Publicat la: 
11/04/2014

DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) este standardul pentru manipulare, stocare, imprimare și transmitere de imagini medicale. V-ați întâlnit cu el atunci când ați făcut un RMN sau un CT, sau poate orice altă investigație imagistică (ecografie, PET-CT etc.) și ați primit la plecarea din clinică, pe lângă filme și interpretarea scrisă, un disc de calculator. Și poate v-ați pus problema să trimiteți acel disc unui medic din alt spital, din alt oraș sau chiar altă țară. Cum? Poștă? Servicii de curierat? Iar cei care l-au primit poate l-au și pierdut (s-a mai întâmplat). Deci - cum trimitem imaginile fără să pierdem discul, fără să pierdem timpul și fără să riscăm divulgarea unui diagnostic către o persoană neavizată? Prin Internet! Iată cum:

Formatul de fișiere din standardul DICOM include o serie de informații cu privire la identitatea pacientului, a serviciului de radiologie și parametrii aparatului care le-a produs. Similar cu EXIF-ul de la fotografiile digitale sau ID3-ul de la muzica mp3. Trimiterea prin Internet folosind serviciile clasice de stocare (transfer.ro, wetransfer.com, 4shared.com etc.) poate permite o scurgere de informații către terți, compromițând confidențialitatea relației medic-pacient. Evident, se pot folosi fișiere parolate, dar e mai complicat. În plus, multe din serviciile actuale de transfer ne obligă să ne creăm conturi la ei, deci alte parole.

Aici apare DICOM Library, un site gratuit finanțat parțial din Fonduri Structurale Europene, care asigură transmiterea imaginilor DICOM în condiții de anonimitate, făcându-le disponibile imediat persoanelor interesate. Fără parole, fără mofturi!

Primul pas în trimiterea informațiilor: arhivați toate fișierele de pe discul primit în format ZIP. Pentru un computer cu Windows asta înseamnă să faceți click pe unitatea CD/DVD, să tastați combinația Control+A (selectează toate fișierele), apoi click dreapta pe ele și alegeți în meniu Trimite la -> Folder comprimat (ZIP) (sau dacă nu sunteți români, Send to -> Compressed folder). Windows va protesta și va cere să creeze arhiva pe Desktop, permiteți-i.

Apoi accesați site-ul www.dicomlibrary.com și apăsați butonul Select DICOM file (dacă nu vedeți acel buton trebuie să instalați Flash). Alegeți arhiva ZIP creată pe Desktop. Urmează o perioadă în care browserul Dvs. de Internet va lucra la anonimizarea și trimiterea imaginilor către server. Când trimiterea se va termina cu succes, va încărca automat o nouă pagină, în care remarcăm "View DICOM Study:" și "Download Anonymized DICOM Study:", urmate fiecare de niște adrese complicate de Internet. Iar în partea dreaptă a adreselor - mici butoane pentru trimis studiul prin email, Tweeter, Facebook și multe alte servicii de socializare. Folosiți serviciul Dvs. preferat de comunicare, cel în care aveți încredere (eu personal nu agreez Facebook).

Partea reușită a acestui site este că anonimizarea se petrece pe computerul Dvs., deci imaginile pleacă pe Internet cu datele compromițătoare șterse. Atenție! nu trimiteți imagini cu numele scris în clar (cu markere, pixuri etc.) pe film. Acestea nu pot fi anonimizate!

Onest - ce am scris eu aici probabil nu vă va interesa. Până veți avea nevoie de o a doua opinie. De la un specialist din alt spital, alt oraș sau altă țară. Anonimitatea - mulți nu dăm doi bani pe ea. Dar poate în toamnă vom candida la prezidențiale. Și nu vrem să știe toți ce bube avem. Vă doresc să nu aveți nevoie de DICOM Library, dar e bine să știți că există și funcționează foarte bine!

Medic: