MEDICINA GENERALA

08 Februarie 2016

Patologia proctologica

scris de

Dr. Daniel Ciurdariu

Când spui “proctologie”, spui … chestiuni delicate… 

Binecunoscut este disconfortul produs pacientului de marea varietate de boli din sfera proctologica. Desi un diagnostic si un plan terapeutic se stabilesc doar dupa un consult de specialitate, va propunem o trecere in revista a patologiei.

Fisura anala este poate cea mai deranjanta boala din acest grup. Aceasta consta dintr-una sau mai multe rani ale canalului anal, asociate frecvent cu hipertonia sfincterului anal. Se manifesta prin dureri intense in timpul si imediat dupa scaun, mai ales in constipatie, dureri ce pot fi insotite si de usoara hemoragie.

Hemoroizii pot fi interni si externi. Simptomele cele mai zgomotoase le produc hemoroizii externi, ce se pot tromboza (apare o umflatura dureroasa la nivelul canalului anal), in special dupa constipatie. Hemoroizii interni se manifesta in general doar prin disconfort permanent anal sau/si hemoragie (rectoragie).

Fistula perianala este reprezentata de un mic orificiu perianal, prin care se scurge persistent puroi si/sau sange, fara dureri, de obicei urmand unui abces perianal. Episodic se poate tumefia si pot aparea perioade dureroase, urmate de secretii purulente mai abundente.

Polipul anal apare mai rar, e descoperit anuscopic, si e asimptomatic.

Acest grup de boli produc un disconfort intens, uneori de lunga durata, intim, pe care pacientul de multe ori se fereste sa il expuna medicului. Desi aceste boli nu sunt in categoria bolilor grave, simptomele acestora se pot intrica cu ale unor boli cu mult mai periculoase (ne referim la tumorile colonului, rectului, canalului anal, precum si la bolile inflamatorii colo-rectale). Astfel, durerea, sangerarea (rectoragia), aparitia unei umflaturi in regiunea anala, constipatia, reprezinta simptome ce obliga pacientul sa se adreseze medicului de specialitate, pentru elucidarea diagnosticului.

Tratamentul bolilor proctologice e in principiu conservator : se folosesc medicamente topice locale (supozitoare si unguente, creme) si se regleaza tranzitul intestinal (dieta, eventual medicatie laxativa). In unele cazuri pot fi necesare manevre terapeutice minim invazive, in ambulator. Exista insa si cazuri mai deosebite, cand tratamentul corect si complet este chirurgical, in sala de operatie.

In cadrul clinicii Medlife-Genesys regasiti singurul centru de proctologie din Arad unde toate problemele specifice sunt tratate cu delicatețe și … profesionalism.



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.