Cercetare

19 Aprilie 2018

Variatia genetica care determina pofta de dulce influenteaza si grasimea corporala | STUDIU

Variatia genetica care determina pofta de dulce influenteaza si grasimea corporala

Anul trecut, cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit ca pofta pentru alimentele dulci poate fi determinata de o variatie genetica. In prezent, oamenii de stiinta britanici au descoperit ca persoanele cu aceasta dispozitie genetica au mai putina grasime corporala, scrie healthsciences.ku.dk.

Persoanele ce au o variatie genetica a genei FGF21 au o predispozitie pentru un indice scazut de grasime corporala, prin comparatie cu restul, arata raportul cercetatorilor de la Universitatea din Copenhaga.

Aceste date sunt suprinzatoare pentru oamenii de stiinta care in urma cu un an au descoperit ca aceasta variatie genetica ar putea fi unul dintre factorii principali ce determina multi oameni sa aiba preferinte pentru consumul de alimente dulci.

"Aceste constatari contrazic intuitia ca persoanele care consuma mai mult zahar ar trebui sa aiba mai multa grasime corporala, insa este important sa ne amintim de ce studiem aceasta variatie genetica si sa incercam sa gasim care sunt repercusiunile asupra sanatatii intregului organism. Aceasta este o mica bucata dintr-un mare puzzle ce descrie legatura dintre dieta alimentara, aportul de zahar si riscul declansarii obezitatii si a diabetului zaharat de tip II," declara Prof. Niels Grarup, cercetator in cadrul Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Care este legatura dintre tensiunea arteriala crescuta si corpul in forma de mar

Efectele acestei variatii genetice nu sunt intotdeauna pozitive, arata noul studiu publicat recent in jurnalul de specialitate "Cell Reports." Variatia genetica este legata si de o usoara crestere a tensiunii arteriale, dar si asociata cu corpul in forma de mar.

Concluziile noului studiu se bazeaza pe o analiza a datelor medicale colectate de la 450 de mii de persoane din Marea Britanie. Aceste date includ, printre altele, si rezultatele testelor de sange, datele genetice, precum si raspunsurile acestora la chestionare realizate pe tema dietei alimentare. 

"Faptul ca aceste noi concluzii se bazeaza pe o cantitate mare de date analizate ofera credibilitate. Chiar daca diferenta dintre valorile indicelui de grasime corporala si nivelul tensiunii arteriale este minora, in functie de prezenta acestei variatii genetice, suntem convinsi ca rezultatele studiului nostru sunt corecte. De asemenea, merita mentionat faptul ca aproximativ 20% din populatia europeana are aceasta predispozitie genetica," declara Prof. Niels Grarup.

Variatia genetica si metodele de tratatare a diabetului si obezitatii

Datele studiului ofera informatii noi care ar putea ajuta la dezvoltarea tratamentelor medicamentoase pentru variatia genetica FGF21.

In prezent, oamenii de stiinta incearca sa determine daca este posibil sa tinteasca sau sa inlocuiasca aceasta gena cu medicamente cu scopul de a trata obezitatea si diabetul zaharat de tip II.

Datorita asocierii dintre FGF21 si pofta de alimente dulci, aceasta este tinta specifica a noilor tratamente ce sunt in prezent testate pentru a trata diabetul si obezitatea. 

"Noile constatari ne ajuta sa intelegem mai bine mecanismele din spatele acestei asocieri si sa anticipam efectele secundare ale acestei variatii genetice," conchide autorul principal al studiului.Echipa MedLife de Diabet Si Nutritie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea MedLife
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.