapte, conform eurekalert.org.

De multe ori, copiii cad si se lovesc. Aproape jumatate dintre acestia sufera de cel putin o leziune a dintilor in timpul copilariei. Atunci cand accidentul afecteaza un dinte permanent imatur, poate impiedica furnizarea sangelui si devoltarea radacinilor, devenind un dinte mort.

Pana in prezent, ingrijirea standard, in astfel de situatii, era o procedura numita apexificare, care incurajeaza dezvoltarea ulterioara a radacinilor, dar nu inlocuieste tesutul pierdut. In unele cazuri, radacinile se pot dezvolta anormal. Noile rezultate ale unui studiu clinic, condus de Songtao Shi, de la Universitatea din Pennsylvania, de Yan Jin, Kun Xuan si Bei Li, de la ”Fourth Military Medicine University”, din Xi'an, China, sugereaza ca exista o cale mai promitatoare pentru aceste tipuri de leziuni, si anume utilizarea celulelor stem extrase din dintii de lapte. Studiul a fost publicat in revista ”Science Translational Medicine”.

”Aceasta metoda face ca pacientul sa simta din nou senzatiile de cald, rece, ceea ce inseamna ca au dinti vii din nou. Din datele acumulate pana acum, putem spune ca este o terapie sigura si eficienta”, spune Shi, profesor si presedinte la departamentul de anatomie si biologie celulara la ”Penn's School of Dental Medicine”.

Shi a lucrat timp de un deceniu pentru a testa ce posibilitati exista dupa recoltarea celulelor stem din dintii de lapte, dupa ce le-a descoperit in dintii fiicei sale. El si colegii sai au invatat mai multe despre modul in care functioneaza aceste celule stem dentare si au incercat sa afle  cum ar putea fi folosite pentru a regresa tesutul dentar, cunoscut sub numele de pulpa.

Studiul a inclus 40 de copii care au suferit leziuni la un incisiv permanent si care inca aveau dinti de lapte. Dintre ei, 30 au urmat tratament bazat pe celule stem, iar 10 au facut apexificare. Celor din prima categorie li s-a extras tesut dintr-un dinte sanatos, de lapte. Celulele stem au fost lasate sa se reproduca in laborator, iar, mai apoi, celulele rezultate au fost implantate in dintele ranit. In urma acestei proceduri, pacientilor li s-au dezvoltat radacini sanatoase, dentina a fost mai groasa (partea tare, de sub smalt) si fluxul sanguin a crescut. La un an dupa aceste proceduri, doar cei din prima categorie au inceput sa simta senzatiile. Cercetatorii au avut posibilitatea de a examina direct tesutul unui dinte tratat atunci cand pacientul a renuntat la acesta si a trebuit sa-l extraga. Ei au descoperit ca celulele stem implantate au regenerat diferite componente ale pulpei dentare, inclusiv celulele care produc dentina, tesutul conjunctiv si vasele de sange.

”Aceste rezultate sunt foarte interesante. Este un pas inainte, aceasta tehnica ar putea deveni o terapie de rutina”, declara Shi.

Totusi, este imposibil sa functioneze pentru adultii care si-au pierdut deja toti dintii de lapte. Astfel, cercetatorii au inceput sa analizeze daca procesul ar putea functiona folosind celule stem donate.

Sursa: www.eurekalert.org

Adaugă comentariu nou

Articole similare

Un nou studiu clinic din China, condus de Scoala de Medicina Dentara si de cercetatorul Songtao Shi, deschide calea spre investigatii mai ample in ceea ce priveste utilitatea extragerii celulelor stem din dintii de lapte, conform eurekalert.org. De multe ori, copiii cad si se lovesc. Aproape jumatate dintre acestia sufera de cel putin o leziune a...
Oamenii de stiinta japonezi asteapta sa primeasca aprobarea, in circa un an de zile, pentru a creste organe umane in animale pe care apoi sa le transplanteze la oameni.  O comisie de cercetatori si experti juridici numiti de guvern a redactat o recomandare ce va alcatui baza unor noi indicatii referitoare la cercetarea in domeniul embrionilor din...
Medicii de la Great Ormond Street Hospital din Londra vor sa reconstruiasca fetele oamenilor cu celule stem prelevate din grasimea acestora.  Echipa de cercetatori a crescut cartilaj in laborator si crede ca acesta poate fi folosit pentru a reconstrui urechile si nasurile pacientilor care au nevoie de o asemenea procedura. Expertii au declarat ca...
Celulele stem pot fi obtinute din mostre de sange inghetat / Foto: EveryStock Sangele inghetat poate fi folosit pentru a crea celule asemanatoare celulelor stem, sustin cercetatorii de la Whitehead Institute for Biomedical Research, din Massachusetts, citati de Reuters. Ei au folosit celule prelevate din mostrele de sange inghetat pentru a...
Celule stem / Foto: Reuters Recoltarea de celule stem, imediat dupa nastere, este o procedura extrem de simpla, care se efectueaza o singura data, dar care ar putea aduce beneficii imense copilului mai tarziu in viata. Celulele stem pot fi folosite ulterior pentru vindecarea unor boli grave de care ar putea suferi copilul. In plus, acestea pot...