Consumul de cafea si sanatatea inimii - studiu

Consumul de cafeina a fost de multa vreme asociat cu un risc scazut pentru declansarea multor boli, precum diabetul de tip II, bolile de inima si accidentul vascular cerebral, insa mecanismul care sta la baza acestor efecte protectoare a fost, pana de curand, un mister pentru oamenii de stiinta.
Conform unui nou studiu, efectuat de catre cercetatorii de la Universitatea din Düsseldorf, Germania, cafeina stimuleaza actiunea unei proteine ce imbunatateste functiile mitocondriilor, protejand celulele cardiovasculare impotriva agentilor patogeni.
Nivelul de cafeina din organism si efectul cardiac benefic al acesteia
Efectul benefic al cafelei este observat atunci cand consumul zilnic ajunge la o concetratie de cafeina echivalenta cu patru cesti de cafea, arata noul studiu. Constatarile au fost publicate recent in revista "Plos Biology," informeaza sciencedaily.com.
Studiile efectuate anterior de cercetatori au aratat ca, la concentratii fiziologice relevante, cafeina imbunatateste capacitatea functionala a celulelor endoteliale ce imbraca interiorul vaselor de sange si stimuleaza functiile mitocondriilor in intregul organism.
Cum contribuie cafeina la stimularea sanatatii cardiace
In cadrul cercetarii de fata, autorii au observat ca proteina P27, cunoscuta ca fiind un inhibitor al ciclului celular, este prezenta atat la nivelul mitocondriilor, cat si in principalele tipuri de celule ale inimii.
La nivelul acestor celule, P27 stimuleaza migrarea celulelor endoteliale, a celulelor musculare ce protejeaza inima, precum si conversia fibroblastelor in celule ce contin fibre contractile, toate aceste procese fiind esentiale pentru repararea musculaturii cardiace dupa infarctul miocardic.
Mai mult, cercetatorii au descoperit ca nivelul de cafeina mentionat a stimulat migrarea proteinei P27 la nivelul mitocondriilor, ce desclanseaza acest sir de evenimente benefice.
Aceste rezultate au fost observate in cadrul testelor de laborator efectuate pe soarecii ce sufereau de leziuni cardiace sau obezitate, aflati la o varsta inaintata.
"Rezultatele noastre arata modul in care actioneaza cafeina, protejand sanatatea inimii si contribuind la repararea muschilor cardiaci prin intermediul actiunii proteinei P27. Constatarile de fata deschid, astfel, calea dezvoltarii de noi strategii pentru a proteja muschii cardiaci impotriva leziunilor, incurajand consumul de cafea atat in randul persoanelor ce sufera de boli cardiovasculare, cat si ca actiune preventiva pentru stimularea sanatatii cardiace," declara Judith Haendeler, autoarea principala a studiului.
https://www.sciencedaily.com/
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Consumul de oua creste riscul de boli cardiovasculare
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general. Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol a...

De ce cancerul se raspandeste cel mai frecvent la ficat?
De multe ori, cancerul se raspandeste si la alte organe, iar cea mai frecventa tinta este ficatul. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer Abramson, de la Universitatea din Pennsylvania, sustin ca au descoperit cauza. Hepatocitele, celulele principale functionale ale ficatului, sunt in cen...

Inaltimea si greutatea pot influenta durata de viata a femeilor?
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Journal of Epidemiology Community Health”, ca dimensiunea corpului, adica inaltimea si greutatea, poate influenta durata de viata a femeilor mult mai mult decat pe a barbatilor, potrivit sciencedaily.com.O alta constatare a cercetator...