MEDICINA GENERALA

04 Iulie 2018

Consumul de cafea si sanatatea inimii - studiu

Consumul de cafea

Consumul de cafeina a fost de multa vreme asociat cu un risc scazut pentru declansarea multor boli, precum diabetul de tip II, bolile de inima si accidentul vascular cerebral, insa mecanismul care sta la baza acestor efecte protectoare a fost, pana de curand, un mister pentru oamenii de stiinta.

Conform unui nou studiu, efectuat de catre cercetatorii de la Universitatea din Düsseldorf, Germania, cafeina stimuleaza actiunea unei proteine ce imbunatateste functiile mitocondriilor, protejand celulele cardiovasculare impotriva agentilor patogeni.

Nivelul de cafeina din organism si efectul cardiac benefic al acesteia
Efectul benefic al cafelei este observat atunci cand consumul zilnic ajunge la o concetratie de cafeina echivalenta cu patru cesti de cafea, arata noul studiu. Constatarile au fost publicate recent in revista "Plos Biology," informeaza sciencedaily.com.

Studiile efectuate anterior de cercetatori au aratat ca, la concentratii fiziologice relevante, cafeina imbunatateste capacitatea functionala a celulelor endoteliale ce imbraca interiorul vaselor de sange si stimuleaza functiile mitocondriilor in intregul organism.

Cum contribuie cafeina la stimularea sanatatii cardiace

In cadrul cercetarii de fata, autorii au observat ca proteina P27, cunoscuta ca fiind un inhibitor al ciclului celular, este prezenta atat la nivelul mitocondriilor, cat si in principalele tipuri de celule ale inimii.

La nivelul acestor celule, P27 stimuleaza migrarea celulelor endoteliale, a celulelor musculare ce protejeaza inima, precum si conversia fibroblastelor in celule ce contin fibre contractile, toate aceste procese fiind esentiale pentru repararea musculaturii cardiace dupa infarctul miocardic.

Mai mult, cercetatorii au descoperit ca nivelul de cafeina mentionat a stimulat migrarea proteinei P27 la nivelul mitocondriilor, ce desclanseaza acest sir de evenimente benefice.

Aceste rezultate au fost observate in cadrul testelor de laborator efectuate pe soarecii ce sufereau de leziuni cardiace sau obezitate, aflati la o varsta inaintata.

"Rezultatele noastre arata modul in care actioneaza cafeina, protejand sanatatea inimii si contribuind la repararea muschilor cardiaci prin intermediul actiunii proteinei P27. Constatarile de fata deschid, astfel, calea dezvoltarii de noi strategii pentru a proteja muschii cardiaci impotriva leziunilor, incurajand consumul de cafea atat in randul persoanelor ce sufera de boli cardiovasculare, cat si ca actiune preventiva pentru stimularea sanatatii cardiace," declara Judith Haendeler, autoarea principala a studiului.

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180621141008.htm



Echipa MedLife de Cardiologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.