Publicat la: 
26/03/2018

Actiunea indulcitorului sucraloza asupra sanatatii

Indulcitorul artificial sucraloza, cunoscut sub numele de Splenda, agraveaza inflamatia intestinala a pacientilor cu boala Chrohn, arata un experiment de laborator efectuat de cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Case Western Reserve. In schimb, sucraloza nu are niciun efect asupra subiectilor sanatosi, informeaza casemed.case.edu.

Simptomele bolii Crohn

Boala Crohn este o boala inflamatorie intestinala a tractului digestiv, ce cauzeaza dureri abdominale, diaree severa, scaun sangeros, scadere in greutate si oboseala. Aproximativ 10-15% dintre pacientii care sufera de aceasta boala declara ca indulcitorii alimentari ar putea inrautati simptomele specifice afectiunii.

Actiunea sucralozei asupra sanatatii intestinului

Noul studiu, publicat recent in revista de specialitate "Inflammatory Bowel Diseases", subliniaza cresterea numarului de proteobacterii la nivelul intestinului in randul soarecilor de laborator cu boala Crohn, carora le-a fost administrata apa indulcita cu Splenda.

Mai mult, indulcitorul artificial sucraloza a produs o supraaglomerare intestinala cu E. coli si o penetrare bacteriana crescuta la nivelul peretilor intestinali.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca ingestia indulcitorului artificial Splenda duce la cresterea activitatii enzimei intitulate mieloperoxidaza in randul subiectilor ce sufera de boala intestinala, dar nu si in randul subiectilor sanatosi. Aceasta enzima, regasita la nivelul celulelor albe din sange, este eficienta in uciderea microorganismelor. 

Ideea centrala, inaintata de cercetatori, este ca prezenta crescuta a bacteriei E. coli intensifica activitatea mieloperoxidazei la nivelul intestinului, ca urmare a incercarii sistemului imunitar de a lupta impotriva invadatorilor.

Astfel, consumul sucraloza poate creste productia de mioloperoxidaza in randul persoanelor predispuse afectiunilor pro-inflamatorii, precum cele ce sufera de boala Crohn sau a celor ce sufera de alte boli inflamatorii intestinale. Ca rezultat al acestui proces, inflamatia si consecintele acestui indulcitor ar putea agrava simptomele specifice bolilor.

"Constatarile noastre sugereaza ca pacientii ce sufera de boala Crohn ar trebui sa fie vigilenti in privinta consumului de indulcitori artificiali, in special Splenda sau produselor similare ce contin sucraloza si maltodextrina," declara autorul principal al studiului, Alex Rodriguez-Palacios, profesor de medicina in cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii Case Western Reserve. 

Splenda, introdusa pe piata in anul 1998, este un indulcitor artificial compus din sucraloza si maltodextrin. Acest produs, care este de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharul, a devenit in ultimii ani cel mai utilizat indulcitor alimentar artificial de pe piata. Intrucat compozitia sa este similara cu ceilalti patru cei mai cunoscuti indulcitori artificial disponibili pe piata, constatarile studiului de fata sunt valabile pentru toti indulcitorii artificiali, arata raportul cercetatorilor.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Ecografie 4D Voluson, Endoscopie Gastroenterologie, Gastroenterologie

Bondoc Alina,Medic Primar
Medic Primar
Olariu Andra,Medic Specialist
Medic Specialist
Pop Cosmin-Iuliu,Medic specialist
Medic specialist
Craciun Ion Eugeniu,Medic Primar Gastroenterologie
Medic Primar...

Articole similare

Indulcitorul artificial sucraloza, cunoscut sub numele de Splenda, agraveaza inflamatia intestinala a pacientilor cu boala Chrohn, arata un experiment de laborator efectuat de cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Case Western Reserve. In schimb, sucraloza nu are niciun efect asupra subiectilor sanatosi, informeaza casemed....
Cresterea nivelului de constientizare a consecintelor pe care consumul de zahar il are asupra sanatatii intregului organism a dus, in ultimele decenii, la o crestere dramatica a consumului indulcitorilor artificiali cu zero calorii. Cu toate acestea, noi cercetari arata ca inlocuirea zaharului cu indulcitori artificiali ar putea duce la schimbari...
Colita ulcerativa este o boala care provoaca inflamatii si leziuni, denumite ulceratii, la nivelul intestinului gros. Ulceratiile se formeaza in zonele in care celulele mucoasei intestinale au fost distruse de infectie. Acestea pot sangera si supura. Colita ulcerativa este o boala inflamatorie intestinala. Adesea este dificil de diagnosticat,...
Indulcitorul artificial sucraloza, cunoscut sub numele de Splenda, agraveaza inflamatia intestinala a pacientilor cu boala Chrohn, arata un experiment de laborator efectuat de cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Case Western Reserve. In schimb, sucraloza nu are niciun efect asupra subiectilor sanatosi, informeaza casemed....
O noua tehnica care utilizeaza propriile celulele modificate ale pacientilor pentru a trata boala Crohn s-a dovedit a fi eficienta in experimentele facute pe celule umane, iar un studiu clinic este anuntat in urmatoarele sase luni. Cercetatorii de la Centrul de Cercetare Biomedicala St. Thomas au dezvoltat un nou tratament pentru aceasta boala...