Publicat la: 
19/04/2018

Variatia genetica care determina pofta de dulce influenteaza si grasimea corporala

Anul trecut, cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit ca pofta pentru alimentele dulci poate fi determinata de o variatie genetica. In prezent, oamenii de stiinta britanici au descoperit ca persoanele cu aceasta dispozitie genetica au mai putina grasime corporala, scrie healthsciences.ku.dk.

Persoanele ce au o variatie genetica a genei FGF21 au o predispozitie pentru un indice scazut de grasime corporala, prin comparatie cu restul, arata raportul cercetatorilor de la Universitatea din Copenhaga.

Aceste date sunt suprinzatoare pentru oamenii de stiinta care in urma cu un an au descoperit ca aceasta variatie genetica ar putea fi unul dintre factorii principali ce determina multi oameni sa aiba preferinte pentru consumul de alimente dulci.

"Aceste constatari contrazic intuitia ca persoanele care consuma mai mult zahar ar trebui sa aiba mai multa grasime corporala, insa este important sa ne amintim de ce studiem aceasta variatie genetica si sa incercam sa gasim care sunt repercusiunile asupra sanatatii intregului organism. Aceasta este o mica bucata dintr-un mare puzzle ce descrie legatura dintre dieta alimentara, aportul de zahar si riscul declansarii obezitatii si a diabetului zaharat de tip II," declara Prof. Niels Grarup, cercetator in cadrul Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Care este legatura dintre tensiunea arteriala crescuta si corpul in forma de mar

Efectele acestei variatii genetice nu sunt intotdeauna pozitive, arata noul studiu publicat recent in jurnalul de specialitate "Cell Reports." Variatia genetica este legata si de o usoara crestere a tensiunii arteriale, dar si asociata cu corpul in forma de mar.

Concluziile noului studiu se bazeaza pe o analiza a datelor medicale colectate de la 450 de mii de persoane din Marea Britanie. Aceste date includ, printre altele, si rezultatele testelor de sange, datele genetice, precum si raspunsurile acestora la chestionare realizate pe tema dietei alimentare. 

"Faptul ca aceste noi concluzii se bazeaza pe o cantitate mare de date analizate ofera credibilitate. Chiar daca diferenta dintre valorile indicelui de grasime corporala si nivelul tensiunii arteriale este minora, in functie de prezenta acestei variatii genetice, suntem convinsi ca rezultatele studiului nostru sunt corecte. De asemenea, merita mentionat faptul ca aproximativ 20% din populatia europeana are aceasta predispozitie genetica," declara Prof. Niels Grarup.

Variatia genetica si metodele de tratatare a diabetului si obezitatii

Datele studiului ofera informatii noi care ar putea ajuta la dezvoltarea tratamentelor medicamentoase pentru variatia genetica FGF21.

In prezent, oamenii de stiinta incearca sa determine daca este posibil sa tinteasca sau sa inlocuiasca aceasta gena cu medicamente cu scopul de a trata obezitatea si diabetul zaharat de tip II.

Datorita asocierii dintre FGF21 si pofta de alimente dulci, aceasta este tinta specifica a noilor tratamente ce sunt in prezent testate pentru a trata diabetul si obezitatea. 

"Noile constatari ne ajuta sa intelegem mai bine mecanismele din spatele acestei asocieri si sa anticipam efectele secundare ale acestei variatii genetice," conchide autorul principal al studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Endocrinologie

Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Medic Specialist
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Medic Primar

Articole similare

Predispozitia pentru anumite forme de cancer poate fi mostenita. Exista teste genetice care identifica mutatii genetice care pot creste riscul persoanei purtatoare de a dezvolta o forma de cancer. Genele implicate in carcinogeneza controleaza cresterea si multiplicarea celulelor in organismul uman. Cititi mai multe si adresati intrebari pe blogul...
Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLive.ro Testele genetice sunt specializate pe anumite boli. Pentru a sti care sunt testele potrivite pentru dumneavoastra se recomanda o consultatie genetica in prealabil. In cazul in care testele de screening ridica semnale de alarma, riscand sa dati nastere unui copil cu anomalii cromozomiale, se trece la cea de-...
Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLive.ro Zilele trecute am fost la un simpozion la care au participat colegi de ai mei cu specialitatea de genetica din toata tara. Totodata am aflat de la o parte din colegii mei din provincie care au luat cuvantul ca Bucurestiul este o pata alba pe harta geneticii din tara. Cu exceptia a 3 cazuri (amintindu-se de 3...
Inlocuirea soarecilor de laborator cu oameni / Foto: Photoxpress Cei mai multi oameni de stiinta dau asigurari ca intotdeauna exista un mod etic de a testa o ipoteza importanta. Totusi, experimentele duse la extrem ar putea arata lucruri care raman ascunse metodelor clasice de cercetare si, de cele mai multe ori, pana si cei mai etici cercetatori...
Imaginati-va un dispozitiv simplu si foarte ieftin care poate face in doua ore ceea ce astazi face doar un aparat complicat si scump intr-un laborator de genetica. Miroculus costa mai putin de 200 de dolari si are capacitatea de a identifica ce tip de boala ai inainte de aparitia oricaror simptome. Cu un smartphone conectat, iti poti monitoriza...