MEDICINA GENERALA

16 Martie 2018

Rinita cronica hipertrofica: diagnostic, simptome si tratament | Interviu cu Ana Maria Apostol, medic specialist ORL MedLife

scris de

Apostol Ana Maria

Rinita inseamna inflamatia cornetelor nazale, cronica inseamna ca evolutia este de peste trei luni si hipertrofica inseamna ca s-au marit foarte mult in volum, spune dr. Ana Maria Apostol, specialist ORL, Hyperclinica MedLife Grivita, care explica si care sunt factorii care agraveaza rinita si cum sa folosim corect sprayul nazal.

Rinita cronica hipertrofica inseamna in primul si primul rand obstructia nazala, adica nas infundat si este o inflamatie a mucoasei nazale.

In interiorul foselor nazale se afla niste structuri, care se numesc cornete nazale - o structura osoasa, acoperita de o mucoasa plina de vase de sange. Ele sunt pe trei etaje: etajul inferior - cornetul nazal inferior, etajul mediu - cornetul nazal mediu, etajul superior - cornetul nazal superior. Noi ne stresam de etajul inferior pe unde trece aerul, cornetul nazal inferior. Sunt niste structuri lungi in interiorul nasului nostru, pe peretele lateral al nasului, lungi ca niste degete si un rol foarte important si benefic pentru organism, au un rol de a filtra aerul, de a il steriliza, de a il umidifica, de a il incalzi. Ele riposteaza foarte mult la mediu, la aerul pe care il respiram. Aerul pe care il respiram este foarte toxic, plin de noxe, praf, toxine, germeni, bacterii si alergeni si ele trebuie sa filtreze acest aer.

La inceputul vietii noastre aceste structuri sunt inguste, dar de la zi la zi, de la an la an, ele trebuie sa filtreze un aer din ce in ce mai agresiv, din ce in ce mai toxic si cresc in volum, ocupand incetul cu incetul toata cavitatea nazala. Sunt ca niste baloane de sapun, care se dilata cat le permite fosa nazala. Si atunci, in momentul in care ele se umfla atat de mult, creeaza o obstructie nazala majora. Din pacate, aceasta obstructie nazala majora pe care o avem se manifesta evolutiv si nu resimtim obstructia nazala decat mult prea tarziu.

Care sunt simptomele rinitei cronice hipertrofice?

Rinita inseamna inflamatia cornetelor nazale, cronica inseamna ca evolutia este de peste trei luni si hipertrofica inseamna ca s-au marit foarte mult in volum.

Simptomele rinitei cronice hipertrofice:

  • Senzatia de nas infundat, senzatia ca nu mai poti sa tragi aerul cum trebuie pe nas si ca trebuie sa deschizi gura.
  • Dureri de cap. Apar dureri de cap matinale, te trezesti dimineata cu o durere de cap si persista pe timpul zilei.
  • Tulburari de memorie si incapacitate de concentrare la munca pe fondul ca in interiorul nasului nu mai intra aer, nu mai intra oxigen la creier si se produce o hipoxie cerebrala,
  • Simptome de raceala si de sinzuita cronica. Daca nasul este infundat, se infunda si sinusurile si apar simptomele unei sinuzite cronice, dureri faciale si rinoree posterioara, secretii nazale care picura in spatele nasului si se duc pe gat.
  • Durerea de gat, faringita, care se mentine intr-o faza cronica, se cronicizeaza. Pe fond de nas infundat se altereaza si ventilatia urechilor si ajungi sa ai sensibilitate la nivelul urechilor, o disfunctie tubara in primul rand, sa simti ca ai senzatia de ureche infundata, ca pacane urechea. Treptat, acele secretii care se duc in spatele nasului, se duc si in ureche si ajungi sa faci otita medie acuta si supurata.

Din cand in cand rinita cronica se poate reacutiza, se poate infecta bacterian si viral si atunci vorbim de o rinita acuta, se aduna la nivelul cornetelor nazale secretii nazale suprainfectate bacterian, secretii mucopurulente si in momentul acela trebuie un tratament mult mai serios.

Cum se trateaza rinita cronica hipertrofica?

Tratamentul este evolutiv, in etape. In primul rand, cu cat vii mai repede la doctor, cu atat rezolvi problema mai repede. Trebuie sa mergi la medic in primele luni in care iti dai seama ca respiri din ce in ce mai prost, pentru ca obstructia nazala mai poate sa mai dea in timpul noptii sforait foarte mare si te trezesti mult mai obosit. Cand iti dai seama foarte rapid ca ai obstructie nazala mergi la doctor si primesti un tratament medicamentos, local si oral.  In momentul in care ajungi la doctor si au trecut doi-trei ani de obstructie nazala atat de agresiva, doctorul iti va spune ca iti trebuie interventie chirurgicala.

Interventia chirurgicala asupra cornetelor nazale se numeste cauterizare a cornetelor nazale, o ardere a acestor structuri prin radiofrecventa, cel mai frecvent. Mai exista si alte metode, dar sunt mai putin citate, cel mai frecvent se utilizeaza radiofrecventa si coblatia. Aceasta cauterizare se poate face cu anestezie locala sau anestezie generala, nu este nevoie de spitalizare si vindecarea post-operatorie dureaza cam patru-sase saptamani. Dupa sase saptamani cornetele nazale sunt retrase suficient de mult si pacientul are un confort al vietii mult mai bun si simte ca respira cum trebuie.

Care sunt factorii care agraveaza rinita?

In primul rand, aceste cornete nazale se umfla, se dilata in nas si totul se amplifica si datorita factorilor externi, datorita aerului poluat pe care il respiram. In orasele foarte mari, in orasele cu industrie, respiram foarte multi poluanti, toxine, praf, noxe, care se depun pe mucoasa nazala si stau la nivelul cornetelor nazale si le inflameaza.

Pe langa acesti factori foarte extremi pe care nu avem cum sa ii dam la o parte, mai adaugam si fumul de tigara, tot gudronul si toate noxele pe care le contine fumul de tigara de asemenea intra in nasul omului si stau pe mucoasa nazala si o altereaza.

Avem in aerul pe care il respiram o gramada de germeni, bacterii si virusi, care de asemenea se lipesc de mucoasa nazala si inflameaza aceste cornete nazale. Si pe langa acesti factori bacterieni si virali mai sunt factorii alergici.

Cum se pot ameliora simptomele rinitei?

Daca am elimina acesti factori poluanti, praf, noxe, alergeni, bacterii, le-am elimina mecanic de pe mucoasa nazala si atunci cornetele nazale nu ar mai creste asa de mult in volum si nu am mai avea obstructie nazala mare. Cum am putea sa eliminam mecanic acesti poluanti? Pur si simplu, prin spalaturi cu sprayurile cu apa de mare. Sprayurile cu apa de mare contin doar apa cu care spalam mucoasa nazala. Aceste sprayuri ar trebui sa fie folosite zilnic, dimineata si seara sau in timpul zilei, daca lucram intr-un mediu cu praf, cu noxe.

Cum folosim corect sprayul nazal?

Cei mai mult oameni folosesc gresit sprayul. Il folosesc stand cu capul orientat spre spate si apa de mare ajunge in gat. Nu trebuie sa ajunga in gat, trebuie sa ajunga doar in nas si sa iasa imediat din nas si atunci stam cu capul in jos, cu barbia in piept. Bagam un puf lung de apa de mare si imediat suflam nasul, nu trebuie sa tragem in spate, ci imediat suflam nasul. Si atunci au iesit toate mizeriile care sunt in nas si simtim un nas mai hidratat, mai liber si o respiratie mai usoara.Echipa MedLife de Orl

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.