Consumul de cafea și sănătatea inimii: beneficii, riscuri și recomandări
Beneficiile consumului de cafea pentru inimă - ce spun studiile
În cantități moderate, cafeaua poate avea efecte protectoare asupra inimii, contribuind la reducerea riscului de boli cardiovasculare și prevenirea acestora.
Mai multe studii au arătat că un consum regulat de cafea este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă și fibrilație atrială. Un studiu observațional amplu, care a urmărit aproape 450.000 de persoane timp de 12 ani, a arătat, de exemplu, că persoanele care beau două până la trei cești de cafea pe zi aveau un risc semnificativ mai mic de boli cardiovasculare și de deces prematur. Studiul publicat în toamna anului 2022, în European Journal of Preventive Cardiology, a mai arătat și că riscul cel mai scăzut de aritmii s-a observat la cei care consumau patru până la cinci cești de cafea zilnic.
Cum contribuie cafeaua la stimularea sănătății cardiace
Mecanismele care stau la baza efectelor protectoare ale cafelei sunt încă în curs de cercetare. Studiile efectuate până în prezent au analizat mai ales efectele cofeinei, principala substanță activă din cafea.
Conform unui studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea din Düsseldorf, Germania și publicat, în 2018, în revista „Plos Biology”, cofeina stimulează acțiunea unei proteine ce îmbunătățește funcțiile mitocondriilor, protejând celulele cardiovasculare împotriva agenților patogeni. Efectul benefic al cafelei este observat atunci când consumul zilnic ajunge la o concentrație de cofeină echivalentă cu patru cești de cafea.
Studiile efectuate anterior de cercetători au arătat că, la concentrații fiziologice relevante, cofeina îmbunătățește capacitatea funcțională a celulelor endoteliale ce îmbracă interiorul vaselor de sânge și stimulează funcțiile mitocondriilor în întregul organism.
În cadrul cercetării menționate mai sus, autorii au observat că proteina P27, cunoscută ca fiind un inhibitor al ciclului celular, este prezentă atât la nivelul mitocondriilor, cât și în principalele tipuri de celule ale inimii. La nivelul acestor celule, P27 stimulează migrarea celulelor endoteliale, a celulelor musculare ce protejează inima, precum și conversia fibroblastelor în celule ce conțin fibre contractile, toate aceste procese fiind esențiale pentru repararea musculaturii cardiace după infarctul miocardic.
Mai mult, cercetătorii au descoperit că nivelul de cofeină menționat a stimulat migrarea proteinei P27 la nivelul mitocondriilor, ce declanșează acest șir de evenimente benefice.
Aceste rezultate au fost observate în cadrul testelor de laborator efectuate pe șoarecii ce sufereau de leziuni cardiace sau obezitate, aflați la o vârstă înaintată.
„Rezultatele noastre arată modul în care acționează cafeina, protejând sănătatea inimii și contribuind la repararea mușchilor cardiaci prin intermediul acțiunii proteinei P27. Constatările de față deschid, astfel, calea dezvoltării de noi strategii pentru a proteja mușchii cardiaci împotriva leziunilor, încurajând consumul de cafea atât în rândul persoanelor ce suferă de boli cardiovasculare, cât și ca acțiune preventivă pentru stimularea sănătății cardiace”, declara Judith Haendeler, autoarea principală a studiului.
Potențiale riscuri pentru inimă asociate consumului de cafea
Consumul de cafea în cantități moderate nu implică, în general, riscuri pentru inimă. Totuși, poate cauza probleme în unele cazuri, în special pentru persoanele cu boli cardiovasculare preexistente:
- cafeaua poate crește temporar tensiunea arterială; există mai multe teorii cu privire la motivul din spatele acestui fenomen; o ipoteză este că cofeina ar putea inhiba acțiunea unui hormon care dilată arterele; o alta sugerează că cofeina determină glandele suprarenale să elibereze o cantitate mai mare de adrenalină, un hormon care crește tensiunea; nu în ultimul rând, este posibil ca stresul să joace și el un rol în acest mecanism; indiferent de motivul pentru care cafeaua crește tensiunea, pentru majoritatea oamenilor sănătoși, acest efect este minim și de scurtă durată; pentru persoanele care suferă deja de hipertensiune arterială, poate fi însă periculos;
- un consum excesiv de cofeină poate induce palpitații sau la aritmii, în special la persoane sensibile sau la cele cu afecțiuni cardiace preexistente;
- lipsa somnului și nivelurile ridicate de stres pot afecta sănătatea inimii, iar cafeaua - în special consumată seara - poate contribui la aceste probleme;
- consumul excesiv de cafea este asociat cu un risc crescut de boală coronariană.
Recomandări de la medicii buni de la MedLife
Pentru a vă bucura de cafea într-un mod care să susțină sănătatea inimii, iată câteva recomandări de care este bine să țineți cont:
- evitați consumul excesiv de cafea; majoritatea studiilor sugerează că 3-4 cești de cafea pe zi sunt sigure pentru majoritatea adulților sănătoși; ascultați-vă corpul și ajustați consumul în funcție de toleranța personală;
- alegeți cafeaua simplă; beneficiile cafelei pentru inimă sunt anulate dacă adăugați cantități mari de zahăr, frișcă sau siropuri bogate în calorii; acestea pot contribui la creșterea în greutate, la niveluri ridicate de zahăr în sânge și la creșterea riscului de boli de inimă;
- optați pentru cafea filtrată; cafeaua nefiltrată conține niveluri mai ridicate de anumiți compuși care pot crește nivelul colesterolului LDL („colesterolul rău”);
- evitați consumul de cafea seara; cofeina poate perturba somnul, iar un somn de calitate este esențial pentru sănătatea cardiovasculară; mai mult decât atât, ar putea fi mai bine pentru inimă să vă beți cafeaua dimineața; conform unui studiu publicat la începutul anului 2025 în European Heart Journal, se pare că persoanele care beau cafea dimineața au un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare și un risc general de mortalitate mai mic în comparație cu persoanele care beau cafea mai târziu în cursul zilei;
- dacă aveți afecțiuni cardiace preexistente, hipertensiune arterială sau sunteți însărcinată, discutați cu medicul dumneavoastră despre consumul de cafea; de exemplu, dacă aveți hipertensiune arterială severă, consumul a două sau mai multe cești de cafea pe zi v-ar putea crește riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare; este mai bine să știți exact dacă și câtă cafea puteți să consumați pe zi.
- Mai multe resurse medicale confirmă că pentru femeile însărcinate fară alte patologii cardiovasculare preexistente este permis consumul unei cafele pe zi.
Cafeaua, consumată în cantități moderate, nu dăunează inimii - ba chiar poate oferi unele beneficii cardiovasculare. Totuși, efectele pot varia în funcție de sănătatea individuală, de cantitatea consumată și chiar și de modul în care este preparată. Nu uitați că un stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și managementul stresului, rămâne cea mai bună abordare pentru o inimă sănătoasă.
Bibliografie
- Ale-Agha, Niloofar, et al. „CDKN1B/P27 Is Localized in Mitochondria and Improves Respiration-Dependent Processes in the Cardiovascular System - New Mode of Action for Caffeine”, PLOS Biology, vol. 16, no. 6, 21 June 2018, p. e2004408, journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.2004408, https://doi.org/10.1371/journal.pbio.2004408.
- Farraj, Altaf, et al. „Coffee and Cardiovascular Health: A Review of Literature”, Nutrients, vol. 16, no. 24, 10 Dec. 2024, pp. 4257-4257, www.mdpi.com/2072-6643/16/24/4257, https://doi.org/10.3390/nu16244257.
- Mendoza, Michael F, et al. „Impact of Coffee Consumption on Cardiovascular Health”, Ochsner Journal, vol. 23, no. 2, 1 Jan. 2023, pp. 152-158, pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10262944/, https://doi.org/10.31486/toj.22.0073.
- Teramoto, Masayuki, et al. „Coffee and Green Tea Consumption and Cardiovascular Disease Mortality among People with and without Hypertension”, Journal of the American Heart Association, vol. 12, no. 2, 21 Dec. 2022, www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.122.026477, https://doi.org/10.1161/jaha.122.026477.
- Wang, Xuan, et al. „Coffee Drinking Timing and Mortality in US Adults”, European Heart Journal, 8 Jan. 2025, academic.oup.com/eurheartj/article/46/8/749/7928425, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehae871.
- „What Caffeine Does to Blood Pressure”, Mayo Clinic, 2025, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/expert-answers/blood-pressure/faq-20058543.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Magneziul și tensiunea arterială: ce legătură există între ele
Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai răspândite afecțiuni cardiovasculare, reprezentând un factor major de risc pentru boli precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Controlul eficient al tensiunii arteriale este esențial pentru prevenirea complicațiilor. În u...
Coronarografia: ce este, când se recomandă și cum se desfășoară
Coronarografia, cunoscută și sub denumirea de angiografie coronariană, este o explorare imagistică minim invazivă a arterelor coronare, vasele care alimentează cu sânge oxigenat miocardul (mușchiul inimii). Este o bună tehnică de diagnosticare a afecțiunilor coronariene.Arterele coronare ...
Interpretarea rezultatelor aparatului cardiovascular. Care sunt valorile normale?
Aparatul cardiovascular, sau sistemul cardiovascular/circulator, este un sistem tubular închis, alcătuit din inimă, vase sanguine și limfatice, care transportă sângele și limfa în tot organismul. El asigură transportul substanțelor esențiale pentru metabolismul celular (oxigen, nutrienți...